Utgiven i Forum nr 2020-08

Dörröppnare i den digitala världen

av Patrik Harald Forum 2020-08, sida 25, 22.09.2020

Finländska Bitwards har utvecklat en teknologi för att digitalisera vilket lås som helst och styra det med med hjälp av mobilen. Nu står man på tröskeln till en internationell lansering.

Att öppna ett lås med hjälp av mobilen är i sig inget unikt. Flera låstillverkare har sina egna system. Det som gör finländska Bitwards speciellt är att man har en teknologi med vars hjälp vilket lås som helst kan digitaliseras, både nytillverkade och gamla lås.

”Det gör vi med ett öppet protokoll”, säger Eljas Saastamoinen, Bitwards vd och medgrundare.

Bitwards rötter finns i företaget Flexim Security, som utvecklade passersystem. Dit rekryterades Eljas Saastamoinen 2013 när Flexim ägdes av kapitalplaceraren Panostaja. Ägarens plan var att trimma bolaget och sedan sälja det vidare.

Globala ambitioner. Saastamoinen och hans medarbetare hade också en annan vision: att skala upp Flexim till ett globalt varumärke. Hur som helst såldes Flexim till Assa Abloy. Men ett år senare kunde Saastamoinen och hans medarbetare köpa tillbaka de immateriella rättigheterna och förverkliga sin vision i ett nytt bolag, Bitwards, som grundades 2016.

För att lyckas skala upp verksamheten globalt har Bitwards utgångspunkt varit att det inte får vara för dyrt att digitalisera ett lås. Gränsen har satts vid samma summa som låssmeden tar om man har tappat sin nyckel och måste beställa en ny serie – det vill säga cirka 300 euro.

Ett annat viktigt beslut har varit att företaget inte tillverkar egna lås, det vill säga hårdvaran, utan samarbetar med låstillverkare genom att erbjuda dem Bitwards teknologi. Vill man digitalisera ett gammalt, befintligt lås ska en adapter som innehåller den smarta elektroniken fästas på insidan av dörren. I nytillverkade lås och handtag finns elektroniken inbyggd.

”Att utveckla egen hårdvara är dyrt och inget för ett företag av vår storlek. Varje land har sina standarder och om vi vill vara globala kan vi inte vara bundna till en viss typ av hårdvara.”

Patrik Harald text och foto

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Utgiven i Forum nr 2020-08

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."