En global finansarena
av Leif Bergström Forum 1997-11, sida 55, 20.11.1997
Leif Bergström, New York
En global finansarena
VAR OKTOBERTURBULENSEN EN PARENTES I UPPGÅNGEN, ELLER EN SIGNAL OM ATT DEN EKONOMISKA BUBBLAN KAN SPRICKA? MEDAN ANALYTIKER ANALYSERADE, KÖPTE OPERATÖRER AKTIER BILLIGT…
fter månadsskiftets prisfall p aktiemarknaden skiljer sig än nu råden från ”köp” till ”sälj”.
De enda slutsatser analytiker är eniga om är att finansmarknaderna i verklig mening är en global arena, och att investerare måste vänja sig vid den högre kortsiktiga risk som följer med vilda svängningar.
När Dow Jones-indexet måndagen 27 oktober - nästan exakt tio år efter 1987 års krasch - föll 554 poäng, satte tv-bolaget ABC in ett timslångt krisextra, kanske tillräckligt för att i andra tider orsaka ett fortsatt ras. Men på tisdagen klättrade Wall Street upp 337 poäng och en av ABC:s mest ansedda programledare tvingades bryta mot alla mediets regler när han förklarade: “Jag har ingen aning om vad detta betyder”.
Så ärliga kan inte aktiemarknadens experter vara. De har varit anmärkningsvärt försiktiga med svepande spådomar, och i stället analyserat sådana detaljer som att det var institutionella investerare som följde Hongkongs exempel och sålde, medan enskilda aktieägare grep tillfället och köpte värdepapper som på ett dygn fallit väsentligt i pris.
Skrämselhicka gav kaos
Det ställer pessimisternas skrämselscenarier på ända. Enligt dessa var marknaden så övervärderad att allt som krävdes var en rejäl första chock, och småspararna skulle i panik hoppa av tåget och sätta en abrupt punkt för en lång och enormt lönande hausse. Men medan marknaden sedan dess återhämtat än mer av korrigeringens prisfall ligger aktieindexen ännu under rekordnivån kring 8 200 från augusti. USA:s centralbankschef Alan Greenspan förklarade att raset kunde vara av godo och minska inflationstrycket. President Bill Clinton försäkrade att den amerikanska ekonomin var fundamentalt stark, något de senaste ekonomiska rapporterna understryker: den lägsta arbetslösheten sedan 1973, och den
FORUM NR 11/9 svagaste inflationen sedan 1964. Men ekonomer debatterar ännu huruvida de dystra oktoberdagarna blott var en avvikelse från den uppgående trenden i en ny rosig tillväxtera eller en förvarning om att bubblan är på väg att brista. Å ena sidan ser man de goda ekonomiska siffrorna, den digitala industrins framväxt som en viktig motor för ekonomin i sin helhet, och det faktum att krisdrabbade Asien endast svarar för 16 procent av den amerikanska exporten. Å andra sidan finns vetskapen att den långa uppgången drivit mängder av aktier, framförallt bland högteknologins stjärnor, till priser som i förhållande till resultaten ligger långt över nivåer som traditionellt accepterats av Wall Street. Enligt en färsk Washington Post-undersökning tror 53 procent av amerikanerna att aktiepriserna går ned under 1998. Klart är att kraschen avspeglar den globalisering som först nu på allvar blivit verklighet i ekonomin. Den här gången började alltsammans när Hongkong-börsen rasade. Ekonomer hade varnat för följdverkningarna av kriserna i Thailand, Malaysia och Indonesien. Men först när också Hongkong föll, bekräftades denna oro, och förstärktes av områdets ställning som världens mest lovande tillväxtområde, och även
Då det gungar i Sydostasien, vibrerar det också på Wall Street - men där återfick man denna gång balansen hyfsat.
en investeringsamatör kunde se att att en kris där måste få återverkningar på exporten och multinationella företags framtidsplaner. Chocken spred sig som ringar på vattnet. Sao Paulo-börsen föll 22,3 procent - något som sågs som ett omen när krönikörer skrev att redan krisdrabbade koreanska banker i jakten på bästa möjliga utdelning hade en stor del av sina tillgångar i brasilianska obligationer.
Litet exportberoende
Men där fanns också lugnande faktorer. Export och import utgör blott en 25procentig andel av den amerikanska ekonomin. Det är en kraftig ökning från 17 procent för 20 år sedan. Men de resterande 75 procenten är rent amerikansk verksamhet och påverkas inte direkt av vare sig valutasvängningar elier utländska börskrascher. Medan varningar höjdes för att asiatiska exportörer kunde översvämma marknaden med billiga, devalverade produkter, menade ekonomer att det i konsumentögon kunde vara av godo.
Asiens andel av de direkta amerikanska investeringarna i utlandet hade stigit till 82 procent. Men de tre biljättarna från Detroit försäkrade att deras investeringsplaner låg fast. En del experter sökte även se det inträffade som positivt - om resultatet efter Internationella valutafondens inhopp och flera avgörande val under våren blir mindre korruption och handelshinder på de asiatiska marknaderna, utgår världsekonomin på sikt som segrare.
Den första chocken var inte tillräckligt stark för att skrämma genomsnittsamerikanen. Han har få val om han vill hoppas på en anständig tillväxt inte bara för att försäkra sig om sin egen pension, utan också för att ha pengar till barnens universitetsutbildning, Det är dessa mål som gjort aktiesparandet till en allt mer populär aktivitet. Och de flesta av deltagarna har hittills inte upplevt en långvarig kursnedgång. Ö 0) < m z I Mm z Mm