De benedettis olivett

av Bjarne Nyman Forum 1983-10, sida 12-13, 25.05.1983

Taggar: Personer: Carlo de Benedetti Teman: ekonomi

F RUN 10/83 10/83 F RUN

Av BJAÄRNE NYMAN

Carlo de Benedettis recept:

Om företagets kurs måste ändras, avskeda högsta ledningen!”

Olivetti-koncernen går kraftigt in för att automatisera kontoren världen över. Från att ha varit skrivmaskinstillverkare vill företaget nu bli ett ”problem solving company”.

HB I dagens konkurrensbetonade värld finns det inget utrymme för ett företag - oberoende av hur fina anor det har — att vila på sina lagrar. Den världsomspännande Olivetti-koncernen är ett gott exempel på sanningshalten i detta konstaterande.

Olivetti - som tillverkat skrivmaskiner faktiskt ända från år 1908 reagerade inte i medlet av 1970-talet tillräckligt aktivt på de teknologiska förändringar som kunde skönjas vid horisonten. Bolaget framhärdade envist med att tillverka sina mekaniska och elektriska kontorsmaskiner.

Det gick inte vägen. Världskoncer nen Olivetti började göra årliga förluster i mångmiljonklassen. Är 1978 hade bolaget kanat utför så pass långt att dess skulder överskred tillgångarna.

Då trädde signore Carlo de Benedetti i ledningen för koncernen. Han lyckades låna ihop 40 miljoner USD och satsade dessutom 15 miljoner USD av sitt eget kapital i företaget.

  • Det att jag satsade eget kapital i företaget gav mig trovärdighet, inte minst inom företaget och facket, konstaterar de Benedetti. Dessutom anser jag att ett företag som leds av icke-aktieägare saknar identitet.

När Carlo de Benedetti år 1978 ställde sig i ledningen för Olivetti-koncernen befann sig bolaget på konkursens brant. Skulderna var större än tillgångarna. De årliga förlusterna på koncernbasis överskred 100 miljoner USD.

I dag går Olivetti-koncernen med vinst. Bolagets tillgångar överstiger 600 miljoner USD. Framtiden ser ljus ut.

Ut med högsta ledningen!

Carlo de Benedetti insåg att Olivetti-koncernen behövde saneras grundligt. För det första måste företagets kurs ändras. Inte kan man tillverka mekaniska och elektriska kontorsmaskiner i en tid då elektroniska maskiner och datorer övertar allt större delar av marknaden.

Men att ändra kurs i en stor koncern är ingen lätt sak, Den högsta ledningens tänkesätt måste ändras, nya angreppsvinklar måste in. Och det hela måste ske på ett trovärdigt sätt, så att också den yttr omgivningen accepterar förändringarna.

Carlo de Benedetti genomförde förändringarna på sitt speciella och radikala sätt Han avskedade det översta lagret direktörer inom koncernen.

  • Inte var det fråga om dåliga direktörer, säger de Benedetti. Men det är svårt för vem som helst som lärt sig att tänka i vissa banor att helt plötsligt ändra uppfattning. Och även om någon faktiskt lyckas ändra sina föräldrade uppfattningar, så verkar det inte trovärdigt.

Carlo de Benedetti fick givetvis problem med facket. Nya produktionslinjer och = rationaliseringar betydde att personalen måste minskas. Så skedde också. Men inte utan gnissel.

  • Jag visade upp våra böcker för facket, berättar de Benedetti. Jag talade om för personalen att Olivettis kapital var negativt, dvs att vi rent tekniskt sett inte längre existerade.

Efter hårda diskussioner lyckades de Benedetti övertyga facket om att personalen måste minskas. Det var ingen lätt uppgift, mer de Benedettis placering av eget kapital i koncernen gav planerna trovärdighet också i fackets ögon.

År 1978 reducerades arbetsstyrkan från 53 000 personer till 50 000 personer. Hela 13 000 personer fick gä,

Carlo de Benedetti ser kontorsautomationen som ett ”mäste"” - inte som en möjlighet. de Benedetti besökte Finland nyligen.

vilket hörde till ovanligheterna ännu på den tiden.

Från maskiner till problemlösning

Under de senaste åren har Olivettikoncernen gjort goda resultat. Ar 1981 gav definitivt besked om att de Benedettis strategier för att rädda företaget hade lyckats. Från att tidigare ha gjort förluster på upp till 100 miljorer USD årligen kunde Olivetti nu redovisa vinst på 130 miljoner USD.

Senaste år lyckades Oivetti ungefär lika bra. Omsättningen steg med ca 11 procent och låg senaste år på ca 3000 miljoner USD. Då de Benedetti år 1978 kom till företaget låg omsättningen på ca 1500 miljoner USD.

Huvudorsaken till de senaste årens framgångar står givetvis att söka i kursändringen år 1978. Rationaliseringarna skapade den grund som koncernen i dag står på men framgångarna måste ses som ett resultat av satsningen på moderna högteknologiska produkter.

  • 1 dag betraktas vi allmänt som ett ”teknologiskt” företag, säger de Benedetti. I Europa är vi den största tillverkaren av utrustning för kontorsautomation. Över 650 procent av försäljningen härstammar från total system, som man inte med god vilja kan kalla skrivmaskiner.

Olivetti säljer givetvis också skrivmaskiner, dvs elektroniska. Små mängder är det inte fråga om, eftersom Olivetti är störst på världsmarknaden för elektroniska skrivmaskiner.

Enligt Carlo de Benedetti står Olivetti-koncernen nu inför en ny precisering av sin affärsidé. Det gäller att gå vidare på kontorsautomationslinjen, vilket betyder att Olivetti snart kan kalla sig ”a problem solving company”.

  • Kontorsautornationen är ett ”måste” för oss, inte enbart en möjlighet, anser de Benedetti. Vi specialiserar oss på att lösa kontorsautomationsproblemen i sin helhet och konkurrerar på specialmarknaderna - kanske främst när det gäller system för smärre företag.

  • Här är det fråga om problem och strukturer som förändras i rask takt.

  • Utvecklingen går mot multifunktionella, intelligenta datorer och eller datorterminaler, med andra ord distribuerad databehandling, tror de Benedetti. Om tio år kommer det att finnas ca 300 miljoner persondatorer i världen - och den kakan skall vi vara med om att dela.

Minska manschettarbetarna!

Ett ämne som Carlo de Benedetti gärna återkommer till är ”problemet” med manschettarbetarna. I dag är det vanligt att saneringsfärdiga företag automatiskt tar sig en titt på hur många verkstadsjobbare som företaget kan klara sig utan. Enligt de Benedetti är det här ett synsätt som hör gårdagen till.

  • Under 1980-talet kommer företagsledningarna allt mer att få jobba med problemet att försöka minska kostnaderna för manschettarbetarna, förutspår de Benedetti. De flesta företag har redan gjort sig av med alla överflödiga jobbare i produktionen. Men manschettarbetarna är är ett ”problem” i alla företag.

Carlo de Benedetti tror starkt på automationens möjligheter. Nya arbetsplatser kommer att skapas, det är ingen idé att gråta över jobb som går förlorade.

  • Automationen höjer produktiviteten, höjd produktivitet skapar nya arbetsplatser. Så har det varit ända sedan industrialismens början. Jag kan inte inse att förhållandena vore annorlunda nu, framhåller de Benedetti.

13

Utgiven i Forum nr 1983-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."