Utgiven i Forum nr 2020-01

Finlands skola går på export till Vietnam

av Johan Svenlin Forum 2020-01, sida 30-32, 02.02.2020

De tusentals Pisa-turister som under det senaste decenniet besökt Finland har hjälpt till att sprida det goda ryktet. I Ho Chi Minh City konkurrerar finländska skolan VFIS numera med stadens övriga internationella högprestigeskolor.

Det hörs plask och skratt från bassängen. Skoldagen har just börjat med gymnastik för eleverna i andra årskurs och läraren Jere Ronkainen instruerar dem i simteknik i skolans egen utomhuspool. Simkunskap anses vara mycket värdefull i Vietnam. För att få ut sin universitetsexamen måste män klara ett simtest på 100 meter och kvinnor 50 meter. Andraklassarna har ännu många år på sig att finslipa simtekniken och deras lärare ser tydliga framsteg.

”Ja, de är allmänt mycket motiverade att lära sig nya saker här i skolan. Det gäller också simteknik”, berättar Ronkainen.

Han är en av åtta lärare från Finland som hittills rekryterats till Vietnam Finland International School (VFIS) i Ho Chi Minh City. Skolans ägare är Ton Duc Thang University (TDTU), som ligger ett par hundra meter bort. I samma område, sjunde distriktet i jättestaden Ho Chi Minh City (tidigare Saigon), konkurrerar VFIS bland annat med en engelsk skola, en amerikansk, en tysk och en japansk. VFIS öppnade sin verksamhet inför höstterminen 2019 med årskurserna 1–6. Nästa år utökas årskurserna med 7–9 och gymnasiet 10–12. I Finland rekryterar konsultbolaget Wise Consulting Finland ytterligare lärare med goda engelskakunskaper för tvåårsperioder vid VFIS.

[caption id=“attachment_84037” align=“aligncenter” width=“440”] Finländsk undervisning. Paula Kovanen är en av de åtta lärarna från Finland som rekryterats till Vietnam för att förverkliga den finländska skolmodellen i Ho Chi Minh City.[/caption]

Karriärplan från första klass. Samtidigt gör VFIS sitt bästa för att få de elever som börjat i skolan att stanna kvar.

”Föräldrar shoppar skolor här, mycket mer än i Finland. Vi kan inte räkna med att alla våra elever fortsätter i vår skola ända till gymnasiet”, berättar skolans rektor Seija Nyholm.

Hon påpekar att många vietnamesiska föräldrar ändå tänker ganska lika som finländska föräldrar.

”De är nöjda så länge deras barn trivs i skolan. Men visst finns det föräldrar som är skärrade redan i ettan över barnens blivande karriärer och de har orimligt höga förväntningar på skolan. Fast det är ju också förståeligt när vi har marknadsfört oss som världens bästa skola”, skrattar Nyholm.

Trots en hård konkurrens tror hon att VFIS kommer att fylla sina studieplatser. Under våren kommer skolan att marknadsföra sig på olika sätt, ordna öppet hus och skicka ut representanter för att berätta om den finländska utbildningsmodellen, främst för att locka till sig elever till de äldre årskurserna.

”Det finns en starkt växande övre medelklass i Vietnam som är beredd att betala för att deras barn ska få en internationell utbildning. Här i landet är det också viktigt att internationella skolor har en officiell stämpel från landets utbildningsmyndigheter. Finlands goda rykte som utbildningsland har definitivt hjälpt oss att få elever till skolan”, säger Nyholm, som är tjänstledig från The English School i Helsingfors.

Johan Svenlin text & foto

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Utgiven i Forum nr 2020-01

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."