Utgiven i Forum nr 1996-08

Elektromagnetisk kompatibilitet: EMC-direktivet skall tas med en nypa salt

av Bjarne Nyman Forum 1996-08, sida 16-17, 29.08.1996

Elektromagnetisk kompatibilitet:

EMC-direktivet skall ta med en nypa salt

DET SÄGS ATT DIREKTIVET OM ELEKTROMAGNETISK KOMPATIBILITET (EMC) HOS ELEKTRONISKA OCH ELEKTRISKA APPARATER ÄR DET KRÅNGLIGASTE ATT TOLKA AV UNIONENS ALLA REGELVERK. DÄRFÖR ÄR DEN ENKLASTE UTVÄGEN FÖR TILLVERKARE ATT TOLKA DIREKTIVET SOM FAN LÄSER BIBELN.

jälva direktivet är inte komplice rat. Det stadgar endast att appa rater skall konstrueras så att d elektromagnetiska störningar d alstrar får inte hindra andra apparater att fungera på avsett sätt, och att de har tillräcklig immunitet mot elektromagnetiska störningar för att de skall kunna fungera på avsett sätt. Sedan den första januari i år måste i stort sett alla elektriska och elektroniska produkter som säljs inom EU uppfylla organisationens EMC-krav (ElectroMagnetic Compatibility). De skall dessutom CE-märkas (CE står för Committee European) som bevis på att de följer direktiven.

Problemet med elektromagnetiska störningar är inte nytt och störningsskydd har sedan länge byggts in i olika apparater, främst för att folk ostört skall kunna lyssna på radio och titta på TV. Det finns bestämmelser för hur stora RFI-emissioner (Radio Frequency Interference), d.v.s. emission av radiovågor med en frekvens över 10 kHz, en apparat får ha.

I dagens läge är sådana bestämmelser

Bjarne Nyma inte tillräckliga. Det behövs även bestämmelser om immuniteten hos elektriska utrustningar. Med detta avses förmågan hos en apparat att tåla elektromagnetiska störningar utan att funktionsförmågan går förlorad.

EMC-direktivet trädde egentligen i kraft redan år 1992, men försågs med en övergångsperiod som tog slut vid årsskiftet. Nu måste företag som vill sälja produkter på den gemensamma marknaden följa direktivet. Företag som säger att de blivit tagna på sängen och inte hunnit förbereda sig har enbart sig själva att skylla.

Det enkla blir komplicerat

Ett stort problem för tillverkarna är att deras apparater och produkter kan omfattas av en hel rad direktiv och alla kräver sin anpassning. Då får det till synes enkla EMC-direktivet nya dimensioner, som kan göra det svårt att hantera.

Vid ett EMC-seminarium i Stockholm före sommarledigheten påtalade Brian Dougal från Hewlett-Packard denna pro blematik. En tillverkare kan bli tvungen att utöver EMC-direktivet även anpassa sig till lågspänningsdirektivet, maskindirektivet. direktivet för vattenkokare, direktivet för tryckkärl, för leksaker, för medicinska instrument och för personsäkerhet.

Hans exempel, d.v.s. en mikrodatorstyrd ångmaskin — som kan vara både leksak och ett medicinskt instrument måste anpassas till alla de uppräknade regelverken. Senast i detta fall torde det stå klart att vissa föreskrifter måste kunna tänjas, böjas, vridas och krökas. annars blir det knappast någon fungerande apparat.

Ett mera vardagligt exempel är vår vän persondatorn. Låt oss säga att processorn har klockfrekvensen 200 MHz. Halva klockfrekvensen kan störa en vanlig FMradio, medan tredje övertonen går in de frekvensband där TV-mottagare opererar. Femte övertonen ligger inom mobiltelefonibanden, medan de verkligt höga övertonerna ligger på banden för satellitmottagning. Alla dessa övertoner (bar

Med finländska elinspektionscentraten FIMKO:s GTEM-cell kan man prova apparaters förmåga att utstå och tåla störningar. GTEM står för Gigabertz Trunsfertesting of Electromagnetic Wave.

FORUM NR 8/9 monisk distorsion, barmonics) måste givetvis dämpas för att datorn skall uppfylla kravet på störningsfri funktion. Framtidens digitala kretsar kommer att arbeta med ännu högre frekvenser än dagens, vilket i sin tur ger upphov till nya serier av övertoner som kan tänkas störa andra apparater. Det innebär ständiga utmaningar för alla som vill uppfylla EMCdirektivet minutiöst. År provningen dyr?

EMC-direktivet stadgar ingenting om obligatorisk provning. För tillverkaren gäller det att se till att produkten man gör uppfyller kraven, men ett direkt mät- och provningstvång existerar bara i undantagsfall. Allt behöver inte mätas och provas. Oftast räcker det med några enkla provningar på konstruktionsstadiet. En relativt välfungerande regel är att om apparaten inte störs av en GSM-elefon i dess omedelbara närhet är den förmodligen OK.

Det gäller att ha lite “italiensk inställning till EMC-direktivet (se ruta nedan).

Många företag klagar idag över att kostnaderna för att testa produkterna. Det beror till största delen på att man låter prova sina produkter mera än nödvändigt för att vara så att säga på den säkra sidan. Men det beror också delvis på att dagens testhus arbetar med onödigt komplicerade och avancerade instrument. många fall ‘skär man smör med motorsåg. För testhusen gäller det i dagens läge att förkorta testtiderna, testa på mindre utrymmen och sänka instrumentkostnaderna.

På denna punkt finns det dock olika viljor. Testhusen, tillverkarna av testutrustning, kraftleverantörer och stora tillverkande företag har krav som ofta går stick i stäv med varandra. För att inte tala om dem som vill CE-märka allt mellan himmel och jord.

Skall man prova och anpassa en produkt för den värsta tänkbara situationen kan det hela bli dyrt. Men si: det behöver man inte göra. Ifall det sammanhang där produkten skall användas är klart definierat, innebär användning i annat sammanhang att tillverkaren inte är ansvarig. I sådana fall uppfattas saken som så. att användaren har skapat en ny produkt och själv alltså är tillverkare.

Undantag från undantag

För EMC-provning finns det behöriga organ i alla EU-länder. Speciellt i Sverige har det kommit fram klagomål om att dessa behöriga testhus provar onödigt mycket (för att få pengar i egen ficka). EMC-konsult Max Settervall uppmanar alla att tänka på vad ett direktiv egentligen är. Det är ett undantag från ett undantag från en huvudregel. Och den huvudregeln är att det skall råda fri kon Tyskarna har sin vana trogen redan kapat egna regler som påbygge till direktivet och dessa regler följer man etvis till punkt och pricka. Om reg na står helt i samklang med EMC I den industriella revolutionens fådernesland Storbritannien har industrin en politisk tyngd som gör att myndigheterna gärna viker sig en aning. Här tänjet man villigt på regelverket för att det skall passa tillverkarna.

alistiska Frankrike tycker bäst produkter. Testhusen i Frank FORUM NR 8/9 kurrens i Europa.

”EMC-direktivet liksom många andra direktiv är avsett att inskränka på de nationella myndigheternas spelrum, inte att sätta tvångströja på företagen. Numera får myndigheterna inte göra som de vill bara för att jävlas”.

Enligt Settervall mäter man idag alltför mycket. Det är oftast tillräckligt med erfarenhet och beräkningar. Det står inte i direktivet att man måste mäta, det står att apparaten inte får störa andra och att den skall vara tålig mot yttre störningar.

För tillverkarna gäller det att kunna hävda sina tolkningar av direktivet. I det fall att direktivet kräver att testprotokoll skall biläggas produkten, avses nödvändigtvis inte ett testprotokoll av ett behörigt organ. Det egna testprotokollet kan tolkas vara tillräckligt, vilket det är tills motsatsen bevisas.

EMC-direktivet ger genom sin luddighet en möjlighet för penninghungriga jurister och paragrafryttare som vill topprida tillverkare. I dagens juristerifyllda Norden är det sannolikt att även detta direktiv uppfattas som ett levebröd för rättssalarna.

Den tiden den sorgen, men före det finns det knappast någon anledning för finländska företag att övertolka direktivet och övertesta sina produkter. Det gäller att tolka direktivet som fan läser bibeln. la karaktärsdrag i ngen av direktive dukt direkt, medan övriga produkter granskas med överstora förstoringsglas.

& I Italien och Spanien är den förhärskande inställningen att regler fions till för att brytas. CE-märkning? “Visst CE-märker vi. Vi fick just en låda CE-märken från tryckeriet här bakom hörnet. Det är bara att klistra dem på apparaterna”.

€ I USA ser man med skepsis på allt som berör fästningen Europa, som skapades för att hålla amerikanska produkter utanför. Man har över huvud taget ingen klar uppfattning om vad ett ”Sea-E”-märke är för något.

17

Utgiven i Forum nr 1996-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."