Utgiven i Forum nr 1988-14

Finans 88: Banksektorn i rampljuset

av Peter Nordling Forum 1988-14, sida 10, 22.09.1988

Taggar: Teman: banksektorn

Bankerna dominerar på Finans 88

Banksektorn dominerar då Finans 88 slår upp dörrarna den 29 september i Otnäshallen i Esbo. I samband med mässan ordnas för första gången en utställning för bankteknologi.

et är drygt 70 utställare som drar in D Otnäshallen och belägger 58 avdelningar på Finlands tredje placerings- och finansieringsmässa, Finans 88. Arrangören, Helsingfors Mässa Ab, har den här gången valt att öppna mässan på en torsdag och avsluta den på lördag Av allt att döma försöker man i viss mån koncentrera sig på mässbesökare som har finansiering och placering som yrke. Målet är dock att komma upp till ca 15 000 besökare. I fjol då mässan pågick fyra dagar och hade större koncentration på finansiering uppgick publiksiffran till ca 20 000.

Bankteknologi och seminarium

Nytt för i år är en bankteknologiutställning som pågår samtidigt som finans- och placeringsmässan. Den är förlagd till Dipoli och presenterar både mjuk- och hårdvaruteknologi.

Den riktar sig till dem som använder eller köper in bankteknologi och andra anställda inom bank- och finansindustrin. Här kommer man inte ens in utan ett speciellt inbjudningskort för kunder.

Man frågar sig om det är nödvändigt att begränsa åskådarantalet på det här sättet.

Bankteknologin är nästan det enda materiella på mässan.

Under mässan ordnar också ekonomernas kurscentral SEFEK, ett tredagars seminarium. Temat är självfallet finansiering och placering. Bland föredragshållarna kan nämnas pröfessor Kirsti Rissanen, VD Asko Schrey, professor Jarmo Leppiniemi, biträdande direktör Juha Kaiponen och Forums börskrönikör Jar! Nordin.

Bankerna fiskar

Bankerna är alltså den största utställarkategorin i år. Största utställare är Sparbankernas CentralAktiebank, tätt följd av Föreningsbanken, Andelsbankernas Centralbank Ab och KOP Det här är inget att förvåna sig över, Situationen är framkallad av den allt hårdare konkurrensen mellan bankerna. Till alldeles nyligen tävlade de om att få låna ut sina pengar, bl a åt placerare, men i övrigt nästan till vem som helst och till vad som helst. Pengar finns men de kostar.

Idag fiskar man också på allvar efter deponenter. Höga räntor erbjuds också för korta depositioner.

På mässan kan man självfallet också stifta bekantskap med andra, både inhemska och utländska penninginrättningar, optioner, värdepappersförmedlare, placeringsfonder

Text: Peter Nordlin försäkringsbolag, specialkreditinrättningar, konst och antikviteter.

OTC-bolagen kryper ur skalet Glädjande är att ett större antal börs- och OTC-noterace företag än tidigare deltar. Tidigare har de varit sällsynta. Det har delvis berott på att företagen inte kan presentera sina produkter på mässan. Dessutom kan de inte påverka sina aktiekurser genom att delta i mässan.

Speciellt OTC-bolagen har en del att göra för att bli kända bland de breda placerarlagren. Mången placerares kunskaper om dehär bolagen utsträcker sig nämligen inte längre än till att det varit möjligt att ta hem snabbvinster vid emissionerna i samband med nyintroduktionerna i den mån man fått någon tilldelning.

Något förvånande är att varken Åbo Börs (Forum 13/88), med premiär vid tiden för mässan eller Markkinapalikka (se sid 8) är representerade.

Lika förvånande är att två av de senaste årens inneplaceringar inte finns med — de spanska fastighetsbolagen och våra allt flera golfaktiebolag.

Slutsatsen blir att de klarar sig bra utan ett dylikt jippo eller att de inte klarar sig ens genom att delta. LJ

Vi syns på

Tekniska Mässa 20-26 ok 1 650 utställare i 450 montrar visar 17.000 kvm industriteknik. Årets specialavdelning: VERKTYGSMASKINER

NOT: Passa på att besöka Industrin och Miljön- tackmässan för miljöförbättrande teknik inom industrin som pågår parallellt med Tekniska Mässan

Stockholmsmässan-Älvsjö.

Vard 9-17. Lörd-Sönd 9-15. 90 kr/pers eller inbj. kort från utställare. Endast för fackfolk. Barn under 16 år äger ej tillträde ens i målsmans sällskap.

14/1988 FORUN

Utgiven i Forum nr 1988-14

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."