Finansvaruhuset blev inte av
av Janne Salonen Forum 1992-10, sida 36, 27.08.1992
Finansvaruhuset blev inte av
Text: Janne Salone nder flera år var FBF:s, nume[ |ra Unitas-koncernens. kungs tanke bildandet av ett finansvaruhus bestående av FBF och närstående försäkringsbolag (Sampo, Industriförsäkring, Pensions- Varma). Denna s.k. bancassurance-modell var i ropet ute i världen, speciellt på kontinenten där den väl i viss mån har blivit verklighet — om än i betydligt blygsammare omfattning än vad som förutspåddes. Synergieffekterna mellan bank- och försäkringsbranschen har visat sig vara mindre uppenbara i verkligheten, och alldeles speciellt har det visat sig alltför dyrt för bankerna att börja köpa upp försäkringsbolag i stor utsträckning, eller vice versa. Det skall dock sägas att t.ex. Deutsche Bank med stor framgång har börjat marknadsföra egna livförsäkringar -— men Deutsche Bank har inte gjort misstaget att för dyra pengar köpa upp ett försäkringsbolag för att göra detta, utan grundade helt enkelt ett eget livförsäkringsbolag.
Det främsta nordiska exemplet på bancassurance-modellen, där svenska försäkringsbolaget Trygg-Hansa köpte Gota, har visat sig vara en katastrofal affär för Trygg-Hansa, som har tvingats pumpa in miljardbelopp i Gota för att täcka dess omfattande kreditförluster: hade det inte varit för Trygg-Hansa, hade väl Gota blivit insolvent vid det här laget och fallit i statsmaktens armar.
Maktpolitik
I Finland var bancassurance-idén något av ett fikonlöv för maktpolitisk och en avgörande som är gemensam för dem alla: kvaliteten.? ambitioner: idén var att stärka FBF:s roll inom FBF-sfären på ett sätt som hade koncentrerat makten i händerna på FBF:s operativa ledning.
Holdingbolaget Finanssilaitos var det tänkta instrumentet för detta. Sommaren 1989 avslutades de mångomtalade s.k. Kouri-affärerna då FBF av KOP-kontrollerade innehavare köpte stora aktieposter i FBF och i försäkringsbolaget Sampo. och parkerade dem i holdingbolaget Finanssilaifos. Dessa poster representerade en investering på över 2 miljarder mark.
Så kom recessionen, som satte in endast någon månad efter Kouri-affärerna: ifall inte FBF hade köpt denna ”Svarte Petter” av KOP, hade KOP blivit med sina stora överprissatta poster i FBF och Sampo. och den påföljande börsnedgången och recessionen hade medfört så stora förluster från detta att KOP sannolikt hade tvingats på fall.
I stället blev det nu Finanssilaitos och därmed huvudfinansiären FBF som började urholkas av de växande kapitalkostnaderna och kapitalförlusterna från sina FBF- och Sampo-innehav. Till slut blev Finanssilaitos den största enskilda bördan för hela FBF.
Städpatrullen
FBF omvandlades till Unitas-koncernen, och erhöll i maj i år en ny styrelse som började reda upp i röran, bestående av avgående chefdirektören Ahti Hirvonep som = styrelseordförande, och som medlemmar tillträdande chefdirektören Vesa Vainio, Erkki J. Toivanen från Onninen-bolagen, pro ”Tusentals Ålgol-produkte fakto fessor Edward Andersson, Folkpensionsanstaltens chef Jaakko Pajula samt inte minst bergsrådet Casimir Ehrnrooth, styrelsens mest inflytelserika medlem.
Endast någon vecka senare föstes Finanssilaitos-konstruktionens huvudarkitekt. FBF:s vice-VD Björn Wahlro0os gentlemannamässigt åt sidan. genom att han gavs en egen affär att sköta. Mandatum Ab, som är tänkt att bli Unitas-koncernens ”merchant bank”, innebärande en bank som är specialiserad på att ordna kapitalanskaffning åt sina företagsklienter, och speciellt på att ordna finansieringen av betydande företagsaffärer.
”Stor-Sampo”
Och kring midsommaren aviserades de långtgående strukturförändringar inom de FBF-anknutna försäkringsbolagen vilka samtidigt innebär ett avvecklande av bancassurande-idén i sin mest ambitiösa form. Industriförsäkring och Sampo sammanslås till ett storbolag inom sakförsäkringen. med arbetsnamnet stor-Sampo: och inom arbetspensionsförsäkringen sammanslås Pensions-Sampo med PensionsVarma. som därmed blir landets ledande pensionsförsäkringsbolag. Samtidigt övertas Finanssilatos av försäkringsbolagen, vilka därmed blir Unitas-koncernens huvudägare: den egentliga ägarmakten återfinns dock hos de industriföretag vilka är försäkringsbolagens huvudägare.
Allt detta har dock ej ännu godkänts av den övervakande myndigheten, social- och hälsovårdsministeriet. I pressen har särskilt Pensions-Sampos sammanslagning med PensionsVarma kritiserats med motiveringen att detta minskar konkurrensen: inom arbetspensionsförsäkringen är huvudsaken dock ej konkurrensen mellan pensionsinstituten utan tryggandet a arbetspensionerna — en målsättning som kanske gynnas av den planerade sammanslagningen. ee
ESBO HELSINGFORS BJÖRNEBORG TAMMERFÖRS VAS ÅBO
INDUSTRIKEMIKALIER + STÅL « METALLER & MASKINER & ANLÄGGNINGAR e KOMPONENTER SYSTEM & TEKNISKA SPECIALPRODUKTER & FARMACEUTISKA PRODUKTE 3 10/19922 FORUN