EG-ambassadör Eric Hayes: Information är nyckelutmaningen

av Ragnhild Artimo Forum 1993-10, sida 12-13, 26.08.1993

Taggar: Personer: Eric Hayes

EG-ambassadör Eric Hayes:

INFORMATION ÄR NYCKELUTMANINGEN

Ragnhild Artimo

Den europeiska gemenskapen handlar inte bara om storleken på spritflaskor eller formen på framtid gurkor.

Den handlar om att arbeta tillsammans i samma riktning, inom en gemensam ram. För att kunna göra det, säger Eric Hayes, EG-ambassadör i Finland, behöver man känna sina samarbetspartners. Mr. Hayes jobb är att kanalisera den erforderliga informationen — i bägg riktningarna.

pen och Finland avancerar med hyf sad hastighet — också om man då man är i Finland ibland får lov att uttalat påminna sig att det är Finland som söker medlemskap i Gemenskapen; inte tvärtom.

Ambassadör Eric Hayes medger, artigt men dock, att en del av den offentliga EG-debatten här ger en litet grumlig bild av vem som är friaren och vem den uppvaktade.

— Men det är inte något specifikt för Just Finland, fastslår han. — Förändringar utlöser fruktan. Okunnighet och kanske brist på räll faktainformation har förorsakat och förorsakar alltjämt liknande reaktioner. både i medlemsländer och länder som söker medlemskap. Skräckhistoriern [För oc utan mellan Gemenska 1 om hur Bryssel kommer att diktera allt i våra liv är varken nya eller speciellt originella.

Ambassadör Hayes avstår från att upprepa eventuella skräckhistorier om Finland från Bryssel — även om där säkerligen cirkulerar sådana just nu.

Olikheter är en tillgång

Tillfrågad om på vilka sätt finländarna är annorlunda än ”kontinentaleuropéerna” — finländska affärsmän har ju redan länge blivit vana att välja ”Non-Europeans”porten på EG-flygfälten — skyndar sig Mr. Hayes att förneka förekomsten av några större avvikelser.

— Alla länder, antingen de är EG-medlemmar eller inte, är i någon mån olika, och har också talrika likheter. Jag upplever inte Finland som speciellt olikt de centraleuropeiska länderna — faktiskt kanske språket är den mest notabla skillnaden!

Ambassadören vet vad han talar om; han håller redan på att lära sig finska.

— Inom familjen av europeiska länder, påpekar han, har jag noterat några intressanta paralleller mellan Finland och Grekland. Båda länderna ligger s.a.s. perifert, långt i öst. Båda är omgivna av hav och starkt beroende av sjötransporter. Båda har en betydande skärgård. Och båda har en mäktig östlig granne.

Den europeiska gemenskapen var aldrig — tvärtemot vad dess motståndare gärna hävdar — avsedd att bli en heterogen grå gröt av nondistinkta människor, idéer och varor gjutna i samma form. Liksom en äng, till synes jämngrön sedd på avstånd, exploderar i en rikedom av blommor och örter då betraktaren kommer närmare, kan Gemenskapen för den lata betraktaren te sig enformig och genomstandardiserad, berövad all etnisk och regional variation. Detta är en feltolkning i samma kate EG-ambassadören Eric Hayes ser som sin utmaning alt minimera disinformation om EG — inte att hårdsälja Gemenskapen till Finland och finländarna. Han vill vara ”oljan som minskar friktionen i maskineriet. gori som att hävda att FN-tesen ”Alla människor är skapade jämlika” skulle innebära att alla människor därför också ser lika ut, tänker och handlar lika. Ambassadör Hayes säger understruket — Gemenskapen får sin kraft ur olikheterna.

Inom rimliga gränser, får man anta.

Mission med möjligheter

Ambassadör Hayes har varit stationerad i Finland sedan mars. EG-kommissionens delegation i Helsingfors — vid Norra Esplanaden, med utblick över Esplanaden och inom promenadavstånd till alla viktiga ministerier, institutioner och organisationer — är nu, efter att ha organiserat sig och gjort de nödvändiga rekryteringarna, redo att möta den utmaning alla ambassader möter: att scanna fram och kanalisera information i båda riktningarna, för bättre relationer och färre missförstånd mellan parterna.

— Jag ser det som min mission att vara oljan som minskar friktionen i maskineriet, ler ambassadören = underfundigt. — Mitt jobb är att jämna vägen för effektiv information om Gemenskapen till Finland, och om Finland till Bryssel. Jag vill gärna understryka att mitt jobb inte är att dra en EG-kampanj här, eller hårdsälja Gemenskapen till finländarna. Det är att säkra att disinformation och okunnighet kan minimeras och att samarbetet mellan Finland och EG, oavsett det leder eller inte leder till att Finland går in i EG som medlem, baserar sig på fakta och full information.

EG-kunskapen är, säger Mr. Hayes, långt ifrån fullständig ens inom EG-länderna: därför har Gemenskapen etablerat informationscentra i alla medlemsländer med den fortsatta uppgiften att hålla alla parter informerade om Gemenskapen, och i vilken riktning man arbetar tillsammans. Om och när Finland blir medlem i EG, omorganiseras delegationen i Helsingfors från ambassad till informationsbyrå. Inom EG har Gemenskapen inga ambassadörer i medlemsländerna. För det finns inga “främmande länder”.

År finländarna bättre eller sämre informerade om EG-frågor än européerna i genomsnitt? Ambassadör Hayes säger att det är vanskligt att bedöma — men, tillägger han, det faktum att finländarna i genomsnitt har god utbildning och verkar vara väl förtrogna med ekonomiska frågor, ger en definitivt god utgångspunkt att få grepp om dessa frågor.

Problem eller ”intressanta situationer”?

Då Finlands EG-förhandlingar avancerar får vissa nyckelfrågor allt tydligare huvudparten av uppmärksamheten: jordbrukssektorn, Finlands regionalpolitik, och — kanske den med oeuropeiska biten i helhetsproblematiken — alkoholpolitiken. Jordbruksfrågan har varit en het potatis i media i månader då det förefaller vanskligt att harmonisera de finländska förhoppningarna om specialbehandling på ”arktiska grunder” och EG:s definitiva ovillighet att ändra sitt agrosystem för Fin lands skull — i juni klart kommunicerad av René Steichen. Som ambassadör Hayes så sirligt formulerar saken: ”Det återstår en hel del att göra.”

Det kanske också återstår en hel del att göra då det gäller att förklara för finländarna (och de finländska beslutsfattarna) vad EG är och inte är, Gemenskapens komplicerade struktur, och hur Gemenskapen är lik och olik nationalstaterna.

— De finska industriförbunden och olika organisationer och också media gör redan en imponerande insats för att sprida EG-kunskap, och vi här på delegationen kartlägger just nu vad som redan görs så att vi effektivt kan stöda och berika informationsflödet och undvika onödiga överlappningar. Självfallet samarbetar vi här med EG-ländernas ambassader i Helsingförs.

”Östeuropeisk tid”…

EG-delegationens personal, dussinet fullt då den är komplett, är avgjort paneuropeisk: ambassadör Hayes är brittisk, två av hans assistenter är holländare och en är dansk, resten av de anställda är finländare. De färskaste tillskotten i den professionella buketten är en dokumentalist, en receptionist och en juridisk-ekonomisk expert som skall ha hand om den ekonomiska och handelsrapporteringen. På rekryteringslistan återstår nu endast en informationschef. Målet är att hålla organisationen lätt.

En av de första observationer ambassadören gjorde då han etablerade sig i si nya operationsmiljö var den ”östeuropeiska” businesstiden — Folk i Finland börjar jobba tidigare och slutar också tidigare än folk i Bryssel. Så man får lov att beakta inte bara tidsdifferensen på en timme, utan också komma ihåg att finländarna går på lunch tolvtiden och kommer tillbaka kring ett, medan tunchtimmen i Bryssel är från kl. 13 till 14.30 — lokal tid! Och det lämnar faktiskt bara runt en timme gemensam arbetstid efter lunch!

Tiden får utvisa — tidtabellen

Tiden är också en intressant dimension i Finland—EG-processen. Den tidtabell man vanligen utgått från för Finlands medlemskap — om det blir utgången — är att medlemskapet skulle träda i kraft från 1995. Ett antal svåra frågor har redan hanterats framgångsrikt. Men några av de svåraste väntar ännu på en lösning. Håller 1995 — Det får tiden utvisa, säger Eric Hayes gåtfullt. — Tills vidare har framstegen i förhandlingsarbetet varit rätt uppmuntrande, men ännu återstår en hel del turer, både på nationell och EG-nivå. Dessutom kan tidtabellen för förhandlingar och ratificering påverkas av de olika parternas politiska händelsekalendrar, t.ex. ert eget presidentval och det europeiska parlamentsvalet i juni nästa år — som innebär att parlamentet inte kommer att kunna ratifiera avtal mellan maj och september 1994.

Fallet Finland

Gemenskapen enrollerar inte aktivt nya medlemmar, understryker ambassadör Hayes. Men EG är klart öppen för nya medlemmar och förändringens dynamik — också de förändringar nya medlemmar initierar. Också om EG inte springer benen av sig för att få Finland med, ”tror Gemenskapen att Finland kommer att stärka den” genom alt stärka den process Gemenskapen är involverad i. Finland kommer, enligt Mr. Hayes, att välkomnas som ett land som på medellång sikt har kapacitet att utvecklas i den riktning Gemenskapen har som kurs — och som ett land som geografiskt är en del av Europa.

Tillsammans med de skandinaviska länderna kommer Finland också att expandera Gemenskapen till den arktiska regionen. Och ge EG en gemensam gräns med Ryssland.

— Gränsen mot Ryssland innebär givetvis utmaningar för EG:s externa säkerhetspolitik, säger ambassadör Hayes. — Högst antagligt initierar den också ett utvidgat och bredbasigare ekonomiskt samarbete med Ryssland.

Men för ambassadör Haycs innebär ctt eventuellt finskt EG-medlemskap slutet på hans uppdrag i Helsingfors och återvändo till Bryssel där han arbetat för Gemenskapen i nära två decennier. Men före det har Eric Hayes för avsikt att njuta mil på mil av fotvandringar och terrängskidning. Tres europeiskt! [

Vi finns där du behöver oss

Hogia levererar programvara och datorer samt tar hand om installation, utbildning och kundservice. Våra användare finns i 56 länder.

Vår personal hjälper nationella och internationella företag att lösa sin administration inom Norden speciellt.

När du behöver användarvänlig administrativ programvara — välj Hogia — helt enkelt!

Ring Hogia i

Finland tel. (9)0-8881 177 England = tel. (0)71-9382225 Danmark tel. 31 31 84 11 fax (9)0-882 177 fax (0)71-9374075 fax 31 31 47 48

Sverige = tel. (0)303-66 600 Norge tel. 22-15 53 00 Singapore tel. 222 70 2 fax (0)303-66 698 fax 22-15 49 4 fax 223 36 73

Utgiven i Forum nr 1993-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."