”Att bygga ut fibernätet är en jämlikhetsfråga”

27.08.2021

Nu är 5G här, men ingen tycks vilja tala om elefanten i rummet. Om 5G inte håller vad det lovar kan det stå Finland mycket dyrt.

Finland är teknikens förlovade land. Här är mobildata billigt och obegränsat, och nästa generation av mobilt bredband rullas för närvarande ut. Trots att 5G är snabbare och tekniskt sett mycket bättre, är frågan om det räcker. Risken är att Finland halkar efter i digitaliseringen på grund av otillräcklig infrastruktur.

2020 var året då Finland tog ett enormt digitalt kliv mot framtiden. Många arbetsplatser gick över till distansjobb och tjänsteutbudet blev allt mer digitalt. Utan snabba bredbandsförbindelser går det helt enkelt inte längre att hålla de ekonomiska hjulen i rullning.

En förutsättning för att hålla hela landet bebott är att bygga ut fibernätverket, medan operatörerna i stället har valt att satsa på mobilt bredband för landsbygden. Det här oroar den utflugna finlandssvensken Fredrik Relander, affärsledningschef på IP-Only i Sverige.

”Att få fiber till landsbygden är en absolut nödvändighet för framtiden. Man får inte se hastigheter på över 100 megabit som en bonus, det är en nödvändighet. Annars riskerar man att få permanenta klyftor mellan städer och landsbygd. Det blir ett digitalt A-lag och ett digitalt B-lag. De finns de som är uppkopplade och de som är bortkopplade.”

I en färsk undersökning kommer ett snabbt och stabilt bredband högre upp på folks önskelista än en diskmaskin. 56 procent skulle inte kunna tänka sig att flytta till ett hus eller en lägenhet som saknar fiberuppkoppling. I Sverige är såväl regering, tillsynsmyndighet som lokala politiker överens om att fibertekniken är en absolut nödvändighet för framtidens samhälle.

Mobilteknologi är en färskvara. Både i Sverige och i Finland finns bredbandsstöd för att underlätta utbyggnaden av infrastrukturen till områden som annars inte skulle få tillgång till snabbt internet. Skillnaden är att det i Finland också är möjligt att få stöd för trådlös teknologi.

”Det värsta scenariot vore ifall staten understöder trådlösa mottagare som blir oanvändbara inom några år. Att backa och göra om investeringarna ett par år senare blir dyrt och återigen en åverkan på miljön. Det är mycket billigare att bygga ut mobilt bredband än fibernätet. Det beror helt enkelt på att man inte behöver gräva upp gator i samma utsträckning som med fibernätet. Men databehovet väntas öka markant under de kommande åren”, påpekar Relander.

IP-Only som Fredrik Relander företräder är ett bolag som bygger ut fibernätet i Sverige. Bolaget är del av Global Connect-koncernen som verkar i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Finland. Koncernen har hittills byggt 84 000 kilometer fibernät och kopplat upp nästan 400 000 hushåll.

Sverige satsar på öppet fibernät. I Finland har Telia och kapitalinvesteringsbolaget Capman Infra slagit ihop sina krafter för fiberbyggnation till företaget Valokuitunen. Valokuitunen ägs till 40 procent av Telia och 60 procent av Capman. Bolaget bygger öppen fiber. Anslutningen betalas till Valokuitunen, men därefter kan hushållen välja bredbandsleverantör från vilken operatör som helst bland Telia Öppen Fiber-leverantörer. Enligt Valokuitunens vd Heikki Kaunisto är det här det som gör bolagets fibersatsning unik.

2019 hade 75 procent av svenskarna tillgång till fiber, men bara 38 procent av finländarna. I de här siffrorna är höghuslägenheter medräknade. På landsbygden är skillnaderna ännu större. Enligt Valokuitunens uppskattning är 60–80 procent av de svenska par- och småhusen uppkopplade med fiber, medan samma siffra i Finland är rejält under 10 procent.

”Många lyfter fram att det beror på Finlands fantastiska mobilnät. Men Sverige har också ett helt bra mobilnät. Jag tror att det handlar om att det i Sverige kom en spelare som utmanade, som trodde på fiber och började erbjuda det till folk”, säger Kaunisto.

Sauli Antila, placeringschef för Capman Infra, poängterar att mobilteknik och fiberoptik stöder varandra.

”Vi säger inte att 5G är dåligt. Finland är toppland inom mobilteknologi, det ska vi vara stolta över. Mobilnätet är bäst när människor rör sig. När man är hemma blir de fasta förbindelsernas styrkor tydliga. Med det sagt, det finns en viss tid då mobilnätet uppfyller de krav som man har för fasta förbindelser. Men efter ett tag blir mobiltekniken alltid omsprungen.”

Sören Jonsson text

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."