Utgiven i Forum nr 1977-09

EG-stålet i kris

av Henrik Kuningas Forum 1977-09, sida 19, 18.05.1977

Taggar: Teman: stålindustrin

e Stålindustrin inom EG befinner sig för tillfället i en mycket djup och svår kris. De flesta stålverk inom EG arbetar med ca 60—70 procents kapacitet, många stålverk har övergått till 3—4 dagars arbetsvecka, priset på stål ligger på en rekordlåg nivå och det är inte ovanligt att stålverk inom EG för förhandlingar om statssubsidier för att trygga en fortsatt verksamhet.

9 Det är ett kännetecknande drag för stålindustrin som helhet, att det förekommer mycket tvära konjunkturomsvängningar. Ur denna synvinkel är dagens kris inte en ny företeelse, stålindustrin inom EG har genomgått många uppgångar och nedgångar. Det finns dock vissa drag som tyder på att inte enbart konjunkturella faktorer, utan även djupliggande strukturella faktorer har förorsakat den aktuella krisen.

= Sedan <högkonjunkturåret 1974 har importen av stål till EG fördubblats. En toppnotering nåddes under det andra kvartalet 1976, då ca 800 000 ton per månad importerades från de sk ”tredje länderna”. Detta betyder ca 9 miljoner ton per år vilket i sin tur utgör ungefär 10 procent av stålförbrukningen per år i EG. I och för sig är importen inte speciellt stor, men i kombination med en vikande efterfrågan på stål, samt sjunkande exportsiffror för den europeiska stålindustrin, utgör denna import ett allvarligt problem,

De största exportörerna av stål till EG är Japan, Spanien, Syd-Korea, Syd-Afrika samt Tjeckoslovakien. Gemensamt för alla dessa länder är

FORUM 9/77

G-stålet i kri att deras stålindustri opererar kostnadsmässigt sett på helt andra grunder än stålindustrin inom EG. Sålunda har tex Japan den mest moderniserade och automatiserade stålindustrin i världen, samt mycket låga sociala kostnader. Syd-Korea, Syd-Afrika etc kompenserar avsaknaden av lika moderna anläggningar som i Japan, med lägre löne- och sociala kostnader. Slutligen kan länderna från östblocket bygga sina priskalkyler på helt andra grunder än EG, genom att man opererar under ett annat ekonomiskt system.

Importen söndrar prisfronten

Den ökade importen av stål till EG spelar alltså en dubbel roll, dels ta importen tonnage från de europeisk stålverken, dels söndrar importen prisfronten och bidrar till att pressa priserna till en orealistiskt låg nivå. Japan, som är den största enskilda exportören av stål till EG, utgör ett gott exempel på en exportör som kört in på stålmarknaden i EG med låga priser. Orsakerna till Japans framgång är ingen hemlighet. För det första är Japan världens tredje största producent av stål, med en produktion av ca 125 milj. ton per år. Av denna produktion exporterar Japan ca 35 procent medan resten går åt till att täcka behovet av stål i Japan. En viktig faktor härvid är att Japan importerar så gott som

Vänd 19

Utgiven i Forum nr 1977-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."