Export av grönsaker

av Rainer Saxén Forum 1984-13, sida 22-23, 05.09.1984

Taggar: Teman: export

F RUN 13/84 13/84 F RUN

Av RAINER SAXÉN

Sydösterbottningarna exporterar sitt grönsaksöverskott

I Ungefär tio år har grönsaksodlarna i Österbotten exporterat tomater och gurkor till mellersta och norra Sverige. De sista fyra åren har exporten varit mer målmedveten och seriös, berättar direktör Rune Holmström som vid Närpes Grönsaker sköter de tekniska sidan av exporten.

BH — I fjol exporterade vi 550 000 kg tomater och gurkor från Österbotten och i år borde vi komma upp till drygt 600 000 kg, säger dir. Holmström. Vår produktionsareal är inte så stor att vi skulle klara en export i större omfattning. Nu är det främst fråga om vårt överskott som vi ex porterar, ett överskott som i värsta fall annars skulle hamna på avstjälpningsplatsen.

Men exporten till Sverige är inte problemfri. Alla utländska grönsaker beläggs i Sverige med en skyddstull på 17-—20 procent. Dessutom tillkommer frakterna vilket

Jordbrukaren Håkan Böling, ordförande för Närpes Trädgårdsproducenter är bekymrad över de låga odlarpriserna på växthusgrönsaker.

22

Direktör Rune Holmström vid Närpes Grönsaker koordinerar den österbottniska grönsaksexporten.

gör att minuthandelspriset på finska grönsaker i Sverige kan vara mer än dubbelt högre än i Finland.

— Den svenska skyddstullen uppbärs för att skydda de inhemska odlarna, framhåller Rune Holmström. I Sverige är import av grönsaker tillåten hela året, och därför skulle de svenska odlarna lida stora förluster om de inte kunde sälja sin vara för ett lägre pris.

7—8 grönsakspackerier i Sydösterbotten är med och exporterar tomat och gurka till Sverige. Närpes Grönsaker är det största och modernaste packeriet och på deras lott faller den praktiska sidan av exporten med allt papperskrig och vad därtill hör.

Export till Sovjet

Också export av grönsaker till Sovjet har diskuterats och kontakter har tagits, men saken har inte avancerat ännu.

— För export till Sovjetunionen krävs en viss långsiktighet som vi inte har ännu, framhåller Rune Holmström. All östhandel bedrivs med regelbundna kvoter som är fastställda långt i förväg. I värsta fall kan vår inhemska marknad bli lidande om vi binder oss alltför mycket vid export. Det är inte meningen att vi skall bygga ut våra arealer för export. Handeln med Sverige

Växthus ser man så långt ögat når i Närpes.

Närpes Grönsakers packeri är ett av modernaste i Europa.

är nog en resurs som ytterligare kan byggas ut något. Vår avsikt är inte att dumpa den svenska marknaden med billiga finska grönsaker, säger Rune Holmström.

Grönsaksexporten till Sverige pågår i minst tre månader per år. Redan i april sändes de första gurkorna iväg och i maj stod tomaterna i tur. De största mängderna skeppas över i juli och augusti utom i år då sommaren har varit ovanligt tidig, Redan i slutet av juni var överproduktionen så stor att betydande mängder kunde exporteras.

Stora prisvariationer

Få produkter är utsatta för så stora prisvariationer som växthusgrönsakerna. När de första inhemska tomaterna dyker upp på butiksdiskarna under vårvintern ligger konsumentpriset långt över 40 mk per kilo medan det i juli kan gå ned till fem mark för ett kilo av samma vara.

— Det är tillgången och efterfrågan som bestämmer odlarpriset, fastslår Rune Holmström. När vi får in varan försöker vi sälja den till högsta möjliga pris, men när utbudet är större än efterfrågan blir vi tvugna att sänka prisen för att få allt sålt. Fram till juli är det endast de sk växthusgrönsakerna, dvs tomat och gurka, som är av inhemsk produktion. Därefter får de konkurrens av frilandsgrönsaker och bär, vilket gör att priset går ned.

En tredjedel av växthusarealen

Odling av tomat och gurka under glas är en betydelsefull näring i svenska Österbotten och framförallt i Närpes. Av kommunens ca 5 000 arbetsplatser är 1200 direkt eller indirekt anknuina till växthusnäringen, De flesta växthus i Österbotten är familjeföretag med en yta mellan 1000 och 2 000 m?, Också storföretag med flera anställda förekommer. Den största enskilda odlaren i Österbotten har hela 3,5 hektar under glas!

Den totala växthusarealen i svenska Österbotten är 120 hektar, vilket utgör ca en tredjedel av landets hela växthusareal. Tomat och gurka odlas på ca 100 hektar och främst blommor på återstoden.

— Vi har en viss överproduktion för tillfället, konstaterar Rune Holmström. Anläggningarna kan inte byggas ut på ett par tre år nu. Vi måste ta det litet försiktigare. De senaste åren har odlarna drabbats av prissänkningar pga avsättningssvårigheter under högsäsongen.

Sämsta året på långa tider

Ved anser odlarna själva om sin situation just nu? Håkan Böling är ordförand 23

Utgiven i Forum nr 1984-13

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."