Utgiven i Forum nr 2016-07

Äkta företagare företar sig

Forum 2016-07, sida 27, 25.08.2016

Skicka dina kommentarer till adressen: feedback&forum.fi

Akta företagare företar sig

Sommaren har förhoppningsvis inneburit ett visst avbrott i rutinerna. Det vardagliga jobbandet har kanske fått ge vika för andra slags aktiviteter som gynnar kreativiteten. Den som jobbar med att hjälpa uppfinnare och människor som vill bli entreprenörer brukar åtminstone få mest samtal efter semestern. Då har snilleblixtarna slagit till, men ifall man ska förlita sig på Affärsnätverket Forums debattörer på Linkedin lär det inte vara många akademiker som slår en signal; nej, de är för smarta för det.

AFFÄRSNÄTVERKET

Kritiskt tänkande. Ganska många är inne på den linjen att högskolor rentav lyckas för väl med sin avsikt att utbilda kritiskt tänkande individer. De som avlagt en examen har lärt sig att det är riskfyllt att bli företagare och att det därmed är tryggare att söka anställning hos någon annan som bär företagarrisken. Säkerligen finns det en viss sanning i det här, men det finns också en mängd alternativa tolkningar som inte får lika mycket utrymme iden allmänna debatten.

Akava publicerade under sommaren en undersökning enligt vilken akademiskt utbildade helst vill ha en stabil inkomst och en säker arbetsplats, alltså egenskaper som inte direkt är kännetecknade för företagande.Men det är skäl att förhålla sig skeptisk till dylika undersökningar av åtminstone två skäl.

För det första brukar företagare inte vara så intresserade av att svara på liknande enkäter. De ser inte på vilket sätt gallupresultaten kan vara till nytta för dem själva. En annan orsaktillatt entreprenörer inte vill svara på opinionsundersökningar är tidsbrist.

Starta själv ett företag och du märker snart att alla världens typer blir intresserade av dig och ringer flera gånger i veckan och för att erbjuda dig hjälp ”att bli framgångsrik som företagare” Klart det kostar, men tänk på allt du kommer att tjäna!

Skeva resultat. Nej, i en sådan livssituation hamnar alla former av undersökningar lång ned på listan, ifall de ens ryms med. Det här leder onekligen till att de flesta undersökningar kring företagande får en något snedvriden svarspopulation.

Ett annat problem med undersökningar om företagande och akademiker har att göra med att de oftast riktar sig till utexaminerade. Det här bidrar också till mytbildningen om akademiskt företagande.

Till att börja med så kommer många företagare inte att ta en slutexamen fastän de har inlett sina studier. De kommer att hitta intressantare saker att spendera sin tid på. Kanske träffar de någon intressant person som ger fart åt kreativiteten, eller så bidrar själva studieupplägget till att dessa individer inser att det enda rätta för dem är att bli företagare och göra på sitt eget sätt.

Mognande insikt. Är studier bortkastade i sådana här fall? Inte enligt mitt tycke: kanske de där första kurserna behövdes för att man skulle komma till insikt eller för att träffa de rätta människorna. Att man inte får en examen saknar betydelse, för man kommer inte att konkurrera på en cv-betonad arbetsmarknad utan inom en affärsidébaserad marknad.

Det är precis när man kommer in på det här med cv som den stora förklaringen till varför det finns så få företagare bland utexaminerade akademiker visar sig. Min uppfattning är nämligen den att de flesta kommer till en högskola för att få en utbildning och därmed bygga vidare på sitt cv. Det behövs när man ska konkurrera på arbetsmark os, or, 5

CV I SIKTE. Mången akademisk examen tas enbart för att bygga på cv:t. Andra sidan av bilde är att många entreprenöre är akademiker som avbrutit studierna.

naden. Vad man sist och slutligen ska jobba med är osäkert, men till att börja med så skaffar man sig en examen.

Men en som vill bli företagare har vanligen inte en akademisk examen som ett av sitt främsta konkurrensmedel. Kunderna frågar inte efter hurudan utbildning du har utan de ser i främsta hand till tjänsterna du erbjuder. Det är därför som de som vill bli företagare företrädesvis satsar på att umgås med potentiella kunder istället för att läsa till tentamen.

Så länge som universiteten inte vet hur de ska beakta den här verkligenheten på ett bra sätt när de planerar sina studieprogram så kommer medierna att fortsätta att rapportera om en låg grad av företagarbenägenhet hos utexaminerade akademiker.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 72018

Utgiven i Forum nr 2016-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."