Utgiven i Forum nr 2015-04

Aktivistpengar för medicinforskning

av Leif Bergström Forum 2015-04, sida 25, 23.04.2015

Fram till nyligen var de olönsamma att bota eller lindra. Nu har en rad läkemedel utvecklats för att vårda även sällsynta sjukdomar, delvis tack vare aktiv gräsrotsfinansiering.

Läkemedelsjättar fungerar enligt samma marknadslogik som övriga bolag; de är inriktade på de stora intäkterna från de vanligaste åkommorna. Nu har de tekniska, ekonomiska och politiska förutsättningarna förändrats, vilket bidrar till att göra utvecklingen av marginella läkemedel intressant för vinstdrivna företag.

Medan de stora läkemedlen för våra vanligaste åkommor kräver rigorösa kliniska tester i tre faser med ett stort antal patienter, kan behandling för sällsynta sjukdomar vinna godkännande efter mindre tester. Det kan avkorta utvecklingstiden av dessa medel med flera år och därmed spara stora summor i utvecklingsbudgeten.

Läs hela artikeln i papperstidningen eller på pekplatta!

Utgiven i Forum nr 2015-04

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."