Utgiven i Forum nr 2021-05

En multipolär värld

av Stefan Lindström Forum 2021-05, sida 18-19, 10.06.2021

NOLS 38007

En multipolär värl Ökad ekonomisk nationalism har fått många att utropa att globaliseringen är död. Vi rör oss mot en ny regional världsordning med tre starka maktcenter. Europa måste välja om man vill vara en spelare eller bollen i spelet.

STEFAN LINDSTRÖM TEXT

Coronapandemin utgör den mest grundläggande ekonomiska störningen under kanske 100 år och medför stora utmaningar, men även möjligheter för den globala ekonomin. Eftersom hela krisen är lite annorlunda, vet vi ännu inte vilka alla konsekvenser coronakrisen kommer att ha på längre sikt, men vissa delar av den globala politisk-ekonomiska ordningen kommer säkert att omformas. Till skillnad från tidigare kriser slog

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 5202 coronakrisen samtidigt ut de ledande ekonomierna, förlamade relationerna mellan länder och skapade en generell osäkerhet om framtiden. Den globala krisen saknade ett effektivt och koordinerat globalt svar och de flesta länder koncentrerade sig på nationella lösningar. Bristen på ett globalt ledarskap påvisade även tydligt den växande spänningen mellan de två aspirerande kandidaterna - USA och Kina, från symbiotisk mot alltmer konkurrensutsatt.

Fram till nyligen genomförde en stor del av världen politik som syftar till att öka globaliseringen. Det innebar att det år efter år blev lättare och billigare att flytta varor, människor och data över internationella gränser. De ekonomiska konsekvenserna av pandemin fick många att utropa att globaliseringen är död. Död är väl litet att ta i, men fakta är att den mest betydande förändringen under de senaste åren har varit nedgången i globaliseringen.

Slowbalization blev det nya normala. Paradigmet har förändrats men coronaviruset är naturligtvis inte den enda orsaken. De kraftfulla underliggande trenderna och de existerande motsättningarna som redan länge varit i rörelse bara förstärktes ytterligare. Värdekedjor som är baserade på outsourcing av repetitiva uppgifter till lägre arbetskostnadsländer har under de senaste åren alltmer bli vit ersatta av artificiell intelligens, robotik och 3D-utskrift.

Efterfrågan på individuell anpassning och snabbare leveranskedjor har sporrat producenter att återvända närmare hemmamarknaden. Storskaliga backoffice-funktioner som förlitat sig på arbetskrävande samtals- eller databehandlingscenter ersätts nu i allt större grad av servrar eller molnfunktioner som inte kräver stor arbetskraft. Omvandlingen av arbetet accelereras av pandemin.

Protektionistisk trend. Samtidigt ser vi en ökning av ekonomisk nationalism och regelrätt protektionism där den inte hade varit allmänt spridd tidigare - som USA och Storbritannien. Donald Trumps förkastande av handelspakterna TPP och TTIP och hans efterföljande direkta handelskrig mot både allierade och motståndare, och brexit är uttryck för denna trend. Kombinerat med den ekonomiska nationalismen som alltid har funnits på platser som Kina, betyder det att globaliseringen har varit i reträtt de senaste åren. Handelstvisterna utvecklades snabbt till ett teknologikrig och vidare till en kamp om ledarskap inom kärnteknologier som 5G, artificiell intelligens och halvledare. Europeiska och amerikanska företag började flytta sina kritiska leveranslinjer bort från Asien och mot lokala leverantörer, medan Kina försöker minska sitt beroende av amerikansk teknologi. En slags ekonomisk regionalism och nya nätverk med nya beroendemönster växer fram.

Demokratin i fara, Vi rör oss mot en ny regional världsordning — en multipolär värld som består av tre stora regioner: USA, EU och ett Kina-centrerat Asien. Vägen mot multipolaritet blir dock inte smidig. De tre regionerna kommer i allt högre grad att ta väldigt olika ställning och konkurrerande syn till ekonomisk politik, frihet, teknologi, demokrati och samhälle.

Den största utmaningen kommer från den ökande acceptansen av mindre demokratiska sätt att styra samhället i både utvecklade länder och utvecklingsländer. Den ökande acceptansen av mindre demokratiska styrsätt baserat på olika värderingar betyder att de olika polerna även kommer att tala olika politiska språk.

Utvecklingen mot regionalismen kommer även att utmana de traditionella multilaterala internationella organisationerna från 1900-talet - Världsbanken, Internationella valutafonden IMF och Världshandelsorganisationen WTO - som traditionellt drivit ekonomisk integration. Alternativa utvecklingsmodeller som Kinas Belt and Road Initiative (BRD, Asi 22

Det är dags att förbereda sig för förändringar som är m r mångfacetterad än vad vi vill acceptera. Business as usual är inte ett alternativ när de globala regleringsfrågorna skrivs om.

Infrastructure Investment Bank och BRICS ländernas New Development Bank utmanar Bretton Woods-institutionerna på ett helt nytt sätt och inrättar en konkurrens om inflytande mellan USA och Kina. Även Europa måste tänka om sin roll och funktion ganska ordentligt och framför allt fundera över om de vill vara en spelare eller bollen i spelet.

Det är dags att förbereda sig för förändringar som är mer mångfacetterade än vad vi vill acceptera. Business as usual är inte ett alter nativ när de globala regleringsfrågorna skrivs om. För att bäst kunna utnyttja de möjligheter som nu erbjuds måste vi vara välinformerade och villiga att ta risker. Vi måste öka våra ansträngningar för att skapa en friskare, grönare, bättre reglerad och mer inkluderande regional globalisering.

Skribenten är chef för Finlands generalkonsulat iLos Angeles och medverkar regelbundet i Affärsmagasinet Forum.

ALLT TILL STUGAN OCH TRADGARDEN:!

Stihl motorsåga från I 79, Stiga körklippare från I S9O0,=

STORT URVAL grästrimmer från 9I, (batteri- och bensindrivna)

RKBY se Betjäning på båda språken! AFFÄR El 40 minuter från Helsingfors!

Maksjokivägen 10,08200 Lojo | Tel. 019-341 216 | www.virkkalanurheiluliike.f | Bipnehi Cor STINL Qyrvooo demonarn STIGA fs TUNTURS

TRE de I iteuatesnid AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 5 2021

Utgiven i Forum nr 2021-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."