Denna gång är det annorlunda

av Torsten Fagerholm Forum 2016-01, sida 07, 28.01.2016

Taggar: Personer: Mårten Mickos

Startupveteranen Mårten Mickos, (53), började som vd för datasäkerhetsföretaget HackerOne i november. Mickos har erfarenhet från bland annat HP, Eucalyptus och MySQL.

Hur jobbar dagens unga företagare?

Grundprinciperna för företagsbygge är desamma, men företagsklimatet och marknaderna har utvecklats. Verktygen och resurserna är bättre: man kan bygga saker kvickare och lära sig snabbare. Om man lyckas finns det större marknader att nå. Dagens unga har bättre tekniska och affärsmässiga kunskaper än vi hade i deras ålder. Men ledarskap är något som alltid tar tid att utveckla och förfina.

Föredrar du att jobba med tillväxtföretag? Jag tycker att stora och små företag är lika spännande och utmanande. Jag gillar att leda folk, det får man göra i stora organisationer. Men jag uppskattar också att driva utvecklingen och marknadsföringen av nya koncept, vilket storföretag sällan har. Detta fick mig att välja en startup, trots att jag erbjöds mycket intressanta jobb vid storföretag.

Vad beror de vanligaste datasårbarheter na på?

Alla datasårbarheter beror på människor. Vi är oförmögna att planera, bygga eller driftsätta fullkomligt felfria system. Det finns alltid något vi inte tänkt på. Alltid. Sedan visar det sig också att andra människor är bäst på att hitta sådana hål. Datorsystem och robotar är bra på att rota ut de vanligaste felen. Men de riktigt farliga sårbarheterna är så svåra att identifiera att det är bara stora grupper av kreativa och intelligenta människor som kan hitta dem.

Blir internet någonsin tryggt? Det finns alltid rum för idealism på livets alla områden. Men man måste också vara pragmatiker och ibland litet pessimistisk och paranoid. Annars står idealismen en dyrt. Internet kommer sakta men säkert att bli en trygg plats, pre cis som storstäder blivit. Det kan ta tiotals år eller mer, men vi kommer nog att kunna bygga ett system som i de flesta fall är tryggt. Samtidigt har alla system luckor och sårbarheter. Fullständigt tryggt kan det dessvärre aldrig bli, men vi kommer mycket nära 100 procent.

Ser du risker för hjärnflykt från Norden till USA? Hjärnflykt är ett förfelat ord. Det finns inget negativt med att folk flyttar omkring i världen vare sig de har stora eller vanliga hjärnor. Tvärtom har världen nu blivit så ihopkopplad att en befolkning som inte beblandar sig med andra kommer att bli isolerad och därmed börja sacka efter. Vi borde uppmana de unga att ta sig ut i världen. På längre sikt är det till gagn för Finland.

Varför finns det så få europeiska ”enhörningar” inom IT? Situationen i norra Europa är inte så dum. Kolla Atomico-Slush-rapporten om nordiska startup-företag: http://www.atomico.com/news/the-state-of-european-tech. USA och Kina är mycket aktivare marknader med got pengar, folk och öppenhet; man rör sig snabbt där. Många i Europa sitter fast i gamla mönster och använder sin tid på att försvara det gamla i stället för att bygga det nya.

Hur överleva i Silicon Valley? Det är som att klara sig i NHL eller de olympiska spelen. Skillnaden är att man måste kvala sig in för idrottstävlingar, men i affärslivet får vem som helst anmäla sig till den tuffaste tävlingen. Därför är det många som inte klarar sig. Det behövs en mängd styrkor: intelligens och energi, drivkraft, kreativitet, snabb inlärning, bra förmåga att få med sig folk, gedigen insikt i marknaden och kundernas preferenser …

Vad kännetecknar gott ledarskap i en hyperkonkurrerad, snabbföränderlig värld? Man måste ha en mycket stark vision om vart man är på väg, och kunna beskriva den för andra och sätta ribban på precis rätt höjd. Man måste kunna lyssna bra och förstå hur man får folk att jobba produktivt. Därtill måste man vara beredd att fatta snabba beslut, ofta med bristfällig information.

Finns det bubblor inom astronomiskt värderade teknikbolag vars affärsmodeller haltar? Ja och nej. Den mänskliga civilisationen står inför ett stort brytningsskede: urbanisering, digitalisering, robotik, materialteknik, medicin, med mera. Då uppstår både stora möjligheter ochrisker. Investerare satsar massvis på innovation och nya affärsmodeller. Det är omöjligt att alla lyckas. I något skede kan vi se en korrigering neråt. Man kan också notera att detta är helt naturligt och inte någon omfattande bubbla. Pengarna som plöjs ner iteknologi kommer från riskinvesterare och private equity-företag som har råd, det är de som lider ifall det finns en bubbla som brister. Det finns inte så mycket av vanliga konsumenters pengar i nyutvecklingen av teknik. Världen är mycket ”större” nu. Nyligen fanns några hundra miljoner människor på nätet. Vi tyckte det var mycket. I dag finns tio gånger fler. Då är det föga konstigt att startupföretag som lyckas växa snabbt får ovanligt höga värderingar.

Utgiven i Forum nr 2016-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."