Utgiven i Forum nr 2015-07

Är kompromissernas tid förbi?

av Torsten Fagerholm Forum 2015-07, sida 05, 27.08.2015

Samhällsdebatten polariseras även i trygga lilla Finland, medan det tysta etablissemanget överlåter agendan åt extremister.

Är kompromissernas tid förbi?

I den färska boken Vi amn hapuhe Suomessa (red.

Riku Neuvonen) notera att det årligen lämnas in ett tiotal brotts anmälningar om hets mot folkgrupp i Fin land, vilket i regel resulterar i en handful fällande domar. Mörkertalet är stort: p webben sker konstanta övertramp och ho som inte bokförs. Offentliga personer och journalister utgör särskilda måltavlor.

Vi håller på att avtrubbas. Öppna hot eller missaktning mot utpekade folkgrupper har nästan blivit vardagsmat. Konsensus, kompromisser och konsten att lyssna är inte precis på mode. Mörka krafter eftersträvar avsiktlig konfrontation. Till vilken grad ska vi tolerera intolerans? Ifall vi tillåter missbruk av yttrandefriheten på ett retoriskt plan sänker vi tröskeln för fysisk handling.

Samtidigt infinner sig frågan: är dagens boom av nationalism, populism och EU-skepticism ett symptom på ett djupare illamående, en genomgripande väster ändsk kulturpessimism?

I USA saknas brottsföreskrifter angående hets mot folkgrupp, eftersom grundagen erbjuder starkt skydd för yttrandeoch tryckfriheten. Ändå är det i det till synes liberala Europa, istället för Washingon, som så kallade ”invandrarkritiska” falanger flörtar med öppet rasistiska och fascistoida tendenser, infiltrerar det poliiska systemet, rentav träder in i finrummen.

Extrema individer och grupper försöker klä sig i offermantel, framstå som martyrer för åsikts- och yttrandefriheten. Dessa krokodiltårar döljer de egentliga syftena. Uttrycksfriheten är inte obegränsad, den förutsätter ansvarskänsla. För att undvika övertramp, hets och förtal krävs konstruktiv debatt som inte duckar inför svåra frågor.

Europa och i synnerhet Finland behöver immigranter. Vi åldras, försörjningskvoten skjuter i höjden. Det finns allt färre i arbetsför ålder per en person som är för ung, gammal eller sjuk för att bidra till samhället. För varje EU-medborgare över 65 år finns fyra stycken mellan 18 och 65. År 2060 väntas antalet arbetande per bidragsmottagare vara nere i två stycken, hälften så få som i dag. Allt färre ska försörja allt fler, ekvationen hållet inte.

Europa kan sakta förvandlas till ett enda stort äldreboende, som för övrigt kallades fattigstuga förr i tiden. Redan detta är ett tillräckligt argument för mångkulturalism. Vi behöver locka hit talanger med kunskapskapital och internationella kontakter.

Genom att hata köper man billig publicitet. Enfaldiga svar på invecklade frågor säljer. Populisterna kanaliserar opportunistiskt denna ilska för att främja sina egna maktambitioner. Tidsandan är kluven: å ena sidan vill en majoritet definiera tolerans som en del av den nationella självbilden. Å andra sidan utgör etniska, religiösa, sexuella och andra minoriteter enkla måltavlor, då stora delar av Europa drabbats av en seg recession, strukturell arbetslöshet, marginalisering och avtagande framtidstro.

Måttstocken för civilisation och frihet är: hur värnar samhället om de minsta, de utsatta, de svaga, de annorlunda? Beslutsfattarna, opinionsbildarna och kultureliten bör konfrontera den hetsiga opinionen via tålamod, rationella argument, ansvarsutkrävning och tydligt avståndstagande.

Samtidigt är det på tiden för Finland att avskaffa kriminaliseringen av hädelse (blasfemi). Det gjorde Sverige redan 1970 med hänvisning till att ett särskilt skydd av religionsfriheten är omotiverat. loru www.forummag.fi feedback &forum.fi

Forum för ekonomi och teknik Utkommer med elva nummer per år Webbplats: www.forummag.fi Adress: Mannerheimvägen 18, 4 vån. 00100 Helsingfors

Telefon: 010 322 5250

Prenumerationer: 010 322 5251 eller www.forummag fi/prenumerera Helårsprenumeration inom Norden: 96 euro Adressändringar: Föreningsmedlemmar: kontakta ditt kansli. Övriga: kontakta vd

Redaktion:

Torsten Fagerholm, chefredaktör och ansvarig utgivar 010 322 5253, torsten.fagerholmGforum.fi Bo Ingves, redaktionsche 010 322 5252, bo.ingvesforum.fi

Allmän e-post: redaktionenQforum.fi Layout: Bo Ingves

Fasta medarbetare:

Leif Bergström (USA)

Henric Borgström (Norden)

Påhl Ruin (Baltikum)

Björn Ådahl(Asien)

Sebastian Köhler (böcker)

Johan Svenlin (vetenskap)

Nicholas Anderson (kolumnist, Privat ekonomi) Kaj Arnö (kolumnist, IT)

Carl Haglund (kolumnist, Samhälle) Jan Sten (Linkedin-referat)

Annonser: Vd Mikael Lönnqvist: 010 322 5251

Delägare:

Driftingenjörsförbundet i Finland rf (DIFF) Ekonomföreningen Merkur rf Ekonomföreningen Niord rf Ekonomiekandidatföreningen rf

Tekniska Föreningen i Finland rf (TFiF) Baraviföreningen rf

Föreningen Konstsamfundet rf

Utgivare:

Förlags Ab Forum för ekonomi och teknik Verkställande direktör:

Mikael Lönnqvist: 010 322 5250, mikaellonnqvist&forum.fi

Nettoupplaga: 10.944 exemplar (jan-dec 2012) Lösnummerpris: 8,90 euro

Tryckeri: Fram, Vasa 2015

ISSN 0533070X

Forum för ekonomi och teknik är tryckt på Galerie Art Gloss 130 g/m2och G-Print 80 g/m?

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 72015

Utgiven i Forum nr 2015-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."