Utgiven i Forum nr 2007-09

Du bär pensionsbolagens risk

av Nicholas Anderson Forum 2007-09, sida 16, 27.09.2007

Taggar: Teman: privat ekonomi

EH FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 2087

ANDERSO chef för SEK:s rådgivningsenhet.

Du bär pensionsbolagens risk

Som arbetsgivare måste du beta la mer åt anställda som riskera att skada sig på jobbet. En soldat i Irak förtjänar mer än en som vaktar presidentpalatseti Helsingfors. Enligt samma logik tar försäkringsbolagen alltid mer betalt för att bevilja en försäkring då riskerna är större. En ung bilförare betalar mer än en äldre och mer erfaren förare som inte har råkat ut för olyckor.

Detsamma gäller för investeringar. Enligt de finansiella teorierna borde placeringar med en högre risk ge en högre avkastning än placeringar där risken är lägre. Detta är självklart. Du får räkna med att få en lägre avkastning på lång sikt från en bankdeposition jämfört med om du investerar i aktier på den ryska marknaden. På samma sätt tar bankerna en högre ränta för lån till kunder med svagare ekonomi. Placerare kräver också en större avkastning från obligationer om den som utfärdar värdepappret har en låg kreditvärdighet.

Under finanskriser, så som nu, inser många banker och placerare att de har underskattat riskernai sin egen långivning. De har gett för stora lån till låntagare som inte har tillräckliga inkomster och tillgångar för att betala tillbaka pengarna. Banker och placerare litade på att värdeökningen i tillgångar (bostäder och aktier) skulle fortsätta och räcka till för att kunderna skulle kunna betala tillbaka sina lån, När tillgångarna nu sjunker i värde ramlar kreditförlusterna i famnen på såväl banker som placerare, För att kunna hantera situationen tvingas såväl låntagare som banker och placerare att sälja tillgångar. Det leder i sin tur till att värdet på tillgångarna sjunker ytterligare, Skulderna samlas på hög i ett allt högre tempo.

En finanskris uppstår när förtroendet försvinner och

Det lig sker regelbundet med ungefär tio års mellanrum.

Våra pensionsbolag skryter med sin goda avkastning. Sam tet av varje år när arbetspensionsbolagen försöker locka kunder av varandra. Några a eridet rädslan blir självmatande. Det allm. ännas intr esse att vi känner till vilka investeringar ma sak upprepar sig under slu- pensionsbolagen gör och vilk riskerna är.

bolagen åstadkommer en högre avkastning genom att ta större risker i placeringsverksamheten. Det är omöjligt att veta vad som ingår i bolagens placeringsportföljer eftersom det inte existerar något oberoende rapporteringssystem som kunde förklara den exakta sammansättningen i portföljerna och vilken typ av risker de innehåller.

Arbetspensionsbolagen kan, inom vissa gränser, ta större risker och åstadkomma en högre avkastning än konkurrenterna, Om bolagen lyckas nå en högre avkastning kan de minska pensionsutbetalningarna för sina företagskunders del. Det kan de göra genom att överföra en del av avkastningen till sina företagskunder. Det kan alltså löna sig att ta större risker för att nå en högre avkastning.

I Finland är arbetspensionsbolagens verksamhet reglerad enligt lag, och det är i själva verket medborgarna som bär risken för deras verksamhet. Även om det inte uttryckligen finns en statlig garanti kommer staten att betala ut pensionerna om ett arbetspensionsbolag går omkull.

Om bolagen själva skulle bära alla risker skulle jag inte ha någonting att invända - förutsatt att kunderna känner till riskerna,

Det ligger i det allmännas intresse att vi känner till vilka investeringar pensionsbolagen gör och vilka riskerna är. Att öppna verksamheten för insyn är en enkel sak: det räcker med att ge några oberoende placeringskonsulter i uppdrag att göra en riskanalys av pensionsbolagens placeringsportföljer. Då skulle vi veta vad som händer med våra investeringar och framtida pensioner, Det handlar om en åtgärd som är en rutin inom övriga typer av placeringsverksamhet.

Alla professionella portföljförvaltare låter jämföra avkastningen från den egna placeringsverksamheten i förhållande till övriga investeringar med motsvarande riskprofil.

Pensionsbolagen har professionella fondförvaltare. Förvaltarna borde inte ha någonting emot att oberoende och sakkunniga investeringskonsulter offentligt granskar vilka resultat deras investeringsbeslut har gett. m

Nicholas Anderson är Senior Vice President vid Svensk Exportkredit i Finland och

Utgiven i Forum nr 2007-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."