Utgiven i Forum nr 2007-12

Behövs förnybar energi?

av Nicholas Anderson Forum 2007-12, sida 12, 18.12.2007

Taggar: Teman: energi

EH FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 12 2087

ANDERSON

Nicholas Anderson är Senior Vice President vid Svensk Exportkredit i Finland oc chef för SEK:s rådgivningsenhet.

Tillgången på energi är avgörande för att våra samhällen ska fungera, Därför behövs investeringar i nya produktionsformer.

Behövs förnybar energi?

Du har säkert hört kommentarer i stil med denna: ”Förnybar energi är dyr att producera, och kan därför inte tävla med bränsle, olja, kol eller gas, Den enda orsaken till att intresset för förnybar energi har börjat öka är att staten har börjat använda skattebetalarnas pengar för att subventionera ny produktion”.

Investeringar i nya former av förnybar energi, såsom vindmöllor och solpaneler, har sällan gett någon vinst och energin som produceras är dyr. Det har tagit plågsamt länge att utveckla och ta i bruk tekniska innovationer inom området.

Borde vi köpa mer dyr energi eller borde staten använda skattebetalarnas pengar för att stöda och subventionera en ökad produktion av förnybar energi?

Fundera en stund på följande saker: efterfrågan och tillgången på energi och den globala uppvärmningen. Efter att ha beaktat den ekvationen är det klart att staten borde uppmuntra konsumenterna att spara energi och samtidigt sporra placerare att investera stort i projekt för att producera förnybar energi.

Här är några fakta som finns tillgängliga på det internationella energiorganet IEA:s nätsida www.worldenergyoutlook.org. Efterfrågan på energi kommer att öka med cirka 50 procent under de följande 20 åren. Hälften av alla globala investeringar måste styras tillinfrastruktur för energiförsörjning för att tillgodose detta investera dåraktigt av

Det skulle var staterna att int pen av koldioxid kommer att skjuta i höjden med nästan 60 procent under de kommande 20 åren. De länder som står för den största utsläppsökningen är USA, Kina, Indien och Ryssland. Den kinesiska industrin kommer att vara den största producenten av koldioxidutsläpp år 2008,

Före den industriella revolutionen var koldioxidhalten i atmosfären 250 ppm (parts per million, det vill säga miljondelar). Den mivarande koncentrationsnivån ligger i snitt kring 385 ppm, och väntas snart stiga till 450 ppm. Detta kommer troligen att förorsaka global uppvärmning som rubbar de gynnsamma väderleksförhållandena, smälter polarisarna, höjer havsvattennivån och förorsakar död och förödelse för hundratals miljoner människor.

Det är inte svårt att dra den grundläggande slutsatsen att det skulle vara dåraktigt av staterna att inte investera i miljövård, förnybar energi och en effektivare användning av energi, Det finns de facto rationella argument för mer grundläggande och bättre koordinerade investeringar inom dessa sektorer. Den offentliga sektorn kan samarbeta med den privata för att radikalt öka och stöda den här typen av investeringar.

Dessa argument baserar sig på den växande obalansen mellan utbud och efterfrågan, och det angelägna behovet av att kontrollera utsläppen. Priset på olja och kol kommer med säkerhet att vara högt också i fortsätt ningen.

Problemet är inte att priserna fortsätter att vara höga. Dilem ökade energibehov. - milj övår d, mat är snarast att den mängd enerDe stora leverantörerna av gi som produceras inte kommer att energi - Ryssland, Venezu- förnyelsebar räcka till för att hålla hjulen i samhälela, Iran och Saudiarabien - ener gi o ch en let rullande, | | . kommer att ta en större del av Vi måste spara energi och vi behömarknaden för energi. Det- effektivar e ver förnybar energi. Dessutom måste ta kommer att vara en utma- x a vi på ett globalt plan investera i en efning för stabiliteten på energi- användning av fektivare energianvändning och inno marknaden. De globala utsläp- energi.

vationer inom energiproduktion, m

Utgiven i Forum nr 2007-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."