Utgiven i Forum nr 1971-20

Energiplaneringen i Finland

av Sven O. Hultin Forum 1971-20, sida 07, 12.12.1971

FORUM

Forum 20/7 15. 12. 1971

Energiplaneringen i Finland

I DEN OFFENTLIGA MILJÖDEBATTEN under senaste tid har en riksomfattande energiutredning vid flera tillfällen efterlysts. Det har gällt behovet, lokaliseringen och fördelningen på olika energiformer i det kommande. Man har nästan låtit förstå att viktiga avgöranden inom energisektorn sker utan tillräckligt framsynt planering.

För den initierade ligger i det här en stötande beskyllning — beslut som binder stora kapital i decennier och djupt ingriper i omgivning och helhet kan redan av ekonomiska skäl inte fattas utan djuptgående planering på lång sikt. Det brister uppenbart i den allmänna informationen.

DEN AKTUELLA SITUATIONEN inom ett av energiområdena — elkraftsproduktionen — är emellertid följande:

Sedan elransoneringen upphävdes den 1 februari 1949 har vi inte lidit av elbrist. Ett par gånger under denna tid har ka paciteten varit utnyttjad till sin ytterst gräns, men klarat samtliga situationer. Försörjningssystemet måste väl efter all rimlig logik anses rätt dimensionerat. Nettokostnaden för alstringen är högre än I våra nordiska grannländer kanske mest beroende på i genomsnitt ofördelaktigare förutsättningar för vattenkraftverk och på höga pris på importbränslen betingade av den statliga tvångsstyrningen av bränsleimporten. Emellertid är de genomsnittliga elprisen klart billigare än i europeiska länder med förstatligad elförsörjning. Vårt försörjningssystem torde därför knappast lida av nämnvärda teknisk-ekonomiska brister. Tillräcklig dimensionering och ekonomiskt sett gott utförande och god drift under årtionden kan väl inte uppstå slumpvis, utan det är resultat av sakkunnig och effektiv planläggning.

OCH HUR FUNGERAR vårt planläggningssystem?

I systemet måste fyra separata faser särskiljas: behovsprognostisering, uppdel ning på olika energiformer, anläggningsplanering och anläggningsdrift. Prognoser och behovsanalyser utförs på flera håll, dels av Ekono och Elverksföreningen dels av större elkraftproducenter framför allt Imatran Voima, Industrins Elkraftkonsortium och Helsingfors stads elverk, också av bränsleproducenten Neste. Denna decentralisering av arbetet leder i första hand till något divergerande uppfattningar i detaljer, men gemensamma granskningar bla inom Världskraftskonferensens Finlandsavdelning och inom Kraftverksföreningen ger värdefull kritik och jämkning av uppfattningar. Dessutom har större undersökningar gjorts i samarbete mellan parterna. Även kraftverksplaneringen som tar hänsyn till omgivningen utförs av olika instanser varvid konkurrenssituationen säkert bidrar till sunda ekonomiska lösningar. Kraftverksdriften och elleveransen har präglats av hård konkurrensmentalitet som stimulerar till större ansträngningar och flexibilitet av parterna och därför kan betecknas som en i huvudsak positiv företeelse. Vissa negativa uttryck har dock förekommit, bla i utnyttjande av stamnätet som påtryckningsmedel i marknadsföringen. Moralen i dethär bör anses vara diskutabel då ju nätet byggs med den exproprieringsrätt som ellagen ger med allmännyttan som motiv. Om man försöker utstaka förbättringar i rådande förhållanden bör man främst rikta blickarna på bättre koordinering av kraftverkens drift och storkraftöverföringen. Sådan koordinering behöver ingen stor och styv organisation. Den kan bildas av kraftproducenterna själva i stil med Centrala Driftledningen i Sverige. Något måste dock ytterligare ske. DET GÄLLER ATT SE HELHETEN dvs energibehovets utveckling i förhållande till en förnuftig resursanvändning och miljöns växande krav. Till dethär finns anledning att återkomma. OO Sven O. Hultin

Teknisk och ekonomisk sakkunskap behövs i riksdagen

Under de närmaste åren kommer många viktiga ekonomiska och tekniska avgöranden att ske i riksdagen. Vi har i många sammanhang poängterat betydelsen av att det finns tillräcklig teknisk och ekonomisk sakkunskap i riksdagen. Ty värr kan vi väl konstatera att av de riksdagskandidater som nu ställer upp endast ett fåtal besitter dessa egenskaper. Vår uppmaning till läsekretsen måste alltså vara: stöd de kandidater som besitter dessa egenskaper. OO M 7

Utgiven i Forum nr 1971-20

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."