Utgiven i Forum nr 1975-07

Ljuset tar över i kommunikationstekniken

Forum 1975-07, sida 16, 16.04.1975

Taggar: Teman: kommunikationsteknik

FORUM 7 : 75

LJ USET tar över

FORU fn Det är i princip ingen skillnad mellan en radiovåg eller mikrovåg som bärvåg för ett kommunikationssystem och en koherent ljusvåg, m a o en ljusvåg med noggrant fixerad våglängd. På ett liknande sätt som radiovågor överförs i koaxialkablar och mikrovågor utan störande dämpning kan ledas genom rörformiga vwvågledare, kan ljusvågor styras in i och fortplanta sig genom optiska vågledare. Våglängden bestämmer den överförande kabelns och våg> ledarens utförande och dimensioner. Ljusvågornas frekvens är emellertid ett anpo tal tiopotenser högre än radio- och mikroF vågornas. Dethär ger möjligheter till mycket S stora överföringskapaciteter för det optiska alternativet. Utnyttjas sålunda endast 0,1 4, av möjligheterna står ett frekvensområde för 200 miljoner ljudkanaler eller 100 000 TV-kanaler per överföringssystem teoretiskt till förfogande.

Sändare Halvledarlaser

Pulsmodulerad Injoktionsström

Koherent infra rött 1jus ANBOO nm 4RII0000GHz.

1 kommunikationstekniken

Under 1980-talet kommer kommunikationstekniken, informationsprocesserna och automatiken att göra väldiga framsteg. Utvecklingen inom dem går mot en mera ”sofistikerad” teknologi, en fortsättning på dagens teknik och baserad på ljuset som bärvåg — en optisk överföring, förutspår professor Tor S tu bb.

Dagens teknik, också den modernaste modulationstekniken medräknad, begränsar dock dessa möjligheter till en samtidig överföring av 10 000 ljudkanaler per vågledarsystem. Själva överföringen kommer då det gäller långa distanser att ske i glasfibervågledare enligt fig 1.

Integrerad optik

I en nära framtid aktualiseras redan ett rimligt utnyttjande av integrerad optik på sändar- och mottagarsidan hos den optiska överföringen av information. Integrerad optik är en motsvarighet till integrerade kretsar inom elektroniken där ett hundratal transistorer, motstånd och kondensatorer sammanförs till en enhet på en yta av någon kvadratcentimeter. En ny teknologi

Förbindelselänk glasfiber ljusvågledar som sammanfogar optiska komponenter till en verksam helhet håller på att utvecklas. De integrerade optiska kretsårna utformas i en tunn film. I filmen kan man bygga in miniatyrlasrar, ljuskopplare, linser, prismer och ljusmodulatorer enligt fig 2.

Med beaktande av dämpningen i en glasfiber har man funnit att ljusets våglängd bör vara mellan 1,03 och 1,08 mikrorneter. Denna våglängd ligger inom det för ögat osynliga infraröda området. En neodymlaser i tunnfilmsutförande alstrar en koherent strålning med 1,064 mikrometers våglängd. En inbyggd laser är inte der enda lösningen, Koherent ljus kan även ledas till en tunn film genom ett prisma varvid en ordinär laser med lämplig våglängd kan användas.

För att en laserstråle skall kunna överföra information t.ex ett telefonsamtal, bör den

Mottagare Halvledarfotod «ET

Pulsmodulorad fotöström

Fig 1. Optisk kommunikationsförbindélse med glasfibervågledare. Observera dimensionerna 1 pm = 1073 nun.

Utgiven i Forum nr 1975-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."