Den förlorade sonens återkomst
08.09.2015Var med på presentationen av gamle kollegan Ronald Fagerfjälls bok om Peter ”Pirre” Wallenberg, ”Den förlorade sonens återkomst” på Ekerlids förlag i Stockholm. Fagerfjäll som intervjuade Pirre ca hundra timmar fram till dennes död i januari i år hade flera talande formuleringar, t ex alla dörrar världen över står öppna när en Wallenberg ringer, att Wallenbergarna är en av de mäktigaste i världen men en av de fattigare (relativt andra finans- och industrifamiljer) eftersom det är (skattebefriade) stiftelser som har pengarna.
Peter Wallenberg var en antihjälte med fel och brister som behövde bevisa hur duktig han var, som en revansch på pappan Marcus Wallenbergs (MW) bristande förtroende för honom. Pirre såg i början sig själv som outbildad och osäker, men hade något som de flesta andra storföretagsledare saknade – gedigen erfarenhet som säljare ute på fältet (för Atlas Copco) i USA, södra Afrika och Storbritannien. Ett kul exempel är när han senare i livet besökte egna industrier och klättrade upp till översta lagerhyllan för att kolla om det var dammigt, i så fall var lagret för stort.
Fagerfjäll beskriver en institution som påminner om fidiekommiss eller kungahus där de nuvarande makthavarna Jacob, Peter Jr (Poker) och Marcus mer är att betrakta som tjänstemän i en politisk hybrid. Politikerna vågar inte börja beskatta skattefria stiftelser eftersom Wallenbergs är alltför stora, ägare till ca 40 procent av Stockholmsbörsen (i värde), störst i landet med bidrag till forskningen och ett kontaktnät i utlandet som är större än någon annans.
Sorglig är Pirres beskrivning av hur han upplevde att pappa MW mobbade honom, ”MW hade vänner i vartenda hörn, men hos många av dem hade han snackat skit om mig.” Sade sonen om pappan.
En spännande bok för alla som är intresserade av det senaste halvseklets industri- och bankhistoria, ja, egentligen senaste hundra årens eftersom alltifrån Pirres farfar Marcus d.ä. och hans äldre halvbror Knut Agathon, den sistnämnde donerade kvarlåtenskapen till den största stiftelsen. Dessutom en bildande läsning eftersom boken fortlöpande pedagogiskt skildrar förändringen av samhällsekonomin.