Utgiven i Forum nr 2021-03

Bioenergi förringas i EU:s klassificering

av Henric Borgström Forum 2021-03, sida 38-39, 08.04.2021

STRAM TIDTABEL sm EU:s så kallade taxonomi ska fungera som ett verk tyg för att identifiera miljömässigt hållbara investeringar. Regelverket ska också ligga till grund bland annat för märkning av hållbara finansiella produkter och fung era som stöd för Den europeiska gröna given, det vill säga EU:s färdplan för en hållbar ekonomi.

= november presenterade EU-kommissionen ett utkast tillklimatmålen i taxonomin. Det granskas nu av medlemsstaterna och EU-parlamentet, som väntas ge respons i vår. sm Planenärattregelver ket ska träda i kraft i bör jan av 2022, ochi ett första skede gälla börsbolag, kreditinstitut och försäkringsbolag som sysselsätter fler än 500 anställda.

I I november öppnade Gasum sin nya anläggning för flytande biogas i Åbo, den första i sitt slag i Finland. EU:s kommande hållbarhetsklassificering väntas få stor betydelse för vilken typ av verksamhet som lockar investeringar framöver.

Bioenergi förringas t EU:s klassificering

HENRIC BORGSTRÖM TEXT

öve las ha verksam nvesteringar sig!

EU:s k väcker o Bland annat stämplas bioenergi s övergångs ingar vä an på vilk sific tor mmande regelverk för hållbara investeringa ro på flera håll.

nve omen teknik”.

ler SOm

EU:s nta lockar til ramöver.

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 32021

X En viktig fråga för finländska statsägda Gasums fortsatta expansion är hur EU-förslaget till taxonomi behandlas under resten av året. Taxonomin är ett verktyg för att klassificera vilka ekonomiska aktiviteter som är miljömässigt hållbara och får kallas gröna. Det väntas få stor betydelse för hur finansvärlden stimuleras att investera igröna näringar - alternativt avstå. Ett exempel är att förmånliga lån från EU och enskilda stater endast ges till dem som klassas so hållbara. Men då gäller det att inom ramen för taxonomin utveckla mätbara metoder.

För Gasums del handlar det om att bioenergi ska hamna högst uppe på stegen, vid sidan om eldrift och vätgas. Just nu ser det motigt ut då ett utkast till lagstiftning från EU-kommissionen ger grönt ljus för naturgas, men inte för biodrivmedel.

Flera osäkerhetsmoment. I utkastet definieras bioenergi som en ”övergångsteknik” när det blir lag på nollutsläpp av koldioxid från fordon 2026. Därmed är det risk för att biodrivmedeli praktiken stoppas, anser den svenska branschorganisationen Svebio.

NInfvvd Vin

Ett stort osäkerhetsmoment för potentiella, långsiktiga investerare blir också fortlöpande omprövningar. Vidare måste fjärrvärmeverk minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent, vilket kan bli omöjligt att visa.

En annan branschorganisation, Energiföretagen, vänder sig emot detaljerade krav för vattenkraften, exempelvis när det gäller turbiner och trappor för att fisk ska kunna passera.

Avfall Sverige, som representerar företag inom återvinning, reagerar mot att förbränning kan krocka med kommande EU-direktiv om materialåtervinning.

Lantbrukarnas Riksförbund LRF vänder sig emot att avfall måste återanvändas inom jordbruket. Det kan leda till att avfallet blir kompost utan extra klimatnytta.

Att naturgas betraktas som hållbar men inte förbränning av skogsråvara verkar motsägelsefullt, sammanfattar tidskriften Aktuell Hållbarhet.

Den redovisar också att ett hundratal personer i EU:s expertgrupp fram till juni ska lägga fram konkreta miljökrav om vatten, cirkulär ekonomi, minskade föroreningar och skyddet av ekosystem. Därefter blir det en slutrapport i september som EU-kommissionen ska ta ställning till senast vid årsskiftet.

Samtidigt fortsätter arbetet med ”brun” taxonomi, alltså klassificering av verksamhet som inte är hållbar. Men det är osäkert om EU-kommissionen redan i år kommer att besluta om detta.

Mätbarheten avgörande. Den politiska debatten kommer att få leva med begreppet taxonomi eftersom avsikten är att den ska spridas till andra områden än ekonomisk aktivitet, exempelvis sociala frågor. En avgörande fråga när det gäller hur genomförandet av taxonomin lyckas, är att relevanta data — alltså mätbarhet — produceras.

”Det är väldigt kvalificerade nyckeltal som krävs och det ställer helt nya krav på datakvaliteten vad gäller säkerhet, noggrannhet och spårbarhet. Dessutom ska miljösiffrorna sättas i förhållande till finansiella siffror, det blir ett nytt perspektiv", säger Malin Lindfors Speace, delägare i Ethos International till tidskriften.

Den övergripande företagarorganisationen Svenskt Näringsliv varnar för att EU:s planerade regelverk ”skickar signaler till elproducenterna att inte investera mer i fossilfria vatten- och kärnkraftverk om de blir klassade som icke hållbara”. De står för cirka 80 procent av svensk elproduktion.

Målet 50 nya Gasumstationer

Den 10 mars öppnade Gasum sin 16:e tankstation i Sverige. Målet är 50 stationer i Norden, vilket innebär snabb utbyggnad i Finland.

X Den nya tankstationen i Malmö startades i samarbete med lastvagnsbolaget Volvo Truck Center. Den är placerad i ett industriområde med tung trafik och erbjuder både naturgas LING och flytande biogas LBG.

Med statssubventioner ska Gasum också bygga två nya produktionsanläggningar för biogas, utöver dem som bolaget redan driver från Västerås och Örebro. En av anläggningarna planeras i Borlänge, där SSAB för övrigt har ett av sina tre stora stålverk. Råvaran blir huvudsakligen insamlade matrester. Den andra byggs i samarbete med en grupp lokala jordbrukare i bolaget Mörbylånga Biogas på södra Öland för att ta hand om gödsel och andra rester från lantbruket.

Anläggningen på Öland ska kunna producera 70 GWh per år och den i Dalarna 120 GWh.

Idag finns åtta finländska producerande an läggningar av biogas: Vittis, Honkajoki, Kuopio, Kouvola, Uleåborg, Riihimäki, Åbo och Vehmaa. I Sverige finns anläggningar i Jordberga och Nymölla i Skåne, Katrineholm, Örebro, Skövde, Västerås och Lidköping där ytterligare en i närbelägna Götene ska byggas, vidare en hälftenägd i Vadsbo, Mariestad.

I anläggningarna behandlas på årsbasis cirka en miljon ton biomassa vilket ger motsvarande 0,6 TWh. Potentialen efter omfattande utbyggnad beräknas till 10 TWh.

Elbilen slår ut gaseni Norge. Till detta kommer också LNG terminaler i svenska Nynäshamn och i Lysekil, i Norge Risavika, Öra och Ålesund samt i Finland i Torneå och Björneborg. Senaste beräkningen sommaren 2020 för antalet lastbilar och bussar som går på biogas visade i Sverige 3 600, Finland 300, Norge över 1000. Potentialen för personbilar med biogas i Sverige beräknas till 50 000, i Finland närmare 13 000 och Norge 450. Den låga siffran i Norge beror troligen på att elbilar har tagit avsevärt bättre fart där. HENRIC BORGSTRÖM

Taxonomin oroar näringslivet

Om de energiformer so är viktiga för Finlan inte får grönstämpel, blir konsekvenserna mycket negativa för landets industri. Den bedömningen gör Finlands Näringsliv EK.

X På Finlands Näringsliv EK är oron stor över EU-kommissionens förslag till hållbarhetskriterier, den så kallade taxonomin (se artikeln intill). Risken är att de energiformer som är viktiga för Finland - såsom kärnkraft, vattenkraft och biomassa — inte klassificeras som hållbara, i motsats till sol- och vindkraft. EK uppmanar regeringen att jobba för att de för Finland viktiga energikällorna behandlas rättvist när EU:s regelverk slås fast.

EK:s vd Jyri Häkämies beskriver målet med taxonomin som lovvärt, men säger att djävulen bor i detaljerna.

”Den finländska energipaletten skiljer sig på många sätt från energipolitiken i resten av Europa. I många andra länder är biomassa en nästan okänd energiform.”

När det gäller kärnkraft beskriver han

IB EK:s vd Jyri Häkämies EK:s inställning som pragmatisk — en utsläppsminskning är inte realistisk utan användning av kärnkraft, åtminstone under en övergångsperiod.

EK:s bedömning är att väldigt få av de stora finländska bolagen helt och hållet kommer att befinna sig inom taxonomins ramar, däremot nog vissa delar av bolagens verksamhet. Grundtanken i taxonomin är att koppla ihop en verksamhets miljöpåverkan med tillgång till finansiering.

”Om kärnkraft, vattenkraft och biomassa klassas som mindre hållbara energiformer leder det antagligen till en ökning av våra industriföretags energikostnader, förutom att det blir svårare och dyrare att få finansiering för investeringar”, säger Häkämies.

PATRIK HARALD

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 3 202 2 & DT Oo 2 3 I [an] z

Utgiven i Forum nr 2021-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."