Den moderna människans nyårslöften

03.02.2018

Alla vill ju leva rätt. Eller åtminstone enligt vår egen uppfattning vad som är rätt. Nu under sociala mediernas gyllene tid är det ju så härligt att leva rätt för diverse sociala media plattformar ger oss en ypperlig platå för att predika åt andra hur rätt vi lever. Man postar bilder på sin veganfrukost, delar ivrigt inlägg om vindkraftverkens magiska kraft och låter sig bli plåtad mot en Tesla (det är oviktigt vems det egentligen är).

[caption id=“attachment_8713” align=“alignright” width=“220”] Lena Barner-Rasmussen är ekonom som trots att hon numera jobbar med innehållsmarknads­föring ännu har journalistik i blodet.[/caption]

Jadå, det är lätt att bli en KRAV-stämplad och miljö-certifierad människa på sociala medier. Tillsammans lägger vi alla miljömedvetna cityhipsters med ett stort socialt samvete upp ramarna för vad som är rätt. (Okej, undertecknad bor ju i en förort men tack vare den miljö-vänliga Västmetron är förorten numera praktiskt taget det samma som Helsingfors innerstad). Hur man bör leva för att visa respekt till sina medmänniskor, alla söta djur och miljön förstås. Vi ger oss alla ut för att vara Rönnerdahl (idealbilden som ”skuttar med ett skratt ur sin säng”, bekant ur Evert Taubes visor) med stort R, men i Converse – ett demokratiskt skodon alla har råd med, lite suspekt barnarbetskraft ibland så klart men i det stora hela ok, mycket bättre än de hemska UGGsen där små söta lamm fått lida och sätta livet till – och t-shirts med slagkraftiga slogans i ekologisk bomull (inga gifter och absolut ingen äcklig fleece, hatobjektet nummer ett i december 2017).

Så byter året och man ska lägga upp nya nyårslöften. Man fortsätter i sin Rönnderdahl-stil förstås och lägger upp ännu hårdare krav för sig. För man vill ju bli en ännu ädlare människa som tar sig väl ut på Facebook.

Fem goda gärningar.

1. Minska CO2-utsläppen. Högst en interkontinental semester per halvår och lägg bara ut bilder från en av resorna (nåja, kanske en eller två från den andra också).

2. Köpa bara närproducerad mat – som odlats med hjälp av X miljarder euro i EU-stöd, vilket ju är lite orättvist om man tänker på afrikanska odlare (men vi betalar ju bistånd och en finländsk tomat är ändå en inhemsk tomat).

3. Fortsätt protestera mot pälsnäring! Ingen ser skillnad på fuskpäls och äkta vara numera, så då kan man ju lika gärna använda fuskpäls och satsa överloppspengarna på de få interkontinentala semestrarna man kan unna sig under 2018 och uppgradera till en ****+ resort. Lite svåra är ju de bensininfuserade fuskpälsarna att bli av med på ett hållbart sätt hösten 2018 då det står klart att gröna pälsar inte längre är trendiga, men det löser vi sedan.

4. Fortsätt dela pro-vindkraftsartiklar på Facebook, för om vi i Finland investerade några fler miljarder i vindkraft skulle vi klå Sverige!

5. Köpa kläder av finska varumärken, för då skulle de klara sig tillräckligt bra för att få en utkomst och således slippa besväret med att internationalisera sig och tvingas hävda sig i den globala konkurrensen.

Vilken fin människa man ändå är! Skål för det nya året! (Med alkoholfritt).

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."