Utgiven i Forum nr 2018-02

Finland lockar guldgrävare

av Henric Borgström Forum 2018-02, sida 22, 01.03.2018

Trots gruvsektorns allmänt befläckade rykte i Finland har landet på senare år lockat en boom av internationella investerare som hoppas (bokstavligen) tälja guld inom gruvverksamhet.

Den globala årsproduktionen inom guld pendlar normalt kring 3 000 ton. År 2017 var produktionen 3 269 ton enligt World Gold Council. Världsledande producenter är Kina, Australien, Ryssland, USA och Kanada med Sydafrika och Peru på delad sjätte plats.

Sverige och Finland har på senare år blivit attraktiva för internationella gruvjättar. Svenska börsnoterade gruvföretaget Bo­liden, som har sitt ursprung tvärs över Botten­viken från Brahestad, får i sina stora koppar- och zinkgruvor fram ungefär 6 ton guld per år. Men samtidigt separeras elektronikskrot i smältverket Rönnskär utanför Skellefteå och en hel del guld kommer fram.

Boliden köpte för knappt två år sedan gruvan Kevista, ett dagbrott i ett av Finlands största fyndområden för mineraler, för 712 miljoner dollar. Den stora zink- och nyckelfyndigheten lockade och började snabbt ge god återbäring tillsammans med liten mängd värdefullt guld.

Ungefär 18 ton guld årligen smälts i Rönnskär och Harjavalta. De säljs främst till smyckesindustrin där ett gram (värde knappt 40 euro/gram) kan bankas ut till en kvadratmeter och exempelvis användas som bladguld på byggnader.

För några år sedan gick Finland förbi Sverige i guldproduktion, då en serie guld­gruvor – i utländsk ägo – har seglat upp. Hit hör framför allt Suurikuusikko i Kittilä, Europas största guldgruva (om man räknar bort Turkiet), ägd av kanadensiska Agnico Eagle. Därtill kommer Pampalo i Ilomants (ägare svenska Endomines), samt australiensiska Dragon Mining med gruvor i Vittis (Huittinen) och i Orivesi; bolaget öppnar en tredje gruva i Valkeakoski under vårvintern.

För några år sedan då guldpriset dök stängde gruvan Pahtavaara i Sodankylä efter­som svenska Lappland Goldminers gjorde konkurs. Likaså avbröt svenska Nordic Mines produktionen i Laivakangas i Brahestad.

Inte som Bitcoin. Guldtackor kostar i februari omkring 34 euro per gram, vilket kan jämföras med knappt en halv euro för silver. Guld är cirka 40 procent dyrare än platina.

Frågan uppstår allt oftare om guld kan betraktas som en kryptovaluta i likhet med Bitcoin. Detta eftersom Bitcoin också finns i begränsad utsträckning och kräver höga energi­kostnader vid framställningen.

Svaret är rimligen att Bitcoin inte är attraktivt för samlare, i motsats till guldsmycken. Så länge som världens central­banker håller stora lager guld och framför allt kvinnor gillar att utsmycka sig med metallen som utstrålar rikedom, talar det för att guld kommer att ha en fortsatt framträdande roll som en av världens få reservvalutor, särskilt i politiska orostider.

Henric Borgström text

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Paperini!

Utgiven i Forum nr 2018-02

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."