Utgiven i Forum nr 2020-01

Berätta inte skräckhistorier!

av Nicholas Anderson Forum 2020-01, sida 10, 02.02.2020

Det var julafton och min fru och jag diskuterade min nästa kolumn till Forum. Vi satt i vår vedeldade bastu, på vårt sommarställe på en holme utanför Ekenäs. Veden sprakade, ångan fräste och idéerna flödade.

”Jag skulle gärna skriva om klimatförändringen och de möjliga risker jag ser att lätt kunde inträffa under de följande 20 åren, ifall Trump, Xi, Bolsonaro och Modi inte kan greppa klimatförändringen,” sa jag.

”Visst, det kan du skriva om, men du borde inte överdriva, för det skrämmer bort läsare … vad tänkte du ta upp i kolumnen?” svarade hon. Hon kände redan till mina skrämmande prognoser.

Extremväder och massflykt. Jag hade redan pratat med henne om vad jag trodde att skulle bli de förfärliga följderna av klimatförändringen, om världens ledare misslyckades med att vidta effektiva åtgärder för att förhindra att läget blir värre:

1. Vi kommer att få alltmer extremväder. Vi ser redan översvämningar och vidsträckta skogsbränder. Se bara på Australien och Kalifornien. Vi kommer att få alltmer verkligt hett väder med stormar, skyfall och åska. Vi kommer att uppleva torka, översvämningar och förstörda hem och andra byggnader i en aldrig skådad skala. Digitala nätverk som vi är beroende av kommer att raseras. Resor och kommunikationer kommer att drabbas av svåra störningar.

2. Stora arealer odlingsmark kommer att bli obrukbar eller spolas bort, och det kommer inte att finnas tillräckligt med mat för dessa miljoner människor – många kommer att dö av svält. Föroreningar kommer troligen att utplåna de återstående fiskreserverna i floder, sjöar och oceaner.

3. Detta kommer att leda till massutvandringar från många delar av Afrika, Mellanöstern, Asien och Sydamerika. Det handlar om hundratals miljoner människor – det kommer att bli brist på mat, inkvartering och hälsovård. Människor kommer att drabbas av fattigdom – hur många kommer att dö på vägen?

4. Planetens uppvärmning och människors massflykt kommer att ge ny grogrund för virus och bakterier. Nya farsoter kommer att döda miljoner, det kommer inte att finnas antibiotika eller andra läkemedel att tillgå. Man kommer inte att kunna ordna hälsovård för dessa människor, för att de är så många, och få kommer att överleva.

5. Massflykt i sådan skala kommer att leda till nya gränsmurar och soldater som hindrar massorna att ta sig in i grannländer. Våld kommer att tillgripas vid riksgränser för att stoppa massorna. Man behöver bara se vad som händer i medelhavsregionen i dag, för att bli påmind om vad som tidigare har utspelats under krig och kriser. Svarta börsen kommer att blomstra, effektivt organiserad av maffian och brottsligor, som kommer att utnyttja människors nödläge.

Het bastuargumentation. Min fru var chockerad över att jag kunde skissa upp och skriva om så extrema slutsatser. ”Du kan inte skriva sådana saker – ingen kommer att ta dig på allvar,” sa hon. Hon såg rätt arg ut nu, och bastuhettan gjorde sitt till. Hon är inte den som gillar långa sessioner i den heta ångan.

Jag försökte försvara mina synpunkter. ”Den här scenarielistan ter sig mycket realistisk för mig, och inte alls långsökt. Jag har jobbat i Ryssland, Indien och ett antal länder i Mellanöstern där fattigdom är norm för många. Om människor inte har någonting, och hotas av torka, översvämningar, våld eller stormar, kommer de att ge sig av. Det har folk gjort i alla tider. Jag tror inte att jag överdriver när jag talar om att dessa fem scenarier förverkligas när läget är utom kontroll.”

Men hon vägrade låta mig skriva den kolumnen, och jag lovade att skriva en annan version av vad som kan hända. Hon citerade Naomi Kleins bok On fire och sa att jag inte borde bygga mina argument på skrämsel, utan ta ett positivt avstamp för att övertyga andra om hur viktigt det är att implementera omfattande åtgärder för att bromsa klimatförändringens existentiella hot …

Ny ren värld kräver nya färdigheter. Så denna nya version baseras på ett mer pragmatiskt framtidsgrepp hos våra ledare för att stoppa klimatförändringen. Ett där de verkligen lyckas ignorera kraven från populistiska och nationalistiska partier, som vill att vi fortsätter som om ingenting behöver göras.

Dessa insiktsfulla ledare kommer att se till att man bygger skinande nya solkraftverk och vindparker, att eldrivna fordon subventioneras och fossila bränslen förbjuds. Storbanker, jättekoncerner och teknologijättar kommer att spjälkas upp, och små familjebutiker öppnas på varenda gata. Flygbolag läggs ner och vi skickas alla ut att medverka i den cirkulära ekonomin, att minska matslöseri och spara energi. Kollektivtransport, cyklar och gångstavar blir gratis, och alla uppmuntras till livslångt lärande i matematik, kemi, fysik, biologi, litteratur, historia, språk, filosofi och jordbruk …

Denna nya rena värld kräver kunnande och nya färdigheter, och alla måste bidra genom att skaffa sig kunskaper och genom att arbeta …

Min fru var nöjd med detta annorlunda mjukare grepp som en bättre väg för mänskligheten att förstå vad som måste uträttas. Hon citerade också min favoritkandidat till Sitra-boss, Markku Wilenius, som nyligen sa att vi måste ändra vårt levnadssätt – små förändringar och minskade utsläpp räcker bara inte.

 

[caption id=“attachment_9355” align=“aligncenter” width=“271”] Nicholas Anderson är oberoende rådgivare och konsult inom finans,
infrastruktur och klimatförändring.[/caption]

Utgiven i Forum nr 2020-01

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."