Finland lockar guldgrävare
av Henric Borgström Forum 2018-02, sida 22, 01.03.2018
Trots gruvsektorns allmänt befläckade rykte i Finland har landet på senare år lockat en boom av internationella investerare som hoppas (bokstavligen) tälja guld inom gruvverksamhet.
Den globala årsproduktionen inom guld pendlar normalt kring 3 000 ton. År 2017 var produktionen 3 269 ton enligt World Gold Council. Världsledande producenter är Kina, Australien, Ryssland, USA och Kanada med Sydafrika och Peru på delad sjätte plats.
Sverige och Finland har på senare år blivit attraktiva för internationella gruvjättar. Svenska börsnoterade gruvföretaget Boliden, som har sitt ursprung tvärs över Bottenviken från Brahestad, får i sina stora koppar- och zinkgruvor fram ungefär 6 ton guld per år. Men samtidigt separeras elektronikskrot i smältverket Rönnskär utanför Skellefteå och en hel del guld kommer fram.
Boliden köpte för knappt två år sedan gruvan Kevista, ett dagbrott i ett av Finlands största fyndområden för mineraler, för 712 miljoner dollar. Den stora zink- och nyckelfyndigheten lockade och började snabbt ge god återbäring tillsammans med liten mängd värdefullt guld.
Ungefär 18 ton guld årligen smälts i Rönnskär och Harjavalta. De säljs främst till smyckesindustrin där ett gram (värde knappt 40 euro/gram) kan bankas ut till en kvadratmeter och exempelvis användas som bladguld på byggnader.
För några år sedan gick Finland förbi Sverige i guldproduktion, då en serie guldgruvor – i utländsk ägo – har seglat upp. Hit hör framför allt Suurikuusikko i Kittilä, Europas största guldgruva (om man räknar bort Turkiet), ägd av kanadensiska Agnico Eagle. Därtill kommer Pampalo i Ilomants (ägare svenska Endomines), samt australiensiska Dragon Mining med gruvor i Vittis (Huittinen) och i Orivesi; bolaget öppnar en tredje gruva i Valkeakoski under vårvintern.
För några år sedan då guldpriset dök stängde gruvan Pahtavaara i Sodankylä eftersom svenska Lappland Goldminers gjorde konkurs. Likaså avbröt svenska Nordic Mines produktionen i Laivakangas i Brahestad.
Inte som Bitcoin. Guldtackor kostar i februari omkring 34 euro per gram, vilket kan jämföras med knappt en halv euro för silver. Guld är cirka 40 procent dyrare än platina.
Frågan uppstår allt oftare om guld kan betraktas som en kryptovaluta i likhet med Bitcoin. Detta eftersom Bitcoin också finns i begränsad utsträckning och kräver höga energikostnader vid framställningen.
Svaret är rimligen att Bitcoin inte är attraktivt för samlare, i motsats till guldsmycken. Så länge som världens centralbanker håller stora lager guld och framför allt kvinnor gillar att utsmycka sig med metallen som utstrålar rikedom, talar det för att guld kommer att ha en fortsatt framträdande roll som en av världens få reservvalutor, särskilt i politiska orostider.
Henric Borgström text
Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Paperini!