Placeringsplan i ett nötskal

28.04.2016

Den första uppgiften för alla privata placerare är att göra upp en plan på ett enda pappersark. Den kan byggas upp genom att svara på tre enkla frågor:

1. Vad är målet med att placera? 2. Hur mycket vill jag placera per år? 3. Hur länge vill jag investera?

[caption id=“attachment_6866” align=“alignright” width=“220”]Nicholas Anderson är oberoende rådgivare och konsult inom finans, infrastruktur och klimatförändring. Nicholas Anderson är oberoende rådgivare och konsult inom finans, infrastruktur
och klimatförändring.[/caption]

För pensioneringen. Att placera för din pension innebär engagemang för en mycket lång period, 20 till 45 år. Den bästa strategin är att fördela portföljen mellan bostad, aktier, kontanter och obligationer.

Du behöver alltid ett ställe att bo som erbjuder värme, lugn och trygghet. En bra bostad är en god investering som ger dig möjlighet att bilda familj eller äktenskap, en plats att vila, läsa, arbeta och att värna om. En bostad är inte billig, men de finansiella och sociala fördelarna är tveklösa. Säkra ändå vad du har råd med så att du inte överskrider dina ekonomiska resurser med alltför mycket skulder. Låna aldrig med än 2,5 till 3 gånger hushållets nuvarande årliga inkomst. Räntorna är verkligt låga för närvarande, och när de börjar stiga kommer folk med stora skulder att bli lidande.

Om du har möjlighet att spara mer, placera då i aktier. Du behöver minst 20 olika aktier balanserade ungefär som de är viktade på börsen, dock så att inga aktier utgör mer än 20 procent av hela din portfölj. Du behöver inte använda mycket tid på att hitta de rätta. Att välja slumpartat är en ganska bra lösning, så länge du håller dig till namn du känner till. Köp dem genom en lågprismäklare på webben varje månad, eller med intervall på tre till sex månader, börjande från dag ett.

Passivt är prisvärt. Om du är villig att betala en fondförvaltare, satsa då på en passivt förvaltad indexfond. Att köpa fonder kostar pengar som du lätt kunde spara genom att förvalta din egen portfölj med minsta möjliga omsättning.

När portföljen har byggts upp är det onödigt att idka aktiv handel, det orsakar bara högre kostnader. Du kan behöva ombalansera portföljen ifall priset på någon aktie förändras radikalt, något som i regel är ovanligt. Kom ihåg: ingen, inte ens ’yrkesfolk’, kan förutse prisfluktuationerna på aktiemarknaden. Om de kunde det, skulle de inte jobba hos ett fondmäklarbolag! De skulle vara rika bortom alla föreställningar.

Du bör hålla kontanter för två, tre månader tillgängliga på ett sparkonto, för alla eventualiteter. Jag rekommenderar inte köp av obligationer just nu, de ger ingen avkastning i dagsläget när räntorna är så låga (rentav negativa). Men du borde se till att ha en liten ränteplacering den dag då trygga obligationer igen börjar ge över 4 eller 5 procents avkastning.

Att köpa bostad. Om målet för att placera är att köpa bostad inom några år bör portföljen vara betydligt mer konservativ. Kontanter borde utgöra huvuddelen av portföljen, tillsammans med lite aktier. Aktievärdena kan stiga eller sjunka, rentav krympa till noll, men att hålla 20 eller 30 procent av dina totala besparingar i aktier kan påskynda dina möjligheter att köpa bostad, ifall börsen stiger.

Å andra sidan, om aktierna faller tvingas du vänta längre. Du får bolån så snart du har tillräckligt med kontanter, inklusive realiserade aktier.

Att starta eget. Att driva eget företag är en stor investering men kräver inte alltid så mycket kontanta medel. Idag finns det många alternativa sätt att finansiera ett nytt eller växande företag – att satsa dina surt förtjänade besparingar borde vara ditt sista val.

Om du placerar med sikte på att ge dina barn ett boägg, satsa då hela potten på värdepapper och glöm bort att du äger dem. Diversifiera värdepappersportföljen som ovan, eller köp en passivt förvaltad indexfond.

Att diversifiera är avgörande. Genom att följa en enkel placeringsplan kan du investera utan att behöva bekymra dig alltför mycket för riskerna. Värdet på aktier kan stiga och falla (rentav utraderas), och resultatet kan råka vara svagt precis då du behöver avveckla och realisera. Emellertid får du en automatisk försäkring genom att sprida ut portföljen över tid och på 20 olika aktier eller mer.

Varning för risk. Arbetslöshet, skilsmässa, dödsfall? Det är orsak nog att hålla en del kontanta medel satta åt sidan, och för att inte behöva pressa dig själv alltför mycket.

Bonusar? De blir alltmer oförutsägbara i en global värld – förlita dig inte alltför mycket på nästa års bonus …

Ett arv? Möjligen, men räkna aldrig med det. Folk lever längre idag, och många använder alla besparingar på sin egen hälsovård. 

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."