Deltid i semesterbostad - framtidens alternativ?
av SK Forum 1980-09, sida 08, 21.05.1980
Deltid i semesterbostad
Tid är pengar. En gammal sanning som allt oftare gör sig påmind i dagens värld. Vi köper datatid, varje gång vi gör ett telefonsamtal köper vi kabeltid, vi köper en segelbåt med en god vän och delar på den i tid. Deltid i semesterbostad är någonting nytt, starkt på kommande i den övriga världen. En idé som är så enkel, att man förundrar sig över att den inte vunnit fotfäste tidigare.
€ Deltid i en semesterbostad innebär i korthet att man köper in sig i ett lyxhus. Men inte på det traditionella sättet vi tänker på då det är fråga om aktier, utan man köper tid, veckor.
Man kan t ex köpa veckorna 25 och 26 för all tid framöver, vilket inte bara medför nyttjanderätt utan full äganderätt som kan hyras ut, säljas, bytas eller testamenteras. Man får lagfart på dessa veckor.
Låter det otroligt? Säkert. Visst stötte systemet på motstånd och skepsis då det introducerades för över tio år sedan, men idag är ”timeownership” en blomstrande business.
The Atlantic Group of Companies är en internationell organisation inom fastighetsbranschen som är specialiserad på utveckling och marknadsföring av semester- och fritidsfastigheter runt hela världen. 230 orter, varav 50 i Europa, ingår i företagets deltidssystem.
Det senaste tillskottet i kedjan av semesterorter är Marbella, Costa del Sol, Spanien, där flera hus byggs för detta ändamål. Husen omfattar 2 sovrum, vardagsrum och kök (ca 90 m?) samt dessutom trädgård, uteterass, takterass och simbassäng. De är av toppkvalitet — fullt utrustade från möbler till sängkläder och fullständig köksutrustning.
Fullständig service
Husen får fullständig service mellan varje ägares besök, och två veckor pe 8
I El Faro, Costa del Sol lockar The Atlantic Group of Companies med dess framtidens alternativ lyxbungalower. I dylika hus får man köpa timeowership — naturligtvis förutsatt att man själv bor i ett land vars valutalagar tillåter dylikt.
år har bolaget reserverat för att utföra större reparationer och renoveringsarbeten.
Den som köper in sig i ett av husen, får således alla ägarens fördelar, men slipper bry sig om underhållsproblem eller tänka på hur det står till med huset då man själv är i hemlandet.
Dessutom är det en inflationssäker investering som när som helst kan realiseras till marknadspris. Varför inte bara hyra? Svaret är enkelt; man behöver bara ta en titt på hyresnivån för fem år sedan och idag och kan så ana vad semestern kostar fem år fram i tiden. Med delägarsystemet köper man morgondagens semester till dagens pris. För att inte tala om att man slipper besväret med att söka hyreshus, kontrollera dess standard, jämföra, göra kontrakt och betala i hyra ett kapital som inte förräntas.
Vad kostar det?
En vecka för all tid framåt kostar i Marbellahuset, beroende på säsong, mellan GBP 810 och 3 950 (ca 7 000— 35 000 mk). Därtill kommer en årlig administrations- och underhållskostnad som omfattar underhåll av gemensamma områden som vägar och parkeringsplatser, trädgårdsskötsel, simbassängen, renoveringsarbeten, vattenavgifter, skatter, försäkring på villan o d.
1979/80 är avgiften GBP 50 per vecka (ca 430 mk).
Med en relativt liten insats blir man delägare i ett förstklassigt hus som på fria marknaden skulle kosta mellan 400 och 500 000 mk och som dessutom skulle stå tom största delen av året.
Den som något år inte vill vistas på samma ort och ta sin ägda tid i anspråk, kan byta ut veckan i Marbella mot en vecka i motsvarande hus på Hawaii eller t ex någon skidort i Italien. Detta ombesörjes centralt av en skild organisation inom samma bolag.
Skulle detta vara någonting för finländska bolag? Som representationsvilla eller som belöning för toppförsäljare?
FB nekar
En snabb förfrågan hos Finlands Bank gav vid handen att dylika köp inte kan accepteras. Ändå är det fråga om utförsel av en mindre summa valuta än tex vid köp av fritidsbostad, för vilket ändamål man idag får föra ut 150 000 mk.
Som orsak anger FB att man i dylika fall lika gärna kan hyra bostad.
Man får hoppas att det bara är fråga om osäkerhet inför någonting nytt och att denna inställning omprövas då idén mognat.
SK OO
FORUM 3/80