5G i startgroparna
av Henric Borgström Forum 2020-01, sida 18-19, 02.02.2020
Tävlan bland teleoperatörerna om att först etablera sig inom 5G har redan dragit i gång i Sverige samtidigt som de är irriterade på statliga Post- och telestyrelsens (PTS) senfärdighet med att arrangera en auktion på höga frekvenser.
För drygt ett år sedan testade Telia tekniken på Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Men i december 2019 meddelade operatören Tre (som till 60 procent ägs av Hutchinson i Hongkong och 40 procent av Wallenbergarnas börsnoterade Investor) att man startar ett publikt nät med kommersiella radiofrekvenser i Enskede, en av Stockholms mest centrala förorter nära den stora arenan Globen.
Tre har frigjort ett frekvensband som används för 4G där 5G-utrustning nu tillämpas. Bland annat testas onlinespel där telenätets svarstid är extremt viktig. Tre anser att det inte finns någon anledning till den oro för kinesiskt spioneri som olika politiker visat. Argumentet för att köpa den första utrustningen från Huawei är att man redan använder det kinesiska bolagets utrustning för sitt 4G-nät, basstationer och routrar.
För övrigt knappade Huaweis mobiler in på Samsungs och Apples försäljning av mobiler under det gångna året och fördubblade marknadsandelen till 16 procent i Sverige.
Väntan på auktion. De större operatörerna befinner sig i olika skeden i väntan på att få bjuda på frekvenser: Telia som ägardomineras av svenska staten med 38 procent av aktierna, Tele 2 där familjen Stenbecks Kinnevik har ägardominansen samt Telenor med norska statens 55 procent av aktierna. De två sistnämnda har nu gått ihop i ett gemensamt bolag med namnet Net 4 Mobility.
Dessa fick utrymme i det första 700 MHz-bandet som främst ger bättre yttäckning. Men operatören Tre har nu stämt PTS inför förvaltningsdomstolen och protesterar mot upplägget av den lilla auktionen som påstås ha gynnat de ekonomiskt starkaste bolagen. Betydligt viktigare blir dock den kommande auktionen på 3,4–3,8 GHz-banden.
EU-kommissionen väntas också föreslå 26 GHz för extremt höga hastigheter.
Med dessa kommer tillämpningen att öka kapaciteten i tätorter, för användning av telemedicin med uppkopplade patienter, självstyrande bilar, självreglerande ventilation, smartare belysning som blir energisnålare men framför allt i alla i dag otänkbara applikationer som i bästa fall gör livet lättare och säkrare.
5G löser de flaskhalsar som alltmer börjar uppstå i 4G-näten, där hastigheten kan variera vid hög belastning. Nedladdning ska kunna gå på upp till 1 Gbit/sekund, minst tio gånger snabbare än i dag. 3G väntas snabbt försvinna.
Det dröjer dock för att man i sedvanlig svensk byråkratisk ordning först måste utreda konsekvenserna av den nya svenska lag som möjliggör att till exempel kinesiska Huawei kan stoppas om bolagets produkter bedöms hota nationell säkerhet. Misstankar finns om att lagen tillkommit efter amerikanska påtryckningar.
Finland har försprång. Samtidigt hade Ericsson redan vid årsskiftet sålt in 5G-nät till sju olika amerikanska operatörer, Telenor i de skandinaviska länderna, plus TDC, Irland, Swisscom, Wind 3 i Italien, fem olika i Mellanöstern, tre i Sydkorea, två i Australien och två i Japan där man delar på uppdragen med Nokia.
Nokia meddelade i delårsrapporten den 24 oktober att bolaget då hade 48 avtal med teleoperatörer världen över. Mer än hälften av dem gällde kommersiell 5G, till exempel med amerikanska Sprint och Verizon. Särskilt nämns KDDI i Japan, Vodafone i Nya Zealand, Iliad i Frankrike, tillsammans med Viettel i Vietnam och Smart i Filippinerna. En del gäller förberedelser inför 5G med uppgradering av 4G-nät, andra helt ny 5G från start.
Telia fick stor uppmärksamhet när bolaget meddelade att man i höstas skulle bygga 5G i de sju största finländska städerna, med början i Helsingfors, Vanda och Uleåborg tillsammans med Nokia som huvudleverantör. Det ser alltså ut som om Finland ligger före Sverige trots rykten i höstas om att Nokia halkat efter med 5G-utrustning rent allmänt, vilket plötsligt sänkte börskursen med cirka 35 procent efter rapporten i slutet av oktober trots bolagets försök att dementera.
Flera länder är tveksamma till att följa de amerikanska påbuden om bojkott mot Huawei, till exempel Tyskland och Storbritannien, där Vodafone köpt Ericsson.
Den nya svenska lagen säger att PTS först ska hålla samråd med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten innan nya frekvenser tilldelas.
Ett stopp för Huawei får bieffekten att Ericsson gynnas som leverantör av själva utrustningen för 5G. Bolaget tävlar ju framför allt med Huawei och Nokia om att vara världsledande inom den nya tekniken.
Henric Borgström text
Läs även: Försenad 5G-auktion planeras nu till oktober
Läs hela artikeln i papperstidningen.