Utgiven i Forum nr 1977-17

AIESEC behöver hjälp

Forum 1977-17, sida 19, 09.11.1977

Taggar: Organisationer: AIESEC

AIESEC behöver hjälp

En organisation som AIESEC har det inte lätt i dagens Finland. Företag har redan stora svårigheter att finna arbete åt den egna personalen. Hur skall då AIESEC i en dylik situation bete sig för att sprida sin kungstanke och utöva sin huvudverksamhet, ”internationellt praktikantutbyte av ekonomiestuderande”, till företagen?

Det här frågar Magnus Segercrantz från Svenska handelshögskolan, som också gjort några intervjuer om

AIESECs verksamhet.

=” Situationen är ytterst svår och svårare blir det om vi tänker på att AIESEC grundar sin verksamhet på en frivillig arbetsinsats av de studerande,

AIESECs huvudsyfte är att förmedla praktikantplatser till och från Finland. Betydelsen och behövligheten av denna verksamhet visar tydligt den undersökning som arbetskraftministeriet lät utföra våren 1976 för att bla få reda på hur exportindustrin förhåller sig till praktikantutbyte och utlandspraktik. En överväldigande majoritet av företagen, 87,5 procent, förhöll sig positiv till tanken att skicka personer utomlands för att lära sig språk, och få erfarenheter som senare kan befrämja exporten från Finland.

Med detta som bakgrund är det svårt att förstå att antalet praktikanter som organisationen ATESEC utbyter har sjunkit till 70 stycken, från att ha varit 176 år 1970.

Detta är en skrämmande utveckling som inte kan få fortsätta, anser Ken Nyberg, ordförande för ATESECs lokalkommitté vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors. Den finländska industrin måste, enligt Ken Nyberg, se på praktikantutbytet ur en vidare synvinkel,

Företaget som anställer en utländsk ekonomiestuderande anser sig inte, enligt företagsledningen, få någon direkt egen nytta av att en motsvarande finländsk ekonomiestuderande får arbete utomlands. Detta är ytterst kortsynt. Hur skall ett företag någonsin få språkkunnig personal (utan extra kurser och skolning som belastar företaget), och personal som har inblick i ett främmande lands seder och bruk, utan att redan i dag hjälpa till genom att anställa en utländsk studerande för några månader. AIESEC arbetar ju enligt principen att antalet utlänningar som AIESEC-organisationen

FORUM 17/7 i Finland kan placera i finländska företag är lika stort som antalet finländska ekonomiestuderande som vi får skicka utomlands.

— Det är ett rättvist system, och även annars fungerar utväxlingen bra tycker Tomas Ottelin vid Nokia Kabelfabriks personalavdelning. — Vilka är era erfarenheter av årets praktikant — De är överlag mycket bra. I år hade vi en studerande från Iran vid namn Muhammed Ali.

— Vad slags arbete hittade ni åt honom — För ett par år sedan beslöt vi att faktiskt försöka sysselsätta ATESEC -praktikanterna med ett meningsfullt arbete. Under årets lopp uppkommer alltid vissa uppgifter som kan ”sparas” till sommaren just åt AIESEC’aren. Senaste sommar bestod arbetet av att göra upp en tabell över hur olika avdelningar använder sig av flex-tiden, som infördes för några år sedan. Ca en månad var praktikanten på vår budgeteringsavdelning sysselsatt med be räkning av inköpsmängder och pris på koppar.

— “Tror ni praktikanten fick något utbyte av sitt arbete — Själva arbetet var inte så särskilt krävande, men han fick en bild av hur en administrations- och en budgeteringsavdelning i stora drag fungerar.

— Fick Nokia Kabel något utbyte av praktikanten — Arbetet kunde ha utförts av någon annan, men nu blev många anställda tvungna att tala engelska, vilket var mycket bra.

— Kommer ni att ta en AIESECpraktikant även nästa år — Som det nu ser ut: Ja. Huvudorsaken till att vi tar en praktikant är ju att vi på det viset kan hjälpa till att få en finländare utomlands. Det är nyttigt och nödvändigt för Finland och för alla blivande ekonomer.

AIESEC’s verksamhet bedrivs enligt ge-och-ta-principen.

e Företagen deltar genom att ta emot en praktikant och donera medel e AIESEC står för organisationen och arbetet.

Ett tyst skrik på hjälp hörs nu från AIESEC.

Om någon känner sig villig att hjälpa, finner han en AIESEC lokalkommitté i närmaste handelshögskola, vid Åbo Akademi eller Helsingfors Universitet. Nationalkommittén finns i Helsingfors och den når man genom =<:telefonnumret 62 95 49. O

En del av lokalkommittén vid Hanken. Från vänster Magnus Segercrantz, Kenneth Meincke, Jan Rikberg, Ken Nyberg och Haide Österlund.

19

Utgiven i Forum nr 1977-17

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."