Utgiven i Forum nr 2013-09

Dagen då Nokia sköt i höjden

av Per Sandström Forum 2013-09, sida 08-09, 26.09.2013

Taggar: Bolag: Nokia

EN FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

NR 9 2013

Dagen då Nokia sköt i höjden

Forum följer med dagen då Nokias mobilverksamhet såldes, sett med chefsanalytiker Lars Söderfjells ögon.

PER SANDSTRÖM TEXT

JOAKIM MATHIASSON FOTO

X Klockan har precis slagit kvart i fem på MOTZONeN. LARS SÖDERFJELL, chefsanalytiker på Ålandsbanken, har precis stigit upp. Han har bevakat Nokia-aktien sedan 1990. Idag ska han ta flyget till Göteborg för att lyssna på SKF:s kapitalmarknadsdag. Klockan 5.05, när han står framför spegeln med tandborsten i munnen plingar det till i mobilen. Vem är det som hör av sig vid den här tiden? Är det någon som sjukskrivit sig? Det plingar till en gång till. Lars tar upp sin Iphone. Det är två mejl. Det ena från Microsoft och det andra från Nokia. Det är en jätteaffär. ”Jävlar, det här blir en hektisk dag”, tänker Lars.

Han går till arbetsrummet och tar upp pressmeddelandet på en stor skärm. Han läser igenom texten för att försöka förstå innebörden av den största affären i modern finsk tid. Lars är förvånad, han trodde inte att en affär skulle ske nu. Han sms:ar sina kollegor och ber dem höra av sig. När han läst klart texten inser han att taxin snart är framme. Han måste rusa ut. Klockan halv sex lämnar han villan i Mälarhöjden i sydvästra Stockholm. I taxin tar han fram sin miniräknare ur portföljen. Han försöker räkna på om priset som Microsoft betalar på 5,4 miljarder euro är skäligt. Han tittar på pressmeddelandet igen. Hur betalas summan, vad blir kvar av företaget, vilka blir kvar i Nokias ledning och styrelse, hur snabbt kommer övertagandet att ske?

När Nokia var på sin topp under tidigt

Prisgraf (EUR) Enaso na April Maj Juni

Juli Augusti September

GLÄDJESKUTT. Nokias aktie på Helsingforsbörsen steg 34 procent, från 2,96 euro till 3,97, euro på en enda dag den 3 september. Senare har kursen passerat 5-eurosstrecket. Källa: Morningsta 2000-tal handlades aktien för 65 euro och bolaget utgjorde 75 procent av Helsingforsbörsens värde. Sedan dess har betydelsen minskat, och innan affären hade börsvärdets andel sjunkit till under tio procent. Men företaget hade enligt Lars Söderfjell fortfarande ekonomiska muskler att försöka återhämta sig. Dessutom tycker han Nokia har kommit med en ny, intressant produktkatalog. Halvvägs till Arlanda börjar Lars bli otålig. Varför har ingen av kollegorna ringt tillbaka? Han ringer Stefan Olsson som svarar med en sömndrucken ton. ”Stefan har du läst dina mejl?” Lars sammanfattar det han vet. De måste få ut en kommentar från Ålandsbanken innan börsen öppnar så att de kan tala om för sina kunder hur de ser på affären. Lars står inför valet att fortsätta mot Göteborg eller att stanna hemma. Men Stefan har bevakat Nokia lika länge som Lars så de tar gemensamt beslutet att Lars ska fortsätta till flyget. Klockan sju ringer den först ”Jävlar, det här blir en hektisk dag” var det första Lars tänkte.

journalisten. “Hej, det är från Radio Vega. Har du möjlighet att medverka?” Han hänvisar till sin kollega Stefan.

På flyget tar Lars upp laptopen. Han börjar titta och räkna på olika diagram. Han kommer fram till att Microsoft betalar mindre än vad Ålandsbanken värderat mobiltelefonenheten till, utifrån att Nokia skulle nå sina mål, men samtidigt är det mer än vad banken värderat enheten till, vid ett noll-resultat. Lars kommer fram till att priset är skäligt och att aktien kommer stiga. Han gör beräkningen att aktien somigår var värderad till knappt 3 euro på Helsingforsbörsen kommer att handlas för mellan 4 och 4,5 euro. Nere på marken träffar han aktieanalytiker från andra banker som ska på SKF:s kapitalmarknadsdag. ”Lasse, vad betyder det här för finländarna?” frågar en. En annan säger: ”Det känns overkligt. Nokia har alltid funnits” Lars svarar att han tycker att affären ur aktieägarperspektiv ändå verkar bra.

ÅLANDSBANKENS LARS SÖDERFJELL PUSTAR UT. Klockan 5.05 på morgonen, tiden när de flesta av världens börser sover, får han meddelandet att Microsoft köper Nokia. Därefter följer en hektisk dag.

8.20 är det telefonkonferens. Ålandsbankens rådgivare från Finland, Åland och Sverige är samlade per telefon. ”Vad kommer affären innebära på börsen?” är frågan. Rekommendationen följer Lars uträkning. Sälj mellan priset 4 och 4,5 euro. Deltagarna på SKFdagen börjar samlas och Lars blir tvungen att gå in. Han märker snabbt att han har svårt att fokusera. Tankarna är på en annan plats. Han tittar på börsen som öppnat i Helsingfors. 4,4 euro, skönt tänker han. Hans uträkning verkar vara i fas med andra analytikers. ”Det är alltid skönt att hålla jämna steg med dem. Börjar aktien stiga på ett oväntat sätt, då blir man fundersam och undrar vad man har missat”.

Han känner sig emellanåt tvungen att lämna lokalen för att sms:a och ringa. Klockan tio svensk tid är det dags för Noias presskonferens. Lars försöker titta på den, men mobilens mottagning är dålig. Det verkar dock inte vara några nyheter som förändrar läget. Han konsulterar med Stefan som sett hela presskonferensen. Stefan tycker det känns lugnt. Lars smyger tillbaa in till de andra analytikerna.

ODDSEN FÖR VEM SOM

TAR ÖVER MICROSOFT

Stephen Elop 125 Sheryl Sandberg 8,00 Steve Sinofsky 13.00 Satya Nadella 13.00

Källa; Ladbrokes

Tankarna börjar sakta övergå till andra företag på marknaden. Vad innebär det här för underleverantörerna, vad betyder ett välkapitaliserat Nokia NSN för Ericssons del, och hur ska företaget förvalta sin kassa på 7,8 miljarder euro? är frågor som han ställer sig. Han tittar på börsen, kursen är stabil. Tid för lunch. Han är lugn och inväntar Nokias conference-call klockan 14.

Allt känns avslaget. Inga nya uppgifter, aktien är stabil och adrenalinet avtar. Han lyssnar på ifall det är någon annan som snappat upp några nya uppgifter, men inget dyker upp. Han återgår till konferenslokalen. Microsofts aktie har gått ner, en ny fråga dyker upp: ”Kan deras aktieägare tänkas vilja stoppa affären?

När konferensen är slut ringer han Stefan. ”Skönt att aktien höll sig lugn”, säger han. De konstaterar att affären var beräkningsmässigt lätt att förstå, och de beslutar sig för att ändra köp-rekommendation som banken tidigare haft på aktien till neutral.

På kvällen träffar Lars en kundi Göteborg. Deäter gott. De börjar samtala om Nokia. Vad betyder det för ett land att sälja bort en symbol på det sättet? I Sverige har Ericsson gjort samma sak, SAAB har gått i konkurs och Volvo är endast till viss del svenskt. Kanske påverkar sådana här saker den nationella självbilden.

Halv tolv ligger Lars Söderfjell i hotellsängen. Han tänker tillbaka på dagen och konstaterar att det var en dramatisk morgon och förmiddag, men eftersom kursen under dagen var stabil så avtog dramatiken. Han kollar USA-börsen. Nokia har stigit dryga 30 procent, medan Microsoft minskat med 10.

Lars släcker lampan och tänker: “Det här var väl Steve Ballmers sista stora affär. Frågan är om det blir Stephen Elop som kommer att ta över som vd för Microsoft”

Utgiven i Forum nr 2013-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."