En bestseller kräver överdrifter

02.04.2018

För att sätta fantasin i rörelse gäller det att krydda till verkligheten lite. Vi vill tro på en bra story.

Bermudatriangeln är triangelformad havsregion på cirka 1 miljon kvadratkilometer – dubbelt så stor som Sverige – belägen mellan Miami, Bermuda och San Juan (Puerto Rico). Det är frågan om ett mycket stort område med intensiv båt- och flygtrafik. Detta ökända farvatten präglas av färgstarka myter och har av vissa beskrivits som ett av världens farligaste områden för sjöfart.

Myten går att spåra till Charles Berlitz (sonson till Maximilien Berlitz, grundaren till Berlitz Språkskola) succébok Dödens triangel (The Bermuda Triangle) 1974. Berlitz kokade ihop historier om en påfallande mängd märkliga försvinnanden bland flygplan och förlista skepp. Boken sålde över 20 miljoner exemplar på 30 språk och gjorde ett starkt intryck på populärkulturen.

Berlitz tillskriver felaktigt Bermuda­triangeln förlisningar som inträffat någon helt annanstans. Dessutom tillgriper han överdrifter och klatschiga påhitt, samt både utelämnar och kryddar detaljer.

Enligt en recensent i Time Magazine utgick boken ”från etablerade fakta, för att sedan väva in ett sammelsurium av halv­sanningar, obekräftade rapporter och oetablerad vetenskap.” Kanske var alltsammans ett marknadsföringstrick, eftersom Berlitz på den tiden till följd av en rättstvist inte i professionella sammanhang tilläts använda sitt efternamn, som betraktades som ett varumärke.

Smak för källkritik. Det var bibliotekarien och piloten Larry Kusche som påvisade Berlitz bondfångeri i boken The Bermuda Triangle Mystery – Solved 1975.

Bermudatriangeln är de facto inte överrepresenterad i olycksstatistiken. Däremot har många flygplan och båtar som försvunnit i området haft ägare från USA, vilket ökar den mediala genomslagskraften hos eventuella olyckor. En död amerikan är en världs­nyhet, medan hundra tusen döda i ett fattigt och fjärran land kan kvitteras med en notis i marginalen på sida 7.

Kusche drar slutsatsen att Bermudatriangeln är ett ”uppdiktat mysterium” som fötts ur slarvig forskning och rapportering. Bland annat har flera skepp som Berlitz nämner i sin bok knappast existerat överhuvudtaget.

En annan folksaga som härstammar ur Berlitz bok är det så kallade Djävulens hav eller Drakens triangel, en region i Stilla havet runt vulkanön Miyake-jima, 100 kilometer söder om Tokyo. Berlitz beskriver regionen med det uppdiktade namnet (föga överraskande) som ett område där flygplan och fartyg mystiskt försvinner.

Receptet för att koka ihop ett så kallat mysterium är enkelt: tag en okritisk skribent, marinera fakta, fritera inom massmedier som lever av spekulation och underhållning, samt servera åt en sensationslysten och uttråkad publik. Om det finns något lurt så gäller det främst en flexibel sanningsuppfattning hos bestsellerförfattare.

Torsten Fagerholm text

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."