Aktieägarens törnbeströdda väg till bolagstämman
av I. J. Forum 1975-06, sida 14, 04.04.1975
Taggar: Teman: investering
Aktieägaren törnbeströdda vä till bolagstämman
HALLÅ, alla aktieägare. Har ni nånsin varit på bolagsstämma? Varför inte egentligen? Skulle det inte vara av ett visst intresse att veta hur det går för ”ert” företag?
Nu är tiden här, när bolagsstämmoannonserna dyker upp under rubriken ”Sammanträden” i tidningarna. ”Aktieägarna i Framsteg Ab kallas härmed till ordinarie bolagsstämma osv, Osv”.
Beslut och handling är inte ett. Tvärtom kan ni lätt bli modstulen och tycka att vägen är törnbeströdd och stenlagd med besvärligheter.
Det besvärligaste kanske är att ni måste låta registrera aktiefna-på’ ert namn, Ått tro att ni automatiskt får rösträtt på bolagsstämman bara för att ni köpt några aktier i företaget är dessvärre en illusion.
Varför sker inte automatisk registrering vid aktieköp? Misstanken att det är för att hålla folket borta ligger nära till hands. I varje fall: låt tex er bank sköta saken, men räkna med att det tar sin lilla tid.
I åtskilliga annonser förefaller dessutom redan själva anmälningsproceduren så krånglig, att man lätt tappar modet, Där står t ex att man ska anmäla sig personligen på kontoret. Eller skriftligen. I värsta fall tåga in på styrelsens kontor.
Det tycks inte gå att bara sticka sig in om andan faller på. Anmälan ska göras i god tid. Röstsedlar ska avhämtas. Fullmakter företes, om aktierna är skrivna i hustruns namn och inte i ens eget. Det här är allt som oftast rena sabelskramlet. (Kanske avsiktligt avskräckande?) Den dristiga aktieägaren griper telefonluren och gör sin anmälan muntlige per telefon, Det visar sig gå så bra så. Man behöver i själva verket inte alls avhämta några röstsedlar, säger den vänliga sekreteraren. Ofta får man inte årsberättelsen på förhand. Papperen delas ut först på mötet,
Också bolagsordningen fås där, om så önskas (här kan det ibland klicka, dessvärre). Den kan vara bra att ha. Så att man tex får veta vad ”j $ 6 — eller $ 10 eller 12 — av i bolagsordningen nämnda ärenden” innebär. De som enligt kallelsen ska behandlas av stämman, Fast man kan ju gissa på ett ungefär.
Ni är alltså anmäld. Bolagsstämman börjar klockan 16.00.
Ett gott råd: Kom i tid.
Ångar ni in två minuter (jag överdriver inte) för sent, så har mötet öppnats, ordförande valts, sekreterare och protokolljusterare utsetts, stämman blivit förklarad lagenligt sammankallad och beslutför. I bästa fall är något annat ärende också avverkat.
För nu har vi att göra med de verkliga möteskanonerna.
Klubban går med maskinmässig precision. Ordföranden — ofta bolagets revisor eller någon annan företaget närstående person — ser ut att jobba på ackord. Ett ärende per varannan minut är uppskattningsvis en genomsnittlig normalfart.
”Styrelsens berättelse över föregående verksamhetsår. Ingen önskar (ett ohörbart väl?) att den uppläses? PANG. Kommentarer i anledning av berättelsen? — Inga kommentarer. PANG. Kan berättelsen godkännas? Berättelsen godkännes PANG.” Miljonerna rullar förbi utan att någon säger ett knyst. ”Revisionsberättelsen
FORUM 6 »: 7 uppläses.” En ny röst höres härvi läsa upp revisorernas utlåtande. ”Revisionsberättelsen godkännes? PANG.”
Endast vid ett tillfälle kan en viss rörelse vanligen förmärkas i salen. Det är vid ärendet ”årsvinstens användning och tiden för utdelning av besluten dividend”. Ämnet intresserar så pass mycket att ett svagt sus förnimmes i den disciplinerade församlingen. Allt går dock enligt förhandsritningarna. Styrelse och revisorer utses, Strategiskt utplacerade invigda ropar ”herr ordförande och stiger upp med små papperslappar i händerna med namnen på de tänkta och vidtalade.
Tänk om man skulle stiga upp och föreslå sin goda vän Kalle Morotsson? Hädiska tanke, klubban faller innan man hunnit tänka den till slut. En gång HÄNDE det faktiskt något. En dam som svept in i päls och bänkat sig på första raden under glada hej-rop till de invigdas skara, dristade sig att oväntat föreslå ett ”oförberett” namn till revisorssuppleant. Då svävade faktiskt revolutionens ande genom det dödstysta auditoriet. (Inom parentes: kuppen lyckades. — På Bankernas bolagsstämmor brukar det vara lite roligare, anförtror mig en obekant bänkkamrat. Där sitter -ofta dom där långskäggiga med. De brukar ha besvärliga frågor. De måste i så fall ligga med fingret på avtryckaren. Det gäller att vara oerhört väl förberedd för att hinna stöta fram ett ”herr ordförande” innan klubban smäller. Men gå med nångång i alla fall. Det är faktiskt er demokratiska rättighet. Och ganska roligt. — I. J. OO