Februarikväll 2021

04.03.2014

Det är en kall februarikväll 2021. Två män i den lägre medelåldern och en yngre dam sitter på en bar i södra Helsingfors och diskuterar det gångna året och vad som gick snett. Varför uteblev tillväxten?

Johnny: Jaha, där har vi det. Statistikcentralens rapport i dagens Kauppalehti visar minus 1,2 procent – det var lite längre minus än vad vi trodde.

Sixten: Den gamla vanliga visan. Typiskt prognosmakarna. Får de betalt för sin optimism?

Anne: Ja, men ingen kunde väl räkna med vad som skett i Asien?

Johnny: Asien och Asien. Nog har vi oss själva skylla för att ekonomin här står och stampar på stället. Se nu på reformpaketen. Kvar sitter alla som jobbade på kommunerna före sammanslagningarna. Fem års karens hette det, men nu har man gett två år till för att man är rädd att minska på konsumtionen alltför mycket.

Sixten: Allt prat om konsumtion borde förbjudas i det här landet då det sker med lånta pengar. Vår utlandsskuld skjuter i år över 80 procent av BNP om det fortsätter så här.

Anne: Ja, då får vi inte hålla vårt AA- certifikat och vi åker ner i det europeiska bottenskiktet.

Johnny: Haha, är vi inte där redan?

Anne: Nåjo förstås, men inte kan vi jämföras med Sydeuropa.

(allmänt skratt)

Johnny: För några år sedan såg det redan lite bättre ut. Åren 2015 till 18 var ju helt ok med nästan tvåprocentig tillväxt. Nokiaingenjörerna började få fason på sina nystartade firmor, verkade det som…

Sixten: Ja, men det var nog flera faktorer som bidrog till att det tog slut, plus lite dålig tur, kan man säga.

Anne: Löneökningarna som facket tvingade fram var nog sällsynt illa tajmade den här gången också.

Sixten: Facket red på deflationsfaran.

Johnny: Inte försvarar du väl facket Sixten, det är inte likt dig.

Sixten: Nej, men där fanns väl ändå en viss logik.

Johnny: Puh…

Anne: Skattelättnader hade varit betydligt bättre.

Johnny: Ja, men då måste nånting ske inom den offentliga sektorn. Hittills har politikerna inte lyckats få fason på den fastän vi fått minst ett halvt dussin varningar från EU.

Sixten: Reformerna har överhuvudtaget inte gett någonting konkret ännu. Det som grämer kanske mest är att regeringen inte lyckats sy ihop en småföretagslagstiftning likt den man har i Danmark.

Anne: Ja, vår Bermudas triangel är storföretagen, facket och regeringen. Entreprenörer har aldrig setts med goda ögon i det här landet.

Johnny: Så är det, det är de gamla strukturerna som gäller.

Sixten: Fan också, och vi som har världens bästa ingenjörer!

Anne: Och världen sämsta marknadsförare.

Sixten: Slå ihop Sverige och Finland!

(allmänt skratt)

Johnny: Allvarligt talat, läget ser inte bra ut. Och vi får bara yngre och yngre regeringar. Snart kommer de väl direkt från skolbänken.

Sixten: Jag kommer ihåg att man sa samma sak för 5-6 år sedan.

Anne: Ja, där ser vi, ingenting ändras i det här landet.

Hans Lindqvist text

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."