Crowdsourcing mot nättroll
av Johan Svenlin Forum 2016-01, sida 28, 28.01.2016
VETENSKAP
Crowdsourcing mot nättroll
Att slå sina kloka huvude ihop har blivit svårt i en tid när debatten domineras av de som skriker högst. Nu söker en forskningsgrupp lösningar på rasismen genom att med hjälp av en algoritm skala bort näthatare.
JOHAN SVENLIN TEXT
X Det är ingen nyhet att rasismen florerar på nätet. Skriv ett inlägg om det kalla vädret och kommentarstråden riskerar att kapas av hatiska anonyma troll som skyller kölden på flyktingarna.
Handlar det här om några få hyperaktiva personer som förpestar debattklimatet eller ärrasismen verkligen så här utbredd isamhället? Och hur djup rotad är egentligen smygrasismen?
De undersökningar som opinionsinstituten utför om allmänhetens inställning till människor från andra kulturer, tenderar också att bygga på förutfattade meningar.
Nu tar en finländsk forskargrupp hjälp av crowdsourcing (gruppintelligens eller tänktalko) för att få ett konstruktivt faktaunderlag om finländarnas inställning till rasism.
”Det är en metod som använts i många olika sammanhang för att förutsättningslöst samla in kunskap. Om jag som forskare undersökt en viss fråga och sedan låter ett stort antal människor kommentera mitt resultat, är det mer sannolikt att jag kommer närmare sanningen, även om det kan vara svårt att medge”, förklarar Simo Hosio, forskare vid Uleåborgs universitet och projektledare för Stop Rasismi.
Det tvärvetenskapliga projektet administreras av den datavetenskapliga forskningsgruppen Ubicomp vid Uleåborgs universitet och backas upp av andra institutioner från både Uleåborgs och Helsingfors universitet.
”Metoden kan användas för att ge svar på vilka frågor som helst, som hur man steker sin julskinka för att få bästa möjliga resultat. Vi vill hellre använda den till något betydelsefullt och rasismen är en av de viktigaste samhällsfrågorna just nu”
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR12016
TROLL PÅ WEBBEN. Nu tas crowdsourcing till hjälp för att motverka rasism och ”trollning” på webben.
Allmänheten talar ut. De centrala i undersökningen är de personer som går in på webbplatsen och tar ställning till andras på ståenden och bidrar med egna förslag på hur man ska motverka rasism.
”Det är användarna som fyller webbplatsen med innehåll och kriterier. Vi inom forskargruppen är inga domare som är ute efter någon speciell åsikt. Så länge man håller en konstruktiv ton kan man medverka?”
Systemet har en algoritm som känner igen eventuella troll och kan utesluta dem. En annan mekanism som hindrar att åsikterna förvrängs är att man inte ser vad andra har tyckt om ett visst påstående.
”De som medverkar kan inte påverka varandra eller snegla på vad andra tycker. De måste värdera påståendena och fundera vad de själva anser. På så sätt slipper man mobbstämning och eskalerande hets”
Delta. Hela enkäten går på finska och om man besvarar alla frågor får man räkna me att det tar totalt en halvtimme att fylla i enkäten.
Bland förslagen finns rubriker som Inför socialpedagogik som läroämne i grundskolan, Lärlingsavtal för invandrare och Strängare gränskontroll. Användaren får sedan bedöma varje påstående utifrån ett antal parametrar som tidigare användare bidragit med.
När Forum gör testet är parametrarna: individens möjligheter att påverka, snabbverkande resultat, samhällskostnader, förväntad effekt samt förenlighet med rådande nationell lagstiftning och internationella människorättsavtal.
Webbplatsen Stop Rasismi öppnade kring årsskiftet och kommer att fungera under hela våren. Resultatet kommer att presenteras när man uppnått en tillräckligt stor volym.
”Vi kan ta ut resultat när som helst, men för att få ett statistiskt trovärdigt material behöver vi få in en stor mängd svar. Ju fler svar vi får desto mer trovärdigt resultat”, säger Simo Hosio.