Utgiven i Forum nr 2021-07

Fånga in CO2 fungerar – men vem ska betala?

av Albert Ehrnrooth Forum 2021-07, sida 34-35, 23.09.2021

Fånga in CO, fungerar = men vem ska betala?

Premiärminister Boris Johnson har lovat att satsa stort på kodioxidinfångning, men är hans publikfriande öften bara ett spel för gallerierna? I november står Johnson värd för imatmötet i Skottland. Där kan han bevisa att Storbritanniens har, so han påstår, en världsledande limatstrategi.

ALBERT EHRNROOTH TEXT Xx President Joe Biden har lovat att USA halverar koldioxidutsläppen till 2030 och EU kom förra året överens om en minskning med minst 55 procent till samma år. Storbritannien satte upp ett ännu ambitiösare klimatmål: regeringen planerar 78 procents utsläppsminskning till 2035 (jämfört med 1990).

Hänger britternas gröna löften ihop med att hela världens blickar nu riktas mot Storbritannien? Det har väl inte undgått någon att FN:s stora klimatmöte COP26 hålls i Glasgow i november? England har tidigare inte varit ett miljöföredöme, Boris Johnson vill visa att landet som inledde den industriella revolutionen nu kan inspirera till en grön revolution. Johnson betonade förra året vikten av att infånga, använda och lagra koldioxid och han lovade satsa en miljard brittiska pund (1,17 miljarder euro) på teknologi som kan suga upp skadliga CO,utsläpp.

FN:s klimatpanel IPCC konkluderade förra året att haven absorberar 30 procent av koldioxiden som produceras av människor. Vegetationen på land tar upp drygt 20 procent, men hälften av all koldioxid som vi människor släpper ut hamnar i atmosfären. Vi kan plantera mera träd, men så länge avskogningen i Amazonas och på flera andra ställen i världen ökar i nuvarande takt är det osannolikt att skogsplanteringar kan förhindra att vi inom tio år passerar Parisavtalets mål om 1,5 graders temperaturhöjning. Vi har dessutom de senaste åren upplevt hur snabbt skogar kan gå uppirök.

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 7 2021

VETENSKA mycket effektivare metod än naturens fotosyntes.

FN:s klimatpanel tror att koldioxidinfångning och lagring blir ett effektivt medel för att minska utsläppen, men frågan är vem som ska finansiera alla apparater som ska dammsuga atmosfären?

Nytt miljöpris. Tidigare i år lanserade Elon Musk tillsammans med den företagsamma

IB En prototyp till det ”mekaniska trädet” som absorberar koldioxid från luften och påstås använda en

XPrize-stiftelsen ett nytt pris på 100 miljoner dollar, 84,6 miljoner euro, för den bästa metoden att återställa jordens koldioxidbalans till 2050. Skeptiker tänker kanske att detta är Tesla-grundarens sätt att klimatkompensera för sitt rymdbolag Space X, men många bäckar små gör en stor Å.

Sedan slutet av 1990-talet har det existera dNOHI WAISAW 3IN3IID olika metoder för att vid utsläppspunkter avskilja växthusgaser som därefter lagras geologiskt. Denna teknik kallas för CCS (Carbon Capture and Storage), men en infångningsanläggning av denna typ kostar närmare 60 miljoner euro. En apparat installerad vid ett kraftverk kan fånga in några hundratusen ton per år och bidrar till att ett företag, och ibland även den lokala kommunen, når nettonollutsläpp. Men hittills har inte särskilt betydelsefulla mängder CO, infångats med denna metod. Är DAC (Direct Air Capture) möjligtvis ett bättre alternativ? DAC-metoden går ut på att man fångar in eller binder koldioxid direkt från luften.

På Science Museum i London har man i en vrå längst bort på museets enorma bottenplan ordnat en liten utställning med titeln Out Future Planet. Här kan vi bekanta oss med ett antal företag och universitet som satsar på DAC-tekniken.

Det schweiziska bolaget Climeworks invigde nyligen världens största anläggning för direkt koldioxidinfångning från atmosfären på Island. Turbinerna drivs med geotermisk vär meenergi och kan årligen suga upp 4 000 ton CO,. Koldioxiden sammanpressas och injiceras sedan i flytande form i basaltformationer under jorden. Microsoft och det stora återförsäkringsbolaget Swiss Re har visat intresse för projektet.

Utställningens blickfång är utan vidare The mechanical tree som har utrustats med ett slags ”löv” täckta med kåda som absorberar koldioxiden från luften och omvandlar den till bikarbonat. Professor Klaus Lachner från Arizona State University har utvecklat maskinen och han påstår att denna teknik är ”tusen gånger mer effektiv” än naturens och riktiga träds fotosyntesprocess.

Kostnaden ett frågetecken. Basalt används i bygg- och konstruktionindustrin och forskare vid Sheffields universitet har upptäckt en användning för den krossade biprodukten. Sprider man ”basaltdamm” över ett jordbruksfält absorberar det koldioxid från regnvatten och gasen förstenas. Med tiden sköljs den mineraliserade koldioxiden bort. Professor David Beerling vid Sheffields universitet är överty gad om att koldioxidinfångning kommer att bli en del av vårt liv, precis som sociala medier.

Problemet med alla dessa ingfångningsmetoder är att det är svårt att uppskatta kostnaderna per ton koldioxid. CCS är en mer beprövad metod medan DAC, åtminstone tills vidare, är en mer energiintensiv process. Energin måste naturligtvis vara fossilfri. Transporten av koldioxid i flytande form kan ske genom en rörledning till en hamn. Lagringsplatser finns det gott om i uttjänta olje- och gasfält i Nordsjön. Koldioxid har sedan 90-talet lagrats i berggrunden flera tusen meter under havsbotten i Nordsjön. Både Storbritannien och Norge har de geologiska förutsättningarna, följer de hårda säkerhetskraven och kan erbjuda expertis. För närvarande lär det inte existera en säkrare lagringsmetod.

Till syvende och sist är det säkrare att lagra koldioxid 3 000 meter under vattenytan än att släppa ut den i luften.

Det blir intressant att se om premiärminister Johnson vid klimatmötet i Glasgow står i frontlinjen eller tar skydd i berggrunden mot klimatförändring.

förebygger och br minnessjukdomar

Hemfysio ger träning och rehabiliterin för seniorer hemma.

JAN Hemf

Liv i rörelse

Trygg tidsbokning

Vi debiterar inte för e fysioterapitid som inte går att förverkliga på grund av t.ex. hälsoskäl. På så sätt blir tids bokningen smidig och säker med oss.

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 7 2021

Utgiven i Forum nr 2021-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."