Utgiven i Forum nr 2019-06

Cannabisaktier har blos - sat upp till big business

av Leif Bergström Forum 2019-06, sida 28-29, 29.08.2019

Är cannabis en trendig bubbla, såsom Bitcoin, eller en ny megatrend för placerare?

Den allt bredare sociala acceptansen för marijuana – och på senare tid den internationella vågen av legalisering – har gjort företag inom branschen till nya heta och volatila investeringsobjekt. Totalt elva företag är nu noterade på New York-börsen eller Nasdaq. Etablerade bolag inom läskedrycks-, alkohol-, tobaks- och läkemedelsindustrin har visat intresse – och kändisar som tidigare supermodellen Kathy Ireland och entreprenören Martha Stewart är mer än villiga att låna sina namn till allehanda cannabisprodukter.

Kanada och Uruguay har legaliserat marijuana för rekreationsbruk. Världen över tillåter 40-talet länder, däribland Danmark, marijuana för medicinskt bruk. I USA har 33 delstater legaliserat medicinskt bruk, och 10 stater har gått längre och tillåter även vardagsbruk.

Medan Trump-administrationen har legaliserat hampa så förblir marijuana ännu förbjuden på federal nivå.

Marijuana-index. Utvecklingen beskriven ovan gör att de cannabisaktier som noteras på de amerikanska börserna bara har verksamhet i andra länder, oftast Kanada. De amerikanska börserna tillåter inte företag som producerar illegala produkter för hemmamarknaden. Men det finns redan ett nordamerikanskt marijuana-index och börshandlade fonder.

Den tåliga, ettåriga örten Cannabis sativa är en av de mest snabbväxande plantorna och var en av de första vars fibrer människor lärde sig att utvinna och spinna till rep och textilier för 10 000 år sedan. Hampa är en variant av Cannabis sativa vars koncentration av det psykoaktiva, rusframkallande ämnet THC (tetrahydrocannabinol) är lägre medan koncentrationen av cannabisolja (CBD), som motverkar den psykoaktiva effekten, är högre. Det gör det lättare för till exempel Trump-administrationen att avreglera hampa. Idag används fibrerna i bland annat textilier, papper, isoleringsmaterial, kompost, livsmedel och djurfoder. Från hampafrön utvinns olja för plasttillverkning, färger och skönhetskrämer.

Legalize it, don’t criticize it? I debatten om legalisering är det naturligtvis de passionerade, högljudda fritidsbrukarnas syfte att bli höga som står i centrum. Finansanalytiker ser cannabis som en direkt konkurrent till alkoholtillverkare. För till exempel läkemedelsindustrin är det i stället CBD:s lugnande effekt som ger företagsledare hopp om cannabis som sömnmedel och smärtstillande medicin. Brittiska GW Pharmaceuticals har redan ett medel mot epileptiska anfall. Finansföretaget Cowen & Co tror att om USA legaliserar marijuana kan marknaden 2030 nå 80 miljarder dollar. Konsulterna Deloitte väntar sig att försäljningen för fritidsbruk bara i Kanada kan nå 4,34 miljarder dollar i år. Marknadsundersökarna Brightfield tror att CBD-försäljningen i USA i år kan öka 55 procent till 648 miljoner dollar.

De största företagen inom cannabisindustrin är Canopy Growth med ett marknadsvärde kring 13 miljarder dollar, samt kanadensiska Aurora Cannabis som marknaden värderat till 10 miljarder. Canopy rapporterade i maj att man köper det London-baserade hudvårdsföretaget This Works för 55 miljoner dollar. Tobaksbolaget Altria beslutade i december att investera 1,8 miljarder dollar i cannabisföretaget Cronos Group, nu värderat till nästan 5 miljarder.

Leif Bergström text

Utgiven i Forum nr 2019-06

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."