Utgiven i Forum nr 2020-04

De uppskjutna spelen högt spel för Abe

av Jon Thunqvist Forum 2020-04, sida 06-07, 07.05.2020

Taggar: Teman: olympiska spel

Samtidigt som körsbärsträden står i sin skiraste blom utanför kejarpalatset i Tokyo för Japans premiärminister Shinzo Abe en ojämn kamp mot klockan och ett virus som ingen vet vart det kommer att ta vägen. 

Sommarens olympiska spel var tänkta att bli kulmen på Shinzo Abes politiska karriär och skulle för alltid garantera honom en plats som en av efterkrigstidens stora japanska ledare.

Nu är framtiden betydligt mer osäker. I kulisserna slipas knivarna samtidigt som Abes egna tillkortakommanden och misstag sipprar ut från gömmorna likt odöda vålnader.

I höst skulle det bli val till det japanska parlamentets underhus och det Liberaldemokratiska Partiet (LDP) med Shinzo Abe i spetsen skulle sopa banan med en splittrad opposition. Efter ett succéartat sommar-OS i Tokyo skulle det japanska folket bära Abe på sina axlar och ge honom ytterligare fyra år vid makten. Ungefär halvvägs, det vill säga hösten 2022, skulle Abe lämna över till en av honom utsedd kronprins.

Sedan skulle alla, så som det heter i sagan, ”leva lyckliga i alla sina dagar”.

Fartyg i karantän. Planen syntes orubblig. Till och med de som evakuerats efter kärnkraftshaveriet i Fukushima, och fortfarande inte kunnat återvända hem, verkade ha gått med på att tillfälligt gräva ned stridsyxan och låta Abe utnämna spelen till ”the Recovery Olympics”.

Den 4 februari kom domedagen, i form av ett litet, litet virus på det gigantiska kryssningsfartyget Diamond Princess med 3 700 passagerare och besättningsmän ombord.

Fartyget lade till i Yokohama för att släppa av några passagerare som insjuknat i feber och hosta under seglatsen från Hongkong.

Japanska hälsovårdsmyndigheter fruktade det värsta och beslutade att placera Diamond Princess i karantän. Alla, utom de svårast sjuka, skulle stanna kvar ombord.

Tre veckor senare låg fartyget fortfarande kvar, men nu var det inte längre ett tiotal passagerare som var smittade, utan närmare 700.

Ett kryssningsfartyg är byggt för att skapa trivsel, social samvaro och inbjuder till att göra nya bekantskaper. Sånt som människor uppskattar. Och coronavirus älskar.

Jon Thunqvist text

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Utgiven i Forum nr 2020-04

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."