Utgiven i Forum nr 1974-14

Ekonomiskt tänkande - vårt ansvar

Forum 1974-14, sida 19-20, 18.09.1974

Taggar: Teman: utbildning

Under rubrikens devis firar landets äldsta ekonomorganisation, Ekonomföreningen Niord, i dagarna sitt 50-årsjubileum. Ekonomiskt tänkande är allas ansvar, men ekonomerna är en allt viktigare faktor i samhällets ekonomi — och på 80-talet kommer det att finnas cirka trettiotusen högskoleutbildade ekonomer i Finland.

Ekonomiskt tänkande kräver utbildning, en utbildning som måste kompletteras livet igenom. Forum hade inför jubileet en liten pratstund med Niords ordförande, diplomekonom Per Erik Öh blom-— upp över öronen engagerad i slutspurten inför Niords ambitiösa jubileumsprogram med bland annat ett toppseminarium beskyddat av republikens president —

Niords 50 -års jubileum och med professorn i företagsekonomi vid svenska handelshögskolan Lars Wahlbeck, som spelat en central roll när det gällt att dra upp linjer för hur framtidens ekonomer ska utbildas och fortbildas (och, inom ramen för den sk Wahlbeck-kommittén, för den svenska utbildningen överhuvudtaget).

Ekonomiskt tänkande — vårt ansvar

De båda herrarna skar upp de senaste femtio åren i lämpliga bitar och konstaterade hur väl utvecklingsperioderna för ekonomföreningen = och högskolan egentligen sammanfaller. Samtidigt formade de en helt ny historik, inte ekonomföreningens och inte handelshögskolans, utan den svenska ekonomens. Hurudan har ekonomen varit under olika skeden av de senaste femtio åren? Professor Wahlbeck sade att han antagligen hade ett ganska bra grepp om alla årtionden, utom kanske fyrtiotalet, då han själv tog ekonomexamen. På trettiotalet stod ekonomen högt. SHH var en bra högskola och dess adepter från den tiden bekläder i dag ytterst prominenta poster inom näringslivet. Professor Henrik Schybergson vid högskolan och Kaj Erik Östenson som Niords ordförande var namn som borgade för hög kvalitet. Eyrtiotalet, förvirringens tid, präglade en hel generation av ekonomer. Slumpen och kriget spelade in i den enskilda ekonomens öden. Sedan kom ett svagare årtionde, femtiotalet. ”Examina var säkert alltför allmänna. Femtiotalets ekonomer har antagligen haft svårigheter att nå viktiga Vänd!

Forum 14/74

En decentraliserad förvaltning och en stark ämnesmässig suveränitet kan höja ekonomernas nivå och kanske härlgenom skapa en ny entuslasm, säger prof Lars Wahlbeck (tv). Niords ordförande dip! ekon Per Erik Öhblom hoppas för sin del att aktiviteterna kring Jubileet skall . bidra till att aktivera medlemmarna.

19

Milstolpa 1924—28 Den 13 september 1924 grundades seniorklubben NIORD inom studentföreningen vid Högre Svenska Handelsläroverket, med uppgift att ”verka för studentföreningens väl”, bla genom fortlöpande understöd till studentföreningens ”eget hems fond”. 1928—39 Läroverkets högskoleavdelning bröts ut och blev Svenska Handelshögskolan. Seniorklubben fick egna stadgar 1928 och fastare verksamhetsformer: medlemsmatrikel och tidskriften Kontorsvärlden utgavs, Kontorens Platsförmedling startades, embryot lades till dagens kontorstekniska utställningar. 1939—64 Seniorklubben blev Ekonomföreningen Niord år 1939. 1948 fick man ombudsman och ny form av platsförmedling. Nordiskt samarbete inleddes, tidskriften Affärsekonomisk Revy efterträdde Kontorsvärlden fram till 1967, KT-utställningarna fick vind i seglen. — Kursverksamheten = ökade, .högskolebygget understöddes finansiellt. 1964—74 NIORD var stiftande medlem i Finlands Svenska Ekonomförbund 1964. . Samarbete med Ekonomiliitto inleddes, 1973 slogs påsarna ihop: Suomen Ekonomiliitto — Finlands Ekonomförbund SEFE ry är nu takorganisation, har övertagit platsförmedlingen och en stor del av kursverksamheten.

poster i näringslivet. Men naturligtvis kan en riktigt duglig person inte tryckas ned av en svag utbildning” skrattar professor Wahlbeck. Man planerade och byggde ett nytt hus för högskolan ”men ägnade innehållet mindre tid och kraft”. Sextiotalet åter präglades äv en våldsam uppgång. Den svenska ekonomen lyckades knappa in på det försprång hans/hennes finskspråkiga kollega hade lyckats få. En bra ekonom finns det skäl att tro — hur bra vet vi ännu inte, sextiotalets ekonom är i dag i 35-årsåldern och har ännu inte nått kulmen i sin karriär.

Men en grupp började nu sacka efter, diplomkorrespondenterna. Deras utbildning lämnades lite vind för våg, och någon egen profil har denna högskoleutbildade grupp inte lyckats få.

Vårt eget årtionde, det är för oss snart historia. Men den utbildning som ges i dag kommer att verka med full kraft först på åttio- och nittiotalen. Tyvärr har början av sjuttiotalet varit en svagare period, det var både professor Wahlbeck och dipl ekon Öhblom överens om. Var finns entusiasmen? Niord -har samma problem som alla föreningar i dag. ”Förändrade attityder, speciellt bland den unga generationen, och den allt snabbare livsrytmen gör att konkurrensen om individens intressen blir allt hårdare Jag hoppas att aktiviteterna kring jubileet bidrar till att aktivera medlemmarna” säger Öhblom.”

Kan slutet av sjuttiotalet medföra en förändring? Tecken tyder på detta. Studenterna kräver nu med en helt ny mål medvetenhet att muren mellan studier med en språklig inriktning och de med tyngdpunkt i realämnen raseras. Genom ökad valfrihet vill man få rätt att rata ämnen som till sin uppläggning inte ger tillräckligt och i stället välja kvalitet. En decentraliserad förvaltning och en starkt ämnesmässig suveränitet kan höja nivån — och kanske härigenom skapa en ny entusiasm. Det här är professor Wahlbecks övertygelse.

Ekonomföreningen Niords femtionde verksamhetsår är inte ett genomsnittsår. Det markerar klart och tydligt början till en ny fas i föreningens historia med krafttag på nya områden. I förgrunden står framför allt det explosionsartat växande fortbildningsbehovet, där Niord inom ramen för dét tvåspråkiga ekonomförbundet SEFE vill göra en insats för de svenska ekonomerna och korrespondenterna.

Den stora frågan om ekonomernas fackföreningsanslutning väntar också på sin lösning. Samtidigt har svenska handelshögskolan förstatligats (namnet skrivs nu med små begynnelsebokstäver). Den blir en autonom högskola, och åtminstone formellt mera fjärran från de tidigare studerandena. Samtidigt får de genomgripande förändringarna i studier och administration inte vänta länge till. Vilken kan Niords insats bli här?

Pelle Öhblom ger framtidsperspektivet: Fortbildning och facklig aktivitet blir sannolikt femtioåringens främsta vapen att skapa ny entusiasm bland ökande skaror av medlemmar. Forum önskar lycka till ett

Nyligen har svenska AB Iwema, helägt PLM-företag (Ab Plåtmanufaktur), bildat ett separat bolag i Finland med dipl ing Nathan som ansvarig för bearbetningen av den finländska marknaden, Företaget har sitt säte i Sökö och kommer att på sitt program ha samma utrustningar som moderföretaget, vilket i huvudsak omfattar — pallastare = för mfilmspackningar, lådor, säckar och fa — pallavlastar — krymfilmsinslagningsmaskiner för hela pallaste — krymptunnlar för pallaster

Iwema startar i Finland

Rubinstei varor.

kartonger som god.

eller stora enhetslaster, te virke.

Efter hand kommer flera varor att införas på programmet och målet är att kunna erbjuda den finländska marknaden kompletta systemlösningar för masshantering av små och stor — När Iwema började introducera pallastningsmaskinen ute i världen var det en helt nyvaken marknad som möttes, säger direktör Bengt Hofvander, chef för PLM PAC. Genom egen tillverkning och genom licenspartner har sedan dess levererats över 400 pallastningsmaskiner för de mest skiftande förpackningar och till de flesta länder i Europa. I Finland finns redan upp mot 20 olika enheter i drift och framtiden bedöras

Ny transportlinje Finland-Benelux

Transport- och speditionsföretaget Axel Holmström Oy Ab har tillsammans med det holländska transportföretaget Skansped öppnat en ny tregelbunden linje för fraktgods mellan Finland och Holland, Transporterna kommer att ske med trailers. Linjen möjliggör direkta leveranser av varor mellan Finland och samtliga Beneluxländer,

Den beräknade transporttiden från Finland till mottagaren i Benelux-länderna kommer att vara 2-3 dygn, Transporten sker från Helsingfors till Lubeck per båt och = därifrån = till Zutzhen i Holland med Jastbilar. Det holländska företaget har ett leveranslager i Zutzhen, som lämpar sig väl för varuförsändelser med kort lagringstid.

Forum 14/74

Utgiven i Forum nr 1974-14

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."