Utgiven i Forum nr 1975-02

Det datoriserade samhället

av I. J. Forum 1975-02, sida 07, 05.02.1975

Taggar: Teman: datorisering

FORUM 2 » 7 legaren

Det datoriserade samhället

DET ÄR FARLIGT när ett debattämne blir så favoriserat att ingenting annat kommer åt att sticka upp huvudet. Teknik är inte bara kärnkraftverk. Det finns annan teknik att debattera. Det finns teknik som kommer att förändra vårt samhälle betydligt mera genomgripande än kärnkraften, men där debatten ännu är vag och osystematisk och där allmänhetens kunskaper är ännu mera famlande.

VAR OCH EN som tänker efter lite, märker att vi är på väg in i ett datoriserat samhälle. Dataterminaler i hemmen kommer i framtiden att bli lika vanliga som TVapparaterna i dag, också om vi ännu småler, såsom vi på 50-talet smålog åt månlandningar. 1 dataindustrins laboratorier pågår just nu försök och utvecklas produkter, som kommer att påverka vår vardag mera än vi kan ana. |

Ett hurudant samhälle är det som byggs upp? Vilken teknik utvecklas ”bakom kulisserna”?

Vid ett seminarium för skandinaviska journalister, som nyligen anordnades av ett storföretag inom databranschen, framgick tydligt att framtidsforskning vars gränser mot futurologin är mycket glidande, spelar en styrande roll i datalabbens verksamhet.

En fråga som livligt intresserar dataforskningen är vilka nya produkter och tekniker som professionella forskare och futurologer väntar sig att ska introduceras, och när genombrottet för dessa väntas ske. Genom att utfråga ett stort antal experter kan man med relativt stor sannolikhet förutsäga framtiden. ”Och sedan”, sade databolagets chefsforskare, ”börjar vi göra spådomarna självuppfyllande”.

DET ÄR ALLTSÅ experter som förutsätts veta saker om framtiden, och databolagen som ser till att det blir som de tror.

Och vad tror de? Jo, fortfarande enligt samma chefsforskare, målar de upp följande framtid:

VI FÅR ETT SAMHÄLLE av hemmaarbetande. I den meningen, att vi inte behöver gå till skolorna, eller bege oss till arbetsplatserna. Majoriteten av de aktiviteterna ska kunna skötas hemifrån, via terminaler. Vi sitter framför bildskärmar om dagarna, driver fabriksproduktion och kontorsrutiner, studerar (med en effektivitet som misstänkt mycket liknar korvstoppning) och shoppar hemma. Sociala kontakter uppstår således inte ino arbetslivet eller vid gemensamma studier. De förutsätts skötas som en skild aktivitet under en fritid som beräknas bli allt rikligare. Här drar man sig förstås till minnes den rosiga framtid som skulle komma redan vid övergången till åttatimmarsarbetsdagar. Hur kulturen skulle blomstra, fritiden utnyttjas meningsfullt osv. Och hur gick det? Ja, om man räknar kultur i antalet TVapparater så…

STORA BESPARINGAR kommer helt säkert att kunna göras Ii det datoriserade samhället. Fabriker och kontor behöver inte värmas upp, skolor behöver inte ens byggas, trafiken minskar enormt (i medeltal kör nu tiotusen arbetare per vecka en miljon mil till och från arbetsplatsen). Drastiska nedskärningar följer i råvaru- och energiförbrukning.

DE STÖRSTA pådrivande krafterna mot ett sådant samhälle kommer att vara bristen på energi, på papper och på arbetskraft inom viktiga sektorer (sjukvård, undervisning .etc), samt den snabba tekniska utveckling som är möjlig inom databranschen.

Det senaste illustreras till exempel av att datorkapaciteten i dag i genomsnitt är ca 1 miljon instruktioner per sekund. År 1980 kommer den att vara 1 miljard instruktioner per sekund. En komponent av 1/3 vykorts storlek rymmer nu information motsvarande fyra genomsnittsböcker. Efter fem år rymmer det 40—100 böcker.

Det blir med andra ord fullt möjligt att planera och bygga upp ett superdatoriserat samhälle.

Vilken utveckling vi vill ha måste vi emellertid bestämma oss för långt på förhand.

Framtiden på fem års sikt kontrolleras till största delen av det förflutna, och vi har bara möjlighet att påverka den i begränsad utsträckning. Det är det medellånga planeringsperspektivet som är viktigt. Det sträcker sig från fem till tjugu år framåt i tiden, och där har vi möjlighet att utöva en tom mycket stor kontroll över utvecklingen.

EN ÖKAD DATORISERING av vårt samhälle blir av många orsaker nödvändig. I några fall är datoriseringen en välsignelse. I ardra. går det kalla kårar längs ryggraden. Hemmet som arbets- och studiecell om dagarna, och i värsta fall TV-cell om kvällarna. ..? Borde inte datalabben få egen önskelista?

De borde få den ganska snart. Om fem år är det för sent att stiga tidigt upp. — I. J. | |

Utgiven i Forum nr 1975-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."