Finländsk sanitetsteknologi på export

av Henrik Sonck Forum 1982-12, sida 36-37, 25.08.1982

Taggar: Personer: Gunnar Nordgren Teman: export

Diplomingenjör Gunnar Nordgren är forskningschef på Oy Suomen Vanutehdas Finnwad Ltd. Företaget har gedigen erfarenhet av nonmwovren produkter (fibertyger) för engångsbruk.

Byggnadsarbetet har inletts på en fabrik som blir det första finländska nyckelfärdiga projektet i Sovjetunionen. Rakennustoimisto A. Puolimatka Oy vann nyligen en offerttävling om världens största fabrik för sterila förlossningsförpackningar. Oy Suomen Vanutehdas Finnwad Ltd svarar för det egentliga produktionssystemet, och planerar som bäst den tekniska utrustningen och tidsschemat med Jaakko Pöyry-bolaget.

  • Fabriken byggs i Kondnovo 200 km söder om Moskva och årsproduktionen blir omkring 4,5 miljoner förlossningsset i steriliserat nonwovenmaterial. Fabriken får en yta på drygt 10 000 m2. Det blir anläggningar för beredning av råvaror och tillverkning av färdiga förpackningar. I anslutning till et 3 datoriserat lager inrättas en steriliseringsenhet som baseras på koboltstrålning. Till fabriken hör också ett komplett mikrobiologiskt laboratorium, ett laboratorium för analys av råvaror, hälsocentral, restaurang, tvätteri m m. Projektet är värt 150 miljoner mk och beräknas ge arbete åt 150 persone under byggnadstiden. Nycklarna skall överlåtas till uppdragsgivaren, utrikeshandelsorganisationen — Prommasjimport i början av 1984 — en stram tidtabell med andra ord.

A. Puolimatka Oy tog hem uppdraget i hård konkurrens med europeiska och japanska företag. Byggföretaget vände sig till Finnwad för planeringen och layouten. Finnwad har många års erfarenhet av nonwoven produkter (fibertyger) för engånsbruk, och skall med sin know how planera produktionsprocessen och de hygieniska rutinerna, skola personal och övervaka igångkörningen.

Produkten — förlossningssetet — består av nonwoven och laminerade underlag i olika storlekar samt absorbenta material för engångsbruk.

— Vi har haft våra förlossningsset på en mässa i Moskva 1980, så på sovjetiskt hållkände man redan till vår produkt och visste vad vi kan göra, förklarar Finnwads forskningschef, DI Gunnar Nordgren.

— Men projektet är ändå så mäktigt att

Finländsk sanitetsteknologi på expor vi ansåg det bäst att få hjälp med den praktiska planeringen. Därför vände vi oss till Jaakko Pöyry-bolagen, som visserligen inte har någon direkt erfarenhet av den här produkten, men däremot vet allt om projektplanering,

Till Jaakko Pöyrys uppgifter hör att bistå vid processplanering, fabriksplanering och planering av tillhörande el- och kontrollutrustning. Vidare sköter Jaakko Pöyry koordineringen och tidsplanen. Företaget deltar dessutom i anskaffningen av maskiner och annan utrustning, övervakar installeringsarbetet och också igångkörningen.

Det sovjetiska kravet har varit hög automatisering i den färdiga fabriken. Genom att hålla personalen vid minimum minskar man också antalet potentiella smittobärare i produktionsskedet.

— Målet är att minimera riskerna för kontaminering på sjukhusen, att ytterligare förbättra födelsebetingelserna och hälsoförhållandena, preciserar Nordgren uppdraget.

Tänker man sig den blivande fabriken schematiskt så har man fyra avdelningar. Den första är råvarulagret. Finnwads produktdirektiv stäcker sig faktiskt ända till råvaruleverantörerna.

I följande avdelning framställs halvfabrikaten, och i den tredje görs fördel Forum 12/8 ningen av de olika dukarna på färdiga förlosspingsset. Innan förpackningarna överförs till den fjärde avdelningen, som är färdigvarulager, steriliseras de med koboltbestrålning.

Personalen väljs i sinom tid ut i samråd med Finnwads experter och ges särskild skolning för sitt arbete. Varje mänska ”lossar mjäll” i viss mån, alltså mikroskopiska partiklar från hudytan. Men alla lossar inte lika mycket, och tex kvinnor lossar bara en fjärdedel av vad männen gör. Det lär inte bero på skillnader i hygien utan bottnar i hormonella orsaker.

Alla dessa partiklar kan sväva med luften och ha smittobakterier åkande snålskjuts. Därför filtreras luften i avdelningarna noggrannt, samtidigt som luftrörelserna görs så minimala som möjlig, just för att ge minsta möjlighet för partiklarna att sväva iväg.

Lufttrycket är avdelningsvis anpassat så att det är högst i den renaste avdelningen, färdigvarornas, för att luften inte ska söka sig från de ”smutsigare” avdelningarna i fel riktning.

Stränga bestämmelser gäller också klädseln. Samma kläder som används i en ”smutsigare” avdelning får inte bäras i en renare avdelning.

I anslutning till avdelningarna inrättas ett mikrobiologiskt laboratorium som kan hålla kontinuerlig kontroll både på produktionsprocessen och på personalen. Personalen genomgår regelbundet läkarundersökningar.

— Ledordet för vår produktionsplanering är Good Manufacturing Practise — GMP. Vårt rättesnöre är en samling vedertagna rekommendationer som gäller internationellt för produktion av sterilt sanitetsmaterialt, säger Nordgren.

— Förr talade man i steriliseringssammanhang om att inaktivera allt levande organiskt liv. Numera arbetar vi med matematiska sannolikheter för materialens sterilitet.

Begreppet sterilitet har behandlats i ett flertal internationella organ, t ex Atomenergikommissionen, EFTA och WHO.

— Men deras direktiv är som en verktygslåda för världens bilar, som bara befattar sig med de stora dragen. Till den ”bil” som är vår speciella bransch krävs också alldeles speciella verktyg — i vårt fall är det GMP-rekommendationerna vi följer, med speciellt hänsynstagande till särarten av den industri och produkttillämpning det här är fråga om betonar Nordgren. Henrik Sonc — Målet är att minimera riskerna för smittospridning på sjukhusen, att ytterligare förbättra födelsebetingelserna och hälsoförhållandena, betonar DI Nordgren.

LAPPONA COLLECTION

Formgivni n Weckström

LAPPONIA- produkter, utmärkta affärspresenter. Hos ledande juvelerare.

[NM LAPPONIA JEWELRY OY

Helsingfors - Finland

Forum 12/82

FÖREVIE 37

Utgiven i Forum nr 1982-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."