Utgiven i Forum nr 2021-10

Farväl och tack för all fisk

av Saliven Gustavsson Forum 2021-10, sida 39, 16.12.2021

Saliven Gustavsson är vemodig och nöjd, fast nog mest vemodig

Farväl och tack för all fisk

Visser på tidens otrevliga framfart och de ekonomiska jävelskaperna … nå, realiteterna då, genom ett par slitna och för många gånger reparerade brillor av suspekt härkomst, nu med linserna immiga av tårar som dessutom fryser i den - nu för tiden! - överraskande vinterkölden och gör brillorna närmast odugliga. Vi konstaterar likt den borgåensiske trubaduren/ungdomsledaren Matte Fontell att ”Inga får man vara glad. Å får man, inga varar de” läng.” Kanske jag har citerat honom förr också i den här spalten men så kärvt är läget nu, att vi lånar honom åter.

Kommunistkolumnist. Då var det 2013 och Forums för det mesta klartänkte och pennvasse redaktör Torsten Fagerholm serverade mig tanken att sälla mig till tidskriftens kåsörer. Som bråkstake och forn skärgårdskommunist - för det var säkert vad Torsten och många med honom ansåg mig vara, och vem är nu så dum att gå och sabotera rollen sin? - tänkte han väl att en kommunistkolumnist kunde sitta som kontrast mot alla civiliserade salongsfän som mestadels huserade i blaskan. Eller fan vet vad han tänkte, men efter att ha sovit på saken och nyktrat till, kändes ju idén hur morjens, hejsan och lajbans som helst. Visst kände ju en loppbiten yngling till Forum och kunde med blandningen av klassiska fördomar och ovetskapens tvärsäkerhet placera både blaskan och alla som gjorde den och läste den i rymdskeppet Tekniska Högskolan/Hanken som helst borde skickas på enkel resa med autopilot längre än ens den store Esko Valtaoja har lyckats kalkylera rymdens yttersta barriärrev. Eller det har han väl inte. Douglas Adams gjorde det däremot, om än konstnärligt snarare än vetenskapligt hållbart. Tänkande med en aning hjärna var det ju om än lite väl sporadisk så en fröjd att få kåsera för en publik som knappast annars skulle ha hittats, i en - som jag snart skulle inse - framstående och hårt kvalitativ tidskrift, landets äldsta i sitt slag. Oc vice versa; tror inte diplomingenjörerna, företagsbossarna och finansnissarna just hade viftat med en välparfymerad näsduk i en sådan attitydsned murvels riktning, men nu läste de kanske honom. Åtminstone av misstag.

Och av misstag hände det ju sig rentav att uppsatsskrivaren även själv lärde sig något om slika motiv och personer som säkert annars hade passerat obemärkta eller bara förblivit brottstycken och namn från någon rubrik eller paradblänkare i till exempel moderskeppet Husis. För oavsett om man vill eller inte, angår… fan också; angick nästan allt som Forum innehöll var och en av oss som inte lever som en självhushållande, tjuvfiskande Skogs-Ola med kompostskithus, utan någorlunda här och nu i tiden med allt snabbare och mer revolutionerande tekniska framsteg och allt mer snabbhet och djärvhet krävande reaktionssinne på de ekonomiska saltomortalerna.

Nyttigt om pengar och manicker. Egentligen varför inte; en som större delen av året lever bra långt utanför det kontemporära samhället och dess ofta skrämmande fenomen och obegripliga lagbundenheter, kunde ju ha (och hade!) stort utbyte av att veta vad som hände och hur folk tänkte på ”den andra sidan planket”. Så måtto uppfattade också en kis med ringa högteknologiska erfarenheter och någon repeterad elementär merkantilkurs i gråbrödernas ambulerande folkskola rätt hyfsat vad Forum berättade om pengar och manicker. Förstod man inte ändå, var det bara att kolla vad Sixten Korkman sa om grejen. Förstod man ännu inte, satt felet i huvudet för Korkman kunde förmodligen lära vår katt de ekonomisk-politiska sammanhangen.

Jo, dystert är det. Trots ett förvånansvärt vackert decemberväder känns det som det bara för ofta brukar se ut före jul; svart, blåsigt, regnigt och kyligt. Farväl, och tack för all fisk. Om ett liknande Forum uppstår igen, känner jag åtminstone en som vill vara med. a

I DAG ÖPPNAR JAG MIN NYA PIZZERIA!

SPECIALERBJUDANDE TOM:

ALLA PIZZOR

WOW! GRATTIS!!! VAD FICK DU FÖR INTÄKTER?

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 10 2021

Utgiven i Forum nr 2021-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."