Aktielån kan ge dubbel avkastning
av Jarl Nordin Forum 1992-08, sida 15, 27.05.1992
Taggar: Teman: investering
Aktielån kan ge dubbel avkastnin örsen har sakta kämpat sig upp åt under de två senaste veckor na. Orsaken till detta är att man tycker sig skönja några små ljusglimtar i ekonomin. Handelsbalansen har under de senaste månaderna varit positiv och exporten ser ut att fortsätta att s a s dra. Positiva förhandlingar har förts om möjligheterna att skjuta upp utbetalningarna av semesterpengar Oo s v, Sist men inte minst: stämpelskatt på börsaffärer behöver inte betalas räknat från 1.5. detta år.
Den portfölj jag föreslog för en tid sedan har inte utvecklats speciellt bra. Kanske den innehåller alltför säkra kort. Man borde förstås ha köpt nerkörda Valmet eller någonting liknande. Den har stigit stadigt under detta år för att under de senaste dagarna ta ett verkligt skutt uppåt då man väntar sig beställningar som en följd av jaktplansbeställningen. Den som idkar kortvariga aktieaffärer kanske rent av borde sälja Valmet och ta hem kursvinsten.
Jag vill inte föreslå tilläggsaffärer eftersom kurserna ännu är darriga. De olika ekonomiska institutens barometrar visar också stora skillnader vilket tyder på osäkerhet. Man får ju inte misstänka dem för att köra speciella gruppers intressen.
Blanking
Den i Sverige valda termen för blanking tycks vara aktielån. Aktielån tilllämpas inte ännu hos oss, men det är inte fråga om någon ny uppfinning, utan denna form av aktiehandel har gamla anor internationellt sett. I länder där blanking — låt oss tillsvidare språkligt kalla det så — är tillåten, rör man sig ofta också med stora volymer. I London räknar man med att en tredjedel av aktiestocken är utlånad på detta sätt.
Vad är då blanking? Vid första anblicken låter förfarandet smått oroväckande: man lånar aktier och säljer omedelbart bort dem. Man säljer alltså annans egendom. Då de lånade aktierna skall återställas till ägaren köper man dem tillbaka. Denna onekligen riskabla hantering fordrar förstås ett lagrum som tillåter densamma
FÖRUN, 8/199 jämte en garant som ansvarar för de förpliktelser låntagaren dragit på sig.
Blankingen ger en spekulant möjligheter att tjäna även då börskurserna går ner. Blankingen ger å andra sidan långivaren möjligheter att höja dagsvärdet på sin portfölj med 2—3 0 räknat på årsbasis. Låt oss ta ett exempel: spekulanten S lånar Xaktier vilka för dagen har en kurs om 100 mk. Han säljer omedelbart bort dem på börsen och får följaktligen 100 mk om vi ej beaktar diverse kostnader, Han väntar sig att kursen sjunker. Om det går som han har väntat, köper han X-aktierna tillbaka på t ex 85 mk och betalar lånet tillbaka. Investeraren I som lånat ut aktierna får 3 mk för detta. S har sålunda vunnit 15 — 3, alltså 12 mk och I äger efter transaktionerna lika många aktier som förut men har också fått en 3 mk:s vinst.
Det är förstås en fråga om marknadstro och tidsperspektiv. Spekulanten 5 tror att marknaden går ner medan investeraren I tror på en stillastående marknad och utlåningen var för honom ett sätt att öka avkastningen. Om den effektiva dividendavkastningen är 3 20 skulle ju blanking-affären öka avkastningen med det dubbla upp till 6 96. Investeraren har för det mesta en långsiktig strategi och bryr sig inte om de kortsiktiga fluktuationerna i aktiekursen.
Blanking ger jämnare kurser
Finns det någon anledning till att man skall tillåta denna typ av affärer? Många anser att blankingen är smått omoralisk.
Internationellt sett räknar man dock med att blankingen ger en jämnare kursutveckling för börsen. Då börsen vänder nedåt är ju det vanliga att ingen vill sälja i början då man inte tror på nedgången. I något skede vill alla sälja, men ingen vill köpa. Detta agerande leder till kraftiga ryck vid fallande kurser.
Förespråkarna för blanking anser att denna ger en lugnare kursutveckling i en baisse-artad marknad. Finns det en möjlighet att tjäna pengar på en nedgång kommer en del att lån och sälja och sålunda stöda både kursutvecklingen och volymen. Långivarna å andra sidan kommer att få en premie som ger dem en extra bonus på sitt strategiska aktieinnehav. Möjligheten att tjäna pengar på nedgång kan givetvis även leda till att analytikerna gör mera allsidiga analyser då de försöker bedöma, dels vilka aktier som kan förväntas stiga, dels vilka aktier som kan förväntas sjunka.
Börsplats i Sverige: Optionsmäklarna
Blanking-handeln påbörjades i Sveri e den 22 november 1991. I januari i år omsattes 1500 kontrakt (1 kontrakt = 100 aktier) och nu gör man ca 3500 kontrakt per månad. I Sverige är det Optionsmäklarna (OM) som utgör marknadsplatsen. OM står också som garant för affärerna. Direktkontrakt har placerarna på vanligt sätt via sin mäklare. Enligt Michael Kongstad, informationschef på OM, kan också små aktieägare pyssla med blanking. En annan sak är sedan att låntagaren gentemot sin bank (mäklare) förstås måste ställa nödvändiga säkerheter. Genom att sålunda både banken och OM är involverade kan man väl antaga att risken för långivaren är praktiskt taget obefintlig. De svenska reglerna säger att rösträtten alltid följer med de utlånade aktierna medan dividendutdelningen stannar kvar hos utlånaren. Som tidigare nämndes kan sålunda långivaren med ”en gnutta flax” när det är så dags rent av fördubbla sin avkastning.
Någonting för Finland? Svårt att säga. Förstås borde man tillgripa alla metoder för att höja volymen på börshandeln. Speciellt utändska placerare — som man ju vänar sig mycket av — är inte vana vid att man efter en kursuppgång inte kan hitta köpare till sina aktier och följaktigen få hem vinsterna. De har blivit besvikna några gånger och för att håla dem kvar borde Iikviditeten fås upp åtminstone i de mest populära papperen. Men, det finns ett stort men. Det är ifrågasatt om det är en lämplig tidpunkt att introducera blankingen just nu då börsen trots allt antagligen beinner sig på bottennivå eller mycket nära bottnen. Vid stadig, allmän uppgång kommer ju de som spekulerar i nedgång alltid att få stryk och vi har nog inte råd med nya, stora besvikelser för de finska börsplacerarna just nu. Blankingen är i ock för sig intressant men den idealiska tidpunkten för start är nog efter en längre uppgång. Man skulle vänta sig en rekyl efter den ca 3 veckor långa uppgången. Vänta tills fallet är över och spekulera sedan med små summor i köpoptioner. L 15