Utgiven i Forum nr 1985-18

Alternativekonomi

av Ragnhild Artimo Forum 1985-18, sida 08, 20.11.1985

Taggar: Teman: ekonomi

-VITAVUNAATIA IMOHOMN3

Människan är inte skapad till maskin. Redan idag har maskinerna befriat människorna (åtminstone en del av dem) från mekaniskt, själlöst massproduktionsarbete. Automationen kommer att avfolka fabrikerna ytterligare. Vad skall de ”arbetslösa” massorna göra sedan? Oso K Laakso har ett svar: Arbeta (för egen tillfredsställelse). Studera (för den egna andliga utvecklingen, inte för en exekutivpall)l. Samtala med sina artfränder.

Ila samhällen i hela världen möte / Å dagens frågor med gårdagens svar och är illa rustade för morgondagen.

Varje individ börjar sitt vuxenliv med tretti år för gamla uppfattningar: föregående gen erations värderingar och synsätt, baserad på den tekniska och ekonomiska verkligheten för trettio år sedan.

Den slumpmässiga reprogrammering, som sker efter att Barnet lämnar Föräldrarna, ger inte tillräcklig ”egentidsorientering”. Den accelererande utvecklingen gör varje ny generation till främlingar i sin egen tid. Bara en målinriktad och tillräckligt effektivt insatt reprogrammering kan ge individen beredskap att förbehållslöst se och förstå den egna samtida verkligheten.

Det är inte fråga om att mata in ett nytt program i stället för det förefintliga, utan frigöra individen från fixationer som utgör filter mellan honom och verkligheten idag.

Människan kunde vara som ett vägnät, där nya tankar kan köra in och gamla kan köra ut, i en oavlåtlig ström.

LIE

Naturen, Allvis, självförnyande, meningsfullt fungerande. Organisk. Nu — om femton år, tjugo år — kommer Den Andra Naturen, den tekniska organiska naturen. Allvis, självförnyande, meningsfull, fungerande, organisk. Den natur som har sin drivkraft i artificiell intelligens, automatisering, robotisering. Den natur som med ett minimum mänskligt arbete producerar allt människorna behöver. Livsmedel, kläder, verktyg, underhållningsartiklar, kommunikationsteknik, transport… Den kommunistiska utopin blir verklighet, till allas förvåning: människan befrias från svarven. Till vad?

Se. Höra. Uppleva.

Till självvald verksamhet — exempelvis ”arbete”. Till självutveckling, inte nödvändigtvis vid av undervisningsministeriet välsignade läroinrättningar. (Laakso: ”Universiteten var ursprungligen bildnings-, inte utbildningsanstalter.”) Till umgänge och samtal med andra människor, det ädlaste sättet att skola sig till människa. Till att höja blicken mot stjärnorna och förundras.

Naturen, i samarbete med den nya teknologin, ger överflöd åt alla. Aldrig tidigare i historien har mänskligheten tack vare nya, avancerade redskap stått så nära paradisets port, stått där med fingret på aldrig tidigare ens drömda vapens avtryckare, med totalt utplånande så bekvämt inom räckhåll.

Schimpansen i gevärförrådet.

kork

Konsensus: gunga inte båten, du blir själv våt. Konsensus har ännu bara varit en halvmesyr. Finland (Sverige, Belgien, Zimbabwe) behöver en fuliskalig konsensus. Ett handslag mellan kapitalister och arbetslösa. Det handslaget har Pralaja-gruppen arbetat på.

Utgångspunkten: högre nationell självförsörjningsgrad. Målet: ett aktivt och meningsfullt liv för alla medborgare. Medlet: parallellt med högteknologisk storskalig produktion också lokal småskalig produktion och marknadsföring av varor och tjänster. På nonprofitbas, men med högsysselsättande effekt. Finansieringen: stora delar av nuvarande socialvårds- och förvaltningsapparaten skrotas ner. Understödsmaskinerigt är något sjukt. Att kvittera ut understöd är inte liv.

Pengarna investeras i en ”subindustri". Folk producerar där möbler. Adb-program. Bröd. Böcker med små upplagor. Tjänster av alla slag, Det behövs en massa människor för tjänster.

Storindustrin behöver en rumsren lösning på arbetskraftbortfallet. De människor som inte längre behövs i den storskaliga ekonomin, behöver ett liv utöver Bingo, Pralaja-gruppen har ambitionen att bli en brobyggare mellan dessa två. Men det brådskar. Ragnhild Artim 18/1985 FÖRUN

Utgiven i Forum nr 1985-18

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."