Fastighetsstormar, men Trump håller hakan över vattnet

av Leif Bergström Forum 1992-05, sida 18, 09.04.1992

Taggar: Personer: Donald Trump

OVER HERE

Text: Leif Bergström/New York

FASTIGHETSSTORMAR, MEN

Trump håller hakan över vattnet

Den vikande marknaden har fört även de största av New Yorks fastighetsägare till katastrofens brant. Men de riktigt stora aktörerna utnyttjar just sina skulders storlek som ett förhandlingsargument med bankerna, som har intresse at hjälpa dem undgå konkurs.

en som hittills varit skickligast i dessa förhandlingar är de forne mångmiljardären Donald Trump. För att undvika att se sitt imperium rasa samman har han erbjudit bankerna delägande i två stora kasinon i Atlantic City. I utbyte har han utverkat efterskänkning av skuld, lägre räntesatser och överhuvudtaget förmånligare villkor. Samma recept har han använt i förhandlingar om lyxhotellet Plaza i Ne 18

York. Han köpte det 1988 för 409 miljoner USD, 1990 värderade hans eget företag hotellet till 8330 USD — vilket många redan då ansåg vara en väl saltad siffra. Den nyligen nådda överenskommelsen med finansiärerna fastställer Plazas värde till någonstans i storleksordningen 260 miljoner USD. Efter att ha erbjudits en 49-procentig ägarandel gick bankerna med på att avskriva 125 miljoner USD av lån som fastighetskungen stod personligt ansvarig för. Och för de 300 miljoner i inteckningslån fick Trump lägre ränta och efterskänkning av sina ackumulerade ränteskulder.

Plaza, som prisats för sin service och management, har aldrig nått en omsättning som kunnat täcka de skuldkostnader Trump ursprungligen accepterade. Den nya uppgörelsen, som ännu inte undertecknats, uppges fordra att Trump nu uppnår vissa fastställda mål. Om han misslyckas med det eller inte kan betala av lånen, riskerar han ändå förlora det hotell som han vid köpet beskrev som en av världens främsta ”troféer”.

”Fastighetsförfattare”

Fastighetskungen har bland alla andra aktiviteter också hunnit skriva två böcker om konsten att göra affärer. Den första kom ut när han stod på

A EO ses Lärn

Donald Trump har tvingats ge upp Grand Hyatt Hotel och Alexander’s, men klamrar sig fast vid Plaza.

topp och blev en bästsäljare. Den andra publicerades sedan hans problem börjat behandlas på tidningarnas förstasidor och blev en flopp.

I andra uppgörelser har Trump tvingats ge upp ägandet av tre tomter i Atlantic City, sin 50-procentiga andel i New Yorks Grand Hyatt Hotel och sin dryga fjärdedel i varuhuset Alexander’s. Men experter menar att han har allt att vinna och inget att förlora i de nya uppgörelserna. Utan dem skulle han redan ha förlorat stora delar av sitt vidsträckta imperium. Men bankerna skulle samtidigt ha riskerat att förlora stora summor, om Trump tvingats i konkurs vid en tid då marknaden bara skulle betalat en bråkdel av vad han en gång betalat för sina byggnader.

Rädda vad som räddas kan

Samma argument används nu i samtal med banker av New Yorks största ägare av kommersiella fastigheter. Toronto-baserade Olympia & York Developments Ltd uppges lida under en akut kontantbrist som äventyrar återbetalningen av de miljardskulder företaget tagit på sig i Nordamerika under 1980-talets boom och avslutandet av dess jättelika projekt Canary Wharf i London.

Också här säger bedömare att bankerna inte har många val.

De tvingas överväga hur de kan rädda så mycket som möjligt av sina pengar. Experterna lutar åt att lösningen ligger i att lätta Olympia & Yorks lånevillkor och hoppas på att företaget på det sättet kan rida ut krisen till dess marknaden vänder. Förhandlingssitsen stärks av att fastighetsjätten leds av Paul Reichmann, en högt ansedd företagschef.

Olympia & York äger förutom fastigheter på båda sidor Atlanten också majoritetsandelar i oljebolaget Gulf Canada och i världens största tillverkare av tidningspapper. Dess tyngd i hemlandet har tvingat Kanadas finansminister att stiga in och försöka övertyga bankerna att rädda företaget.

Uppgörelserna väntas liksom i Trumps fall bli att bankerna får ägarandel i företagets tillgångar i utbyte mot sänkt skuldbörda och bättre lånevillkor.

Lågkonjunkturen — har - drabbat många fastighetsägare och byggfirmor hårt. Men de båda jättarnas problem ses som efterskriften av 1980-talets sanslösa investeringsvåg på lånade pengar. Under 1990-talets första år har hyror och fastighetsvärden fallit och branschen som helhet lider brist på kontanter. 5/1992 FORUN

Utgiven i Forum nr 1992-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."