Åre vände konkurser till uppsving
av Henric Borgström Forum 2012-01, sida 32, 26.01.2012
El FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK
NR 1 201 Åre vände konkurser till uppsving
IH Sverige. Skidorten Åre drabbades hårt av den ekonomiska krisen på 90-talet. Satsningarna på turismen lönade sig och i dag hör orten till de mest framgångsrika kommunerna i Sverige.
HENRIC BORGSTRÖM ÖRESUND
X Sveriges enda riktiga alpinort Åre i Jämtland har från ett miserabelt läge vid 1990-talets början med fastighetskris och många konkurser lyckats vända utvecklingen med hjälp av ökade investeringar i skidbackarna. Åre är en av få kommuner i Norrland som kan stoltsera med en ökning i antalet invånare, låg arbetslöshet och dubbelt så många företag per capita som genomsnittet för övriga svenska kommuner.
Det har medfört en rad utmärkelser åren 2008-09, som ”Bäst att bo i Norrland”, ” Årets turistkommun”, och en andra plats i rankingen ”Årets handelskommun” Av Sveriges 290 kommuner utnämndes också Åre 2010 till den mest jämställda företagarkommunen mellan män och kvinnor.
Åre arrangerade alpina VM 2007 och har vid tio tillfällen mellan 1964 och 2002 i olika konstellationer, främst med Jämtlands residensstad Östersund, sökt vinter-OS utan att få det. Nu diskuterar Åre/Östersund återigen ansökan till år 2024, men den svenska regeringen brukar sakna intresse för de kostnadskrävande arrangemangen.
Den alpina eliten har gjort Åre känt i hela skidvärlden men det är ändå den folkliga invasionen med 33 000 bäddar för ibland cirka 45 000 tillresande gäster under helger som är grunden för det ekonomiska uppsvinget.
Dragplåstret är Åreskutan 1 420 meter över havet. Den maximala fallhöjden i en backe är 890 meter. Vidare finns utförsbackar runt omkring i Duved, Tegefjäll, Rödkullen och Björnen samt längdåkning i Ullådalen och Fröåtjärn.
Här finns totalt 55 nedfarter: 43 blåa, 36 röda och fem svarta, de allra svåraste, därav två för störtlopp. Denlängstanedfarten är 6,5 kilometer. Längdspåren är 58 kilometer, varav drygt 15 kilometer är upplysta.
Långa anor inom turismen, De allra första turisterna i Åre kom redan på 1700-talet med tillresande som ville ha frisk luft. Turismen tog fart när järnvägen invigdes 1882, delvis på grund avidag nedlagda gruvor i närheten. Järnvägen fortsatte till Storlien vid norska gränsen och fortsätter sedan många årtionden till Trondheim.
Många små familjevänliga hotell gjorde Åre till en trivsam semesterort för skidsport fram till 1980-talet. Då genomfördes flera nybyggen och utbyggnader av hotellen. Det slutade med en gigantisk ekonomisk krasch på många håll under fastighetskrisen i början på 1990-talet. Även bolaget som skötte kabinbanan upp på Åreskutan hamnade på fallrepet.
Det statliga avvecklingsbolaget SECURUM,
SKISTA som tog hand om många kraschade fastighetsbolag, gick in och blev huvudägare. Securum bildade ÅRE INVEST som senare såldes vidare ett par gånger tills det år 2000 landade hos SKISTAR, numera börsbolag, som ägardomineras av två byggmästarbröder PAuLsSON (grundare till PEAB) från nordvästra Skåne som också är huvudägare i flera börsnoterade fastighetsbolag.
Skistar äger i dag skidliftar i förutom Åre också i Sälen, Vemdalen, Hemsedal, Hammarbybacken på Söder i Stockholm och TryseliNorge. Diskussioner förs också omatt utveckla skidanläggningarna i schweiziska Andermatt.
Capman äger hotell i Åre. Andra intressenter satsade också stort: finländska Capman äger gigantiska hotellet Holiday Club med 250 rum som byggts fysiskt ihop med järnvägsstationen, där finns också en eventarena, upplevelsebad, flera spa med mera. Ett ekonomiskt fiasko blev byggandet av designhotellet Copperhill för över 80 mil