Utgiven i Forum nr 1983-09

Butiksdatan pä väg till finland

av Bjarne Nyman Forum 1983-09, sida 16-18, 11.05.1983

Taggar: Teman: data

F RUN 9/83 9/83 FF RU Å ta Hå SA tad framiöken.

Domus steget före

I Sverige testas EAN-koden i sammanlagt 20 butiker. I varuhuset Domus i Bollmora utanför Stockholm sköter en IBM-bakgrundsdato om att systemet fungerar.

Vare sig vi vill eller inte:

EAN-koden kommer!

Av Bjarne Nyma munmmom— 16

Inom ett par år kommer den sk EAN-koden (European Article Numbering) att tas i bruk i åtminstone 100 detaljaffärer i vårt land. För handeln innebär den nya tekniken avsevärda rationaliseringsfördelar. Varuleverantören får för sin del tillgång till exaktare marknadsinformation än tidigare. För kunden innebär EAN-kodsystemet bla ett mera detaljerat kassakvitto.

BE Alla har vi någon gång stött på EAN-koden eller streckkoden som den också kallas. Den finns redan på en hel del av de förpackningar som säljs inom detaljhandeln. En sifferserie och ovanför siffrorna en massa olika tjocka streck med olika stora mellanrum. Många har säkert också förundrat sig över vad siffrorna och strecken egentligen betyder.

Sifferkombination på förpackningarna kan karaktäriseras som ett slags ”gocialskyddsignum” för varan ifråga. Alla varor (som är märkta) har sin egen sifferkombination som således är unik för en speciell vara.

De två första siffrorna är varans nationella symbol. För varor tillverkade tex i Finland är de två först & M 4"017100"237201

Så här fungerar EAN

MW Alla kassaterminaler i ett system är sinsemellan kopplade tillvarandra. En av terminalerna fungerar som ”master” medan de övriga är ”slavar” (se bilden). Från mastern kan uppgifter överföras till slavarna ute i butiken — alternativt kan uppgifter inbegäras från slavterminalerna,

Master-terminalen handhar rapporteringen.

I masterterminalen finns alla uppgifter om de varor som säljs i butiken, Samtidigt som EAN-koden för en ny vara registreras i masterterminalen inskrivs också alla behövliga tex uppgifter (namn, pris). Prisändringar sker via masterterminalen.

Ute i butiken avläses varans EANkod antingen med hjälp av en laserscanner eller en läspenna. De uppgifter som är definierade av EAN-kodens sifferkombination fås sedan i klartext ut på kassakvittot.

Masterterminalen kan också ersättas av en bakgrundsdator. Med större datakraft bakom systemet blir naturligtvis också möjligheterna att följa med lagersituationen, omloppshastigheter, olika bidrag o s v bättre.

sifforna alltid 684, tex i Sverige är motsvarande nationella beteckning 73. De fyra följande siffrorna betecknar tillverkaren. Varje tillverkare får sig ett nummer tilldelad av den nationella kodbankern eller varukodsnämnden.

De följande sex siffrorna anger produktens nummer och den bestäms uteslutande av tillverkaren själv. Det sista numret i serien är ett kontrollnummer.

Koden innehåller alltså 13 siffror och kallas av denna anledning EAN13.

Själva streckkoden ovanför siffrorna är ingenting annat än ett optiskt läsbart sätt att åskådliggöra samma siffror.

EAN kommer

Torts att EAN-koden redan nu finns på en stor del av dagligvarorna utnyttjas den inte i detaljhandeln tillsvidare. Men snart kommer den att kunna utnyttjas. Enligt biträdande direktör Paavo $ Vepsä på Centralhandelskammaren (Vepsä är också varukodnämndens ombudsman) är det helt beroende av dagligvaruindustrins aktivitet när det gäller att förse förpackningarna med den nya streckkoden, hur snabbt systemet kan tas i bruk.

  • Om vi kan uppnå det uppställda målet - dvs att 65 procent av dagligvaruförpackningarna förses med EAN-kod senast våren 1984 - är det möjligt att vi ett år senare har ungefär 100 fungerande EAN-butiker i landet med sammanlagt ungefär 1 000 avläsningsstationer, tror Vepsä.

Men intresset för den nya streckkoden är enligt Vepsä inte vad det borde vara — tyvärr.

  • I synnerhet är vissa centrala storleverantörer inom livsmedelsindustrin uppenbart efter i tidtabellen.

Handelns och industrins centralorganisationer har i ett avtal om marknadsinformation kommit överens om att 2/3 av de produkter som går genom dagligvaruhandelns kassor skall vara märkta före utgången av detta år.

  • Som det nu ser ut är det ganska osäkert om vi kan uppnå målet. Industrin borde ofrånkomligen skruva upp takten när det gäller att förnya förpackningarna.

I detta nu har ca 1600-1700 inhemska konsumtionsförpackningar försetts med EAN-koden och enligt industrin är det möjligt att före årets slut komma upp till ca 3500 EANmärkta förpackningar.

17

F RUN 9/8 - Antalet märkta förpackningar betyder i alla fall inte i sig att målets skulle ha nåtts, om inte de verkliga volymvarorna fås med i systemet, betonar Vepsä, och avser mejeriprodukterna.

Internationell standard

Enligt ADB-chef Jorma Leinonen, Kooperativa Centrallaget OTK, är

Vikinglinjens Mervi Käki demonstrerar superfärjornas nya kassasystem. Under den sextandade stjärnan på kassadiskens löpande band finns laserscannern som avläser EAN-märkningen.

EF Rederiaktiebolaget Sally - ett av de tre rederier som står bakom Vikinglinjen - är pionjär i Finland på EAN-teknologins område. Vikinglinjens EAN-projekt inleddes redan år 1978, då Sally-rederiet och Oy Regna Ab i samarbete med det japanska företaget Tokyo Electric Co Ltd började planera kassaterminalsystermen till Vikinglinjens nya superfärjor. Huvudorsaken till att Sallyrederiet började undersöka möjligheter till ett snabbare kassasystem var enligt försäljningschef Thomas Lepistö att man ville minska kundernas köande - en faktor som kännetecknat branschen allt sedan trafiken inleddes för närmare 25 år sedan.

Och naturligtvis ville man sälja mera. Efter en ingående planering och en stegvis övergång till den nya tekniken har färjkassorna på Vikinglinjens tre jumbofärjor nu gjorts kompletta inom ramen för EAN-systemet. Speciella laserscanners avläser automatiskt va.rans EAN-kodnummer och och överfö fnunmsesesr.L-r-£s i — — |

EAN-kodsystemet med sina siffror och symboler en standard som man på det internationella planet har ansett nödvändig för att på ett enhetligt sätt specificera produkter.

  • På detta system grundar sig all vidareutveckling av kassaterminalsystem, vägningsutrustning, etikeringsutrustning och kassabord, betonar Leinonen. Insamlingen och användningen av uppgifter om affärshändelserna måste grunda sig på detta system.

Vikinglinjen först i Finland med EAN-syste kodens nummerserie till kassautrustningen. Scanner-apparaturen monterades i juni senaste år.

Enligt Thomas Lepistö har det nya kassasystemet inneburit endast fördelar. Kunderna är nöjda, de behöver inte köa lika mycket som tidigare, kassören har tid att småprata med kunderna osv. Till en början klagade kassörerna över systemet, som betydde att de fick vänja sig med en ny och ovan arbetsställning. Men redan nu är de ergonomiska problemen lösta. Numera är kassörerna övertygade om att det nya systemet är avsevärt mycket bättre - även ur deras egen synvinkel.

Frän rederiets sida är man naturligtvis glad över att kunderna är nöjda. Men för rederiet betyder EAN-kassasystemet också säkrare lagerhållning och bättre sortimentuppföljning. Utbildningen av kassörer blir enklare och vikarier och annan tillfällig arbetskraft har lättare att snabbt komma in i systemet.

B - EAN-systemet kommer - vare sig vi vill det eller inte.

Med EAN-systemet i bruk har man beräknat att handeln kan spara kostnader upp till 1,4 procent av omsättningen. Det nya systemet medför kostnader motsvarande 0,5 procent av omsättningen. Nettobesparingen är således ca 0,9 procent.

Den största fördelen med systemet står dock att söka i de möjligheter till bättre information som kan realiseras via EAN-koden. Datoriserade kassor samlar lätt ihop uppgifter om vad som säljs, hur mycket och när varorna säljs. Och ur ett datoriserat system är det lätt att plocka fram de uppgifter som man vill ha.

Enligt Tarmo Vahvelainen, VD för Marketindex Oy, kommer marknadsinformationen att förbättras både kvantitativt och kvalitativt.

  • De kvalitativa förbättringarna betyder exaktare uppgifter, snabbare insamling och tidsmässig noggrannhet, säger Vahvelainen. Kvantitativt kommer de tillgängliga uppgifterna att öka, därför att kostnaderna för insamlingen av uppgifter per enhet minskar.

Den automatiska insamlingen av data från kassaterminalerna ger upplysningar om mängder, priser och specificerar uppgifterna per enskild produktvariant. Datan kan i princip användas direkt efter att EAN-koden vid försäljningstillfället har avlästs.

  • En nackdel med dagens metoder är att den långa tid som åtgår till att få ihop lämplig data medför en tidsmässig diskrepans, som automationen i princip kan avskaffa helt och hållet, säger Vahvelainen,

Konventionellt har uppgifter om försäljningen av varor erhållits från industrins och partihandelns leveransstatistik och från detaljhandelns inventeringar. Med EAN-koden i bruk fås försäljningsuppgifterna direkt.

Internationellt

EAN-kodens ursprungliga variant kommer från USA, där koden kallas UPC (Uniform Product Code). I USA har över 700 dagligvarubutiker övergått till den nya butiksdatan.

I Europa har EAN-systemet avancerat snabbast i Västtyskland, där 69 butiker använder sig av EAN-kod och scanneravläsning. I Frankrike är antalet 49, i Belgien 45, i Sverige 20 (testbutiker), i Norge 1 och i Finland tillsvidare ingen (förutom de tre butiker som finns ombord på Vikinglinjens superfärjor, se ruta).

Utgiven i Forum nr 1983-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."