Utgiven i Forum nr 2021-05

”Allt är tillåtet i kärlek, krig och rekrytering”

av Sören Jonsson Forum 2021-05, sida 12, 10.06.2021

Vänta inte på att en headhunter ska ringa dig. Du måste vara aktiv och syna för att kunna bli upptäckt. Det säger Frida Johansson, chef för rekryteringen på Supercell.

SÖREN JONSSON TEXT

X Flera ingenjörer och ekonomer kommer någon gång under sin karriär att bli kontaktade av en headhunter. Frida Johansson har headhuntat många personer till Supercell och förklarar hur en headhunter tänker.

”De bästa kandidaterna är oftast passiva. De kanske inte söker efter nya utmaningar — du måste hitta dem. För att lyckas knyta till sig de bästa talangerna krävs också tur med tajmningen. Ibland kan någon ha en svacka i jobbet eller känna sig redo för nya utmaningar. Om jag just då råkar kontakta dem, så kan jag få dem.”

På Supercell sker rekryteringar oftast som en hybrid mellan öppen process, headhunting och internrekrytering. Det första Johansson gör i headhuntingprocessen är att skapa en bild av den ideala kandidaten.

”Jag sätter mig ner med den chef eller avdelning som vill anställa. Jag frågar vilka arbetserfarenheter och bakgrund som är viktiga, men också var jag rent konkret kan hitta de här personerna: i vilka företag och tjänster jobbar den här typen av talanger just nu. När jag vet det börjar jag kartlägga företagen och skapa en bild av var rekryteringskandidaterna finns och tar kontakt med de första.”

I övrigt skiljer sig inte headhunting så stort från en vanlig rekryteringsprocess. Johansson fäster uppmärksamhet vid samma saker som vid en rekrytering: arbetserfarenhet, hur långa perioder man jobbat på samma företag, om det finns luckor i cv:t och om de går att förklara, och så vidare.

Om man vill bli upptäckt av en headhunter, vad skamangöra ”Det måste finnas information om dig online. Jag förstår att man kanske inte vill vara så aktiv på sociala medier och är mån om sina personuppgifter, men det är en grundpremiss för

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 5202 att kunna upptäckas. Linkedin är den vanligaste plattformen för att hitta nya talanger, så satsa på att bli bra där. Du blir mer synlig och kommer högre upp på listorna för rekryterare ju mer utformad din profil är och hur aktiv du är.”

Vetskapen om att aktivitet ökar chansen att hittas har spridit sig till allmänheten. Men erfarna headhuntare som Frida Johansson genomskådar falsk aktivitet.

”Ibland stöter man på sådana som jag kallar ’nätverksvesslor”. Det är sådana som försöker överlista algoritmerna och är aktiva bara för att synas. Nätverksvesslorna urvattnar intressanta konversationer, vilket jag tycker är synd. Jag tycker man ska bidra med vettig input och inte bara ta upp plats.”

Hur vill du att kandidaterna ska agera när du kontaktar dem ”Oavsett om du tycker att du är på rätt plats och trivs med ditt jobb, så tycker jag att det är värt att prata med en headhunter som kontaktar dig. Du kan alltid tacka nej i ett senare skede. Om du vill bli headhuntad och anställd så måste du ibland kyssa några grodor tills du hittar din prins. Genom att tala med några headhuntare kan du komma med på rekryterarnas interna listor.”

Frida Johansson tycker att man ska vara öppen med sina karriärmål. Hon tycker inte det är fel att försöka locka till sig arbetstagare från andra företag. Det är väl lite det som är poängen med headhunting.

”Allt är tillåtet i kärlek, krig och rekrytering. Det är mitt mantra. Jag tycker inte att det är en hemlighet att jag söker någon. Sedan är det upp till kandidaterna. Om du tar bra hand om dina arbetstagare så kommer de att säga nej när en headhunter ringer.”

Hur kan man öka sina chanser att bli upptäckt

WOYLSONN 143808

IB Arbetsmarknaden är orättvis. De som är verkligt bra behöver inte anstränga sig för att synas. “Jag skrattar ibland åt våra absoluta topputvecklare, när jag ser på deras Linkedinprofiler. Jag skulle aldrig kontakta dem. De som är bra behöver inte vara aktiva på Linkedin eller göra väsen av sig, vi hittar dem andra vägar”, säger Frida Johansson, rekryteringschef på Supercell.

av en headhunter om vi bortser från aktivitet på Linkedin, Är det en idé att berätta tillkusiner och vänner att man vill vidare ”Det är ingen dum idé. Jag tror att folk vanligtvis inte vill prata om att man söker jobb eller inte trivs på sitt nuvarande jobb. Det kan till och med vara okej att ta upp det här på sin egen arbetsplats, men det kräver en bra förman som kan styra energin till att hitta ny iver och nya uppgifter.”

Ien vanlig rekryteringsprocess får inte poli tiskt engagemang, skum nätnärvaro eller personliga åsikter påverka beslutet. Men en headhunter hinner skapa sig en bild av de möjliga kandidaternas personlighet före själva rekryteringsprocessen. Därför kan det vara bra att tänka på sin egen nätnärvaro. Och för headhunters att tänka på sina egna omedvetna fördomar. Närärrätt tidpunkt för att uppdatera sin profil? ”Det är alltid rätt tidpunkt att uppdatera sin profil. Men nu under det gångna året har många tyvärr kanske varit permitterade. Det är ett perfekt tillfälle för att uppdatera både ditt cv och din profil. På Linkedin kan vi se om någon redigerar sin profil. Det är oftast en signal till oss att man är redo att byta jobb.”

Utgiven i Forum nr 2021-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."