Estland har funnit formen

02.12.2014

I Finland har vi en gammal vana att hålla ett öga på vad som sker i Sverige. På 1990-talet talade man i Helsingfors med stolthet om våra första ”Stockholmskrogar” (bland annat Maxill), och suktade efter minsta lilla trendvind från väst. Idag står vi på stadigare gastronomisk grund än någonsin; våra krögare och kockar plockar intryck från när och fjärran.

[caption id=“attachment_6154” align=“alignleft” width=“199”]Läckert. Nudelsoppa med sidfläsk och ägg på Kolm Sibulat. Läckert. Nudelsoppa med sidfläsk och ägg på Kolm Sibulat.[/caption]

Samtidigt uppskattar vi både traditionella restauranger och modernare tolkningarna av vår egen gastronomi och våra unika råvaror på ett helt nytt sätt.

[caption id=“attachment_6152” align=“alignright” width=“210” class=" “]Mäktig utsikt. Swissotel Tallinn erbjuder en storslagen utsikt över staden. Mäktig utsikt. Swissotel Tallinn erbjuder en storslagen utsikt över staden.[/caption]

 

En liknande, men betydligt snabbare utveckling kan vi se på andra sidan Finska viken i Estland. Då restaurangutbudet i Tallinn för 20 år sedan var närmast symboliskt, har landets restaurangbransch genomgått både växtvärk och pubertet för att idag ha såväl en egen identitet som mångfald. Bland det bästa man idag finner på Tallinns matscen är de olika tolkningarna av den lokala gastronomin, gjorda främst på estniska råvaror.

Läs hela artikeln i papperstidningen eller på iPad!

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."