Utgiven i Forum nr 1972-05

Blir regeringen utan fullmakter - Opposition i ”tvångsäktenskap”

Forum 1972-05, sida 09-11, 15.03.1972

Taggar: Teman: politik

Blir regeringen uta fullmakter Opposition ”tvångsäktenskap e Blir den socialdemokratiska regeringen utan prisregleringsfullmakter? Kör den sk inkomstpolitiska totallösningen på grund. Veckans panel tror att så blir fallet. Kommunisterna vill skärpa prisregleringen, kokoomus lindra den. Båda har möjlig’ het att fälla propositionen med en sjättedels minoritet. De inkomstpolitiska förhandlingarna har kommit för sent i gång och lider dessutom av osäkerheten om hur det går med prisregleringsfullmakterna och maktlagen. e Forum tussade ihop ytterflyglarna i riksdagen: kokoomus poldr Raimo Ilaskivi och FKP:s Taisto Sinisalo, riksdagsman och viceordförande i partiet till en debatt kring någr aktuella frågor.

e Resultatet läses här nedan.

FORUM: — Ni blir båda i opposition. Kan kokoomus och kommunisterna mötas på någon enda punkt I en gemensam oppositionspolitik?

SINISALO: — Knappast på de principella linjerna. Regeringen kan förstås komma med propositioner, om vilka praktiskt taget hela riksdagen är enig, men eljest är det nog tämligen omöjligt att finna beröringspunkter. Vi kommer att bedriva en oppositionspolitik åt vänster, medan den socialdemokratiska regeringen för att klara sig antagligen får lov att föra en mera kapitalistisk politik, eller alltså samarbeta med samlingspartiet.

ILASKIVI: — Jag tror att vår oppositionspolitik igen kommer att bjuda ett borgerligt alternativ till en socialistisk regeringspolitik. Jag förenar mig om Sinisalos uppfattning att oppositionen kommer att vara mycket heterogen och att grupperna kommer finna varann endast genom ”tvångsäktenskap”. Vad samarbete med socialdemokraterna beträffar, så har vi t ex under regeringsförhandlingarnas gång inte haft en enda gemensam diskussion med socialdemokraterna.

SINISALO: — Jag hänvisar bara till historiska erfarenheter av socialdemokratiska minoritetsregeringar. De kan inte klara sig utan samarbete med samlingspartiet.

ILASKIVI: — Om jag får säga min ärliga mening, så tror jag att ett sådant samarbete skulle vara synnerligen nyttigt i många fall, emedan samlingspartiet och socialdemokraterna har en del gemensamma mål, som tex industrialiseringen, konsumenternas intressen.

FORUM: — Är ni beredda att ge regeringen regleringsfullmakter?

SINISALO: — Kommunisterna är för en stram prisregleringspolitik.

Forum 5/72

ILASKIVI: — Kokoomus är inte redo att ge permanenta fullmakter åt en regering, om vars politiska riktlinjer man ännu inte vet annat än vad som har stått i tidningarna, Jag tror att regleringsfullmakterna kommer att bli regeringens prövosten, Om den ger fullmakterna en utformning som tillfredsställer kommunisterna, så tillfredsställer den inte oss, och om den blir sådan att den tillfredsställer oss, så tillfredsställer den inte kommunisterna. Vardera parten har den nödvändiga 1/6 av riksdagen, så jag skulle inte vilja vara i socialdemokraternas byxor när de randiga kläs av och festyran övergår i vardagsgrått.

FORUM: — Ser det på kommunistiskt håll lika omöjligt ut att finna en gemensam linje?

SINISALO: — Kokoomus kräver en lindring av prisregleringen vi åter en skärpning, så redan utgångspunkterna är oförenliga. Frågan hänger vidare ihop med den allmänna ekonomiska politiken, bl a hur regleringsfullmakterna används. Trots regleringen hade vi under det gångna året en inflation på över 9 procent. ILASKIVI: — Regleringsfullmakterna har använts fel på så sätt, att kostnadsstegringarna under långa tider inte alls har beaktats. Tydligast kom detta fram när det gällde hyrorna. Fackföreningsrörelsen krävde att gårdskarlarnas löner höjs, priset på brännolja steg till det dubbla. Allt detta höjde kostnaderna. Men när åtgärder begärdes för att kompensera detta på inkomstsidan, sa man nej. Priserna stiger, om hyrorna stiger hette det. Med detta slags politik drivs näringslivet mot företagsdöd. Enligt vår åsikt bör prisregleringen nu lindras och justeras så att kostnadsstegringarna beaktas och konkurrensen åter kommer till heders.

Vänd!

Taisto Sinisalo: Vår opposition går åt vänster

Raimo llaskivi: Vi vill bjuda ett borgerligt alternativ

Socialistisk handel på kapltalistiska villkor

SINISALO: — Vad prisstegringarna beträffar, så beror de på att vi är med i den kapitalistiska världens inflationsspiral, som just nu är mycket kraftig.

ILASKIVI: — Inte bara den kapitalistiska.

SINISALO: — I de socialistiska länderna sjunker priserna. ILASKIVI: — Hur är det med oljepriserna? Vi importerar 70 procent av vår olja från Sovjet, och priset på den följer de internationella marknadspriserna.

SINISALO: — Jag tror inte att prisstegringarna på världsmarknaden har inverkat på det inhemska oljepriset i Sovjet. ILASKIVI: — Men priset på den olja som vi importerar har stigit.

SINISALO: — Det beror på att de socialistiska länderna bedriver handel med de kapitalistiska länderna enligt deras egna kapitalistiska regler.

ILASKIVI: — Skulle det inte ha varit ett stort plus för de socialistiska länderna, att i ett fall som detta följa de egna spelreglerna. Det hade fått mången att se på östhandeln på ett helt annat sätt.

Inget nytt UKK-avtal?

FORUM: — Hur ställer ni er till en ny Inkomstpolltisk helhetslösning, eller ett nytt UKK-avtal?

ILASKIVI: — Jag tror inte att vi får någon helhetslösning, åtminstone inte sådan som de tidigare, Regeringsförhandlingarna krävde alltför lång tid, en tid som skulle ha behövts för de inkomstpolitiska förhandlingarna. Dessutom gör osäkerheten rörande regleringsfullmakterna och maktlagen att man måste fråga sig om det mera finns ens någon bas för en inkomstpolitisk lösning sådan som de tidigare. Jag tippar att man får övergå till förhandlingar på förbundsnivå och söka bas för en mindre bunden lösning än hittills. Detta behöve 1 inte betyda, att det blir en sämre lösning, tvärtom kan avtal på förbundsnivå bättre beakta de speciella problemen inom olika branscher — vad tex variationerna i produktiviteten betyder — och leder, får man hoppas, även till större konkurrens. Om så sker faller ett stort ansvar för prisutvecklingen på näringslivet. Jag hoppas, att det skall kunna bära det. SINISALO: — Jag hoppas att en totallösning inte nås, särskilt inte av UKK-modell. Vi ser i enlighet med den internationella kommunismen i en inkomstpolitisk sådan som den kommer till uttryck i tex Liinamaa-avtalet och UKK-avtalet ett försök att begränsa arbetarrörelsens växande kraft genom att frånta den de medel den har att använda för att nå bättre viilkor. Internationella erfarenheter har visat att denna linje motsvarar arbetarnas intressen,

ILASKIVI: — Kommunisternas inställning är alltså, att frågorna bör avgöras genom kamp och strid, inte medels fredliga förhandlingar. Men jag vågar påstå att under dessa totallösningarnas år har mycket sådant åstadkommits, särskilt när det gäller inkomstfördelningen, som knappast hade kunnat åstadkommas med andra medel: pennilinjen, minimilönen och framförallt har löneinkomstens andel ökat på kapitalinkomstens bekostnad. Jag är litet förvånad över att denna utveckling inte tillfredsställer kommunisterna, bara för att den har åstadkommits med fredliga medel,

Strid är kommunisternas utgångspunkt

SINISALO: — Man kan ha olika syn på utvecklingens riktning. Om jag inte minns fel, så torde visst pappan till den senaste totallösningen i ett tal ha sagt, att inkomstklyftorna inte har minskat så som han räknade med, när avtalet ingicks. Dehär lösningarna har varit förmånliga framförallt för storkapitalet, pengarna har strömmat dit där det finns mycket av dem förut. Kommunisternas utgångspunkt i ett kapitalistiskt samhälle är förstås strid. Vi ser klasserna stå mot varandra, framförallt arbetarklassen och kapitalismen. Dessa två klassers intressen

Forum 5/7 kan inte förenas, det som arbetaren kan kämpa sig till tas från kapitalisten, det som han går miste om i lön är till förmån för kapitalisten, grovt sagt, Detta utesluter inte förhandlingar, men utan tillräckliga bakgrundskrafter ger förhandlingarna inte ett för arbetaren tillfredsställande resultat.

ILASKIVI; — Den sinisaloska förklaringen kan gälla för ett statiskt tillstånd. Men i en situation med växande nationalinkomst bör det finnas rum för en rättvis fördelning av tillväxten i vardera riktningen.

SINISALO: — Inte utgår vi ifrån eller kämpar för ett statiskt tillstånd utan för en rättvis fördelning även i en situation med växande nationalinkomst. Vi kan t ex inte godkänna, att lönehöjningarna hålls inom produktionsökningens gräns. Det betyder nämligen en konservering av den nuvarande inkomstfördelningen.

ILASKIVI: — Enligt min mening hör den finländska inkomstfördelningen till de mest demokratiska i världen, vi har inga sådana stormrika som i vissa länder, inte heller utfattiga som i dessa samrna länder. Vi kan förstås diskutera en inkomstutjämning, men fråga t ex en byggnadsarbetare i Helsingfors, som förtjänar mera än mången manschettproletär, vad han anser om t ex skatteprogressionen. Frågan om inkomstens fördelning har många sidor.

Den hårt beskattade kapitalisten

SINISALO: — Jag skulle säga, att Finland internationellt sätt är långt framme ifråga om orättvis inkomstfördelning. Beskattningen har naturligtvis sin bestämda betydelse. ILASKIVI: — Just det, men den beaktas inte i de internationella jämförelserna. Jag roade mig att jämföra några bekanta i taxeringskalendern, av vilka jag visste att en del levde på kapitalinkomster och en del var högt betalda löntagare. Jag kunde konstatera, att beskattningen av kapitalinkomsterna var så hög, att det blev väsentligt mindre kvar att leva på för ”kapitalisterna” än för löntagarna.

Forum 5/72

SINISALO: — Om man tar beskattningen som helhet, med indirekta skatterna med, så drabbar beskattningen nog hårdast de minsta inkomsttagarna.

EEC: politik eller inte politik?

FORUM: — Varför motsätter slg kommunisterna en ren handelsuppgörelse med EEC?

SINISALO: — Ren handel kan knappast existera, det finns alltid politik med.

ILASKIVI: — Nyss konstaterade du att priset på östoljan, när den exporteras västerut, är ren handel.

SINISALO: — Det är en fråga om att följa de kapitalistiska marknadsreglerna i handeln med kapitalistiska länder. Det annullerar inte socialismen.

— Vi motsätter oss avtal med EEC av ekonomiska skäl. Vi anser det oförmånligt från finländsk synpunkt. Det öppnar pontar till Finland, som kan föra den medelstora och småindustrin i svårigheter. Exportindustrin skulle ha vissa fördelar, men priset vore för högt. Dessutom betyder ekonomisk bindning samtidigt även politisk bindning. EEC är en ekonomisk sammanslutning av Natoländer.

ILASKIVI: — Men Finland söker ingen politisk lösning, utan uttryckligen ett rent handelsarrangemang. Den medelstora och småindustrin har via sina organisationer dementerat de negativa uttalanden som har lagts i dess mun.

— Men om de negativa synpunkterna på ett rent handelsarrangemang med EEC håller streck för Finlands del, hur är det då möjligt att Östtyskland är medlem av EEC?

DDR och EEC

SINISALO: — Vid diskussioner med Sovjetunionens kommunistparti nyligen framgick att de socialistiska länderna givetvis bör följa med vad som händer på det internationella pla net. Men att följa med är en helt annan sak än att ansluta Forts. på sid. 35 11

Utgiven i Forum nr 1972-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."